47
  • megrab
    Bocsi ergo-t akartam írni
  • megrab
    Egy aprócska kérdés: Ha felrakják a másolásvédelmet a CD-kre, DVD-kre, akkor mi a rákért kell fizetni az artisjusnak minden üres adathordozó után 100 Ft- os nagyságrendű összeget?

Rohadtul nem korrekt eljárás, hogy beszedik a díjat mondván ez jár nekik mert te biztos másolni fogsz ("kizárt", hogy saját filmet képet programot írsz CD-re ami után eleve nem lenne joguk pénzt beszedni), viszont nem is teszik lehetővé magát a termék lemásolását, egro olyasmiért fizetünk, amit nem tesznek lehetővé!
  • Gregorius
    nem
  • SymbioC
    ..vagy adjanak mindenből kettőt! A nyersanyag nem drága és van rögtön bizti másolat is, így nem hivatkozhatsz erre, ha elkapnak!
  • rolika
    van egy eredeti kill bill 1 ost cd-m. belülről sugárirányban kirepedezett, kb. a korong feléig. sajna mire észrevettem, teljesen tönkrement, még lemásolni sem tudtam, de különben is, a felirat szerint másolásvédett. utólag megszereztem másolatban is (szal mégse annyira másolásvédett :), legyen mit hallgatnom. kíváncsi lennék, büntethető vagyok-e ezért?
  • atlagember
    Ez jó ötlet, valóban el kellenne számoltatni a jogvédőket a beszedett pénzekkel, és kötelezővé kellene tenni számukra, hogy nyilvánosan mutassák ki, mennyi ment kifizetésre és mennyi saját költségeikre, apparátusaik, úgyvédeik fenntartására. Igen érdekes arány jönne ki, amitől mindenki elrémülne. Ezért is burkolóznak ekkora ködbe, és ezért is érdekük az elbizonytalanítás és a nem egyértelmű jogi helyzetek fenntartása.
  • Lacika 79
    hm, és ezt hogy is valósítják meg?
    Mert ugye lemásolom az eredetit, aztán a másolatról csinálom a többi másolatot.
  • atlagember
    A probléma ott van, hogy a másolásvédelmek hibásak. Úgy kellett volna elkészíteni, hogy egyszeri saját célú biztonsági másolást engedélyezzenek, mást pedig nem, ha ilyet nem tudnak csinálni, úgy ne készítsenek másolásvédelmet, mmert azzal ők sértik meg a törvényt.
  • BiroAndras
    "Közelítsük meg a dolgokat programozási szemszögből: ma úgy készítik a programokat, hogy illeszkedjenek a törvényekhez. Mi lenne, ha inkább úgy készítenék a törvényeket, hogy egyszerű legyen rájuk algoritmust írni?"

Ha ez megvalósulna nem is lenne szükség programokra. 2-3 százalék számítás meg kivonás lenne az egész.
    Most viszont olyan kellemesen bonyolult, hogy apám 14 éve főállásban fejleszti ugyanazt a bérprogramot.
  • Lacika 79
    ehh, én is így jártam anno. többet kerestem, mégis kevesebbet kaptam
  • RelakS
    Egy hülye kérdés:
    Ha egy dvd-t le tudnék másolni pit-ről pit-re (igen, pit, és nem bit, bár adatmennyiségileg ugyan az :D), akkor nem másolnám le a másolásvédelmet is?
  • Ma2ska
    Nem vesztegetnek meg senkit, lobbiznak belöle / a lényeg ugyanaz csak igy szalonképesebb/
  • the Godfather
    Te ezzel nem mondtál semmit...csak kötekedtél. Üdv.
  • fifi
    én nem vagyok naív, hanem neked nem megy az értő olvasás. az ASVA-hoz befolyt pénzeken való politikusvesztegetésekre mondtam ezt...

most jó?
  • Caro
    Mi nem tetszik?
  • NEXUS6
    Persze, használd egészséggel!;)
  • IoIa
    "bejelentették,hogy 100 milliárd $-t hozott összesen" - nem néztél el egy pár nullát?
  • IoIa
    "a pénzzel politikusok megvesztegetésénél nagyobb ökörséget rég hallottam" - akkor te nagyon naív vagy!
  • IoIa
    "Szóval valahogy egy logaritmikus görbére próbálják ráilleszteni" - ?????????????????????????
  • arty
    szörnyű, hogy a mi pénzünkből kapnak fizetést az állami tisztségviselők/törvényalkotók, de nem értünk dolgoznak, mert sajnos a kocsit és a házat már a lobbik pénzéből vették :(
  • [HUN]PAStheLoD
    Gondolná az egyszeri honpolgár, jogállam és demokrácia, mint a mesében , ugye ? :D
  • Caro
    Ez teljesen így van.
    Főleg mivel a DRM született meg később, mint a magáncélú másoláshoz való jog.
    Én nem tudom hogy engedhettek ilyet.
  • Caro
    Amikor megjelentek a személyi számítógépek, mindenki örült, hogy mennyivel egyszerűbb lesz így minden.
    De nem ez történt. Hanem ahogy elterjedtek, az állam egyre csak növelte az "információszükségletét", mert a PC elvárás lett. Így ma ugyanannyi bürokrata végez el ugyanannyi munkát, mint korábban, tehát nem léptünk előre, csak jöttek mindenféle átláthatatlan jogszabályok, stb..
    Próbáltad elolvasni már pl.:az adózási útmutatót? Egy bekezdés tartalmaz legalább 10 hivatkozást különböző törvényekre.
    Közelítsük meg a dolgokat programozási szemszögből: ma úgy készítik a programokat, hogy illeszkedjenek a törvényekhez. Mi lenne, ha inkább úgy készítenék a törvényeket, hogy egyszerű legyen rájuk algoritmust írni? Pl.:adó. Minden 3000 féle kitétel van, hogy hogy kaphatsz kedvezményt, úgy, hogy visszavezetik Ft-okra, vagy %-okra, mert egy egyszerű embertől nem várhatod el, hogy tudja, hogy mi az a logaritmus függvény. Pedig szinte az egész adórendszernek az a lényege, hogy aki sokat kap, többet adózzon, aki meg keveset, az esetleg támogatást is kapjon. Szóval valahogy egy logaritmikus görbére próbálják ráilleszteni, de nagyon sok jogi bukfenc van benne. Pl.: ha olyan a fizetésed, hogy 18%-os sávban vagy, de mondjuk kapsz havi 2000 Ft emelést, és bekerülsz a 38%-osba, és kijön, hogy kevesebbet keresel, mint előtte.
    És ez csak egy példa. Ezeket a feladatokat nagyon jól lehetne automatizálni. Ahogyan a bürokraták munkáját is. Az hülyeség, hogy munkanélküliként több pénzt visz el. Így se végez termelő tevékenységet, szóval az ország nem lesz tőle gazdagabb, és így is az adóból él, csak nem pár tízezres munkanélküli segélyből, hanem 1-2 százezres fizetésből.
    U.I.: a szöveged jól passzol az aláírásodhoz :)
  • MacrosTheBlack
    Így van, én is azzal kezdem hogy az _eredeti_ játékomhoz letöltöm a cracket, mert nem akarok mindig cd-t pörgetni (lassú, elkúrja a lemezt). De az se teccik hogy a szintén _eredeti_ HL2-met csak akkor telepíthetem ha netközelben vagyok (mondjuk nyaralás közben meg nem telepíthetem újra?). Ilyenkor gondolkodom el azon minek is adtam ki ezért pénzt. A netről ingyen leszedhettem volna, és még a felesleges szivatásoktól is megszababadultam volna. Minél inkább szopatják a júzert, annál kevésbé lesz kedve eredetit venni, mert minek.
  • galocza
    az fel sem merül, hogy a másolásvédelemmel engem jogomban korlátoznak a kiadók? ha a törvénytelen akadályoztatást kijátszom, ne én legyek már a bűnös...
    a másik: mire fel indítanának kártérítési pert pl ebben az esetben? semmi kár nem érte őket, emberünk csak bebiztosította magát ezekkel a másolatokkal.
    amúgy van egy tippem, hogyha 1x döntés születik, melyiket hozzák ki "erősebb" jognak - ahol a pénz van és hatalom. hülye fogyasztó meg lenyel mindent.
    a dolog tényleg ott kezdődne, hogy betiltják a másolásvédelmeket mint jogsértő technológiákat, és a kérdés meg is oldódott. azt meg írtam már, hogy a másolásvédelemmel ált. a fizető felhasználók szopnak.
  • fifi
    ezt nagyon jól mondtad...

kikopizhatom?
  • MacrosTheBlack
    Persze hogy nagy a bürokrácia, mert elvárod (meg az állam is) hogy mindennről mindenki beszámoljon 3szor, legyen átláthatóság, ezeket a kimutatásokat, jelentéseket ki fogja megcsinálni, te? Nem. Egy bürokrata. De a postán / okmányirodában is olyan sok a bürokrata, el kéne bocsátani a felét, már így is olyan gyors az ügyintézés, minek oda annyi ember. A probléma nem ezzel van, ha elbocsátasz egy munkát végző embert, lesz belőle egy munkanélküli, aki nem csinál semmit nem adózik, de azt is te tarthatod el az adódból. A baj inkább a pazarló közbeszerzéssel, haveri kft-knek drágán kiosztott munkákkal van (politikusok), nameg nem utolsósorban a semmittevésre csábító gyerektámogatással. Amíg meg lehet élni abból hogy vki legyárt 20 gyereket, aztán a szocsegélyből eltartatja magát a mi adónkból (ingyenél), addig ne is csodálkozzunk hogy folyik el a pénz a kezünkből. A dolgozó embert kell támogatni, nem az ingyenélőt, ugyanakkor az ingyenélőnek lehetőséget (és nem pénzt!) kell adni hogy dolgozhasson ha akar. Ha nem, akkor dögöljön éhen, más se hobbiból csicskázik napi 8 órát, hanem mert csak ebből lesz pénz.
  • fifi
    "Szerintem eltudnak szamolni vele."

sztem is el tudnak, csak éppen logikátlanul, herdálva, mert pl. itthon nem az az előadó kap zsetont akinek tényleg szüksége lenne rá/tehetséges, de nem tud 1-ről 2-re lépni/ hanem Győzőke, NOX és hasonszőrű okádék társaik... Ez az ASVA saját bevallása szerint is így van.
    erről ennyit

a pénzzel politikusok megvesztegetésénél nagyobb ökörséget rég hallottam... bár manapság trend ilyen kliséket puffogtatni/ettől függetlenül döntő hányadukat ingyenélő tahónak tartom/
  • NEXUS6
    ""A magáncélú másolásnak, felhasználásnak (nincs rajta anyagi hasznod, hogy használod) teljes mértékben ingyenesnek kéne lennie, legyen szó szoftverről, audio, video, könyv, kép bármilyen formájáról. Az indok a kultúra és az információ áramlásának szabadsága kéne, hogy legyen."

En ezzel nem ertek egyet. "

Hát akkor tiltasd be az internetet.
    Az utóbbi 50 évben lezajlott egy olyan forradalom, ami megváltoztatta a termelés alapvető körülményeit.
    Az ipari forradalom a pénz forradalmával kezdődött. Azzal hogy mindenki hozzájuthatott aki vállalkozni akart, nem csak a kiváltságosak.
    Az ipari forradalom idején a technológiák és az információ áramlás zárt volt, a technológiák nem voltak szabványosak, egymással kompatibilisek. Ha valaki valamit kitalált az ráülhetett meggazdagodhatott belőle. Másnak lehetősége sem volt "ellopnia" mert sem a technikai berendezések sem az info nem volt szabadon elérhető.
    Az utóbbi 50 évben a technológiák, a termelés szabványositásában, olcsó technológiák elterjedésében hatalmas előrelépés történt. Ez még nem rugta föl a több száz éves törvényi szabályozát, csak a hirtelen meggazdagodó mamutokat kellett valamelyest visszafogni.

És eljött az információs forradalom!
    Már senki nem gubózhat be az elkülönült információ (titok) nyújtotta kis várába.
    Létrejött egy egységes információs mező, ha haladni akarsz neked is onnan kell beszerezned az infot, de ezzel megkockáztatod hogy a te infodat is lenyúlják.
    Párosulva a technológia nyújtotta szabadsággal a lehetőségek tényleg határtalanok. Az ember versenyre való hajlama és kreativitása sokkal kevésbé van korlátozva.

Ez A valódi dotcom korszak!

Na most erre mesterséges jogi korlátokat kitalálni, szerintem is hülye és megkésett gondolat.
  • Spirit
    Nézzétek..
    A kiadók, "művészek", egy bármilyen jellegű alkotásuk,legyen az képi, hanganyag nagyon sokféle módon hoz bevételt.A filmeknél a moz pl alap dolog, az ember szereti élvezni őket szép nagyban.Akkor a ott a videokölcsönző, a tv-s eladások, sorolhatnám..egy zenénél a kilpek után a tv-adók fizetnek, hogy legyen nézettsége...minden összefügg mindennel...
    A Quake 3-at,mikor megírták, és az engine-t licenszelték mindenhez..mit gondoltok mennyien vették meg magát a game-et eredetiben...és mégis most adták ki a forráskódot free-be, és bejelentették,hogy 100 milliárd $-t hozott összesen..
    ha esetleg jobban elterjedhetne a net a fejlődő országokban is, mi lenne, ha mondjuk, aki igényli, havi 2-3e ft fix pluszért legálisan tölthetné központi szerverkrőla filmeket,zenéket, játékokat, és szabadopn másolhatná saját felhasználásra..majd valamilyen elv alapján a kiadók kapnák a pénzt..ha belegondoltok,hogy hány milió netelőfizető van világszerte, és ugye a mozi, koncert, stb nem lennének kikerülve, mindenki nyugodt lehetne.Mindenki kapna zsét, mi meg nem folyamodnánk dc-hez, warez-hez..mi ezzel a gond?jah, tudom..a kapitalista kib*szott világ, az.MINDENT NEKEM!
  • CodeRed
  • Gregorius
    Ezzel azért ne induljál választásokon!
  • Benedicht
    ""Feleslegesek."

Nem ezt vontam ketsegbe (de azt sem mondom hogy igy van)."

Ha kicsiben nezzuk is: pl. itt az sg-n lehet rola cikkezni, jonnek sokan kiadni a merguket => tobb oldalletoltes => jobban orulnek a hirdetok.
    Feleslegesek? Nem biztos.
  • Benedicht
    "Feleslegesek."

Nem ezt vontam ketsegbe (de azt sem mondom hogy igy van).
  • Caro
    Persze hogy el tudnak.
    Az állam is el tud számolni a közbeszerzési pályázataival. Csak épp 2x annyiba kerül, mintha boltban vennék(már amit lehet így).
    A lényeg: a bürokráciát kell megállítani, ahova nem feltétlenül szükséges, oda felesleges embert állítani. És ilyenek az ilyen szervezetek is. Feleslegesek.
  • Benedicht
    "Ezt a leggyorsabban, úgy lehetne megoldani, hogy kötelesek lennének nyilvánosan elszámolni a beszedett pénzek felhasználásáról. Egyből 90%-uk megszűnne."

Szerintem eltudnak szamolni vele.

"A magáncélú másolásnak, felhasználásnak (nincs rajta anyagi hasznod, hogy használod) teljes mértékben ingyenesnek kéne lennie, legyen szó szoftverről, audio, video, könyv, kép bármilyen formájáról. Az indok a kultúra és az információ áramlásának szabadsága kéne, hogy legyen."

En ezzel nem ertek egyet.

"Manapság maga a kapitalizmus és annak eszköze a pénz, ami a legnagyobb mértékben visszafogja az emberiség fejlődését."

Az emberesigeknek a leges legelejetol kezdve jelen van a penz. Ha nem is fizikailag(fizetoeszkoz), de mindig is azok voltak a guruk, akiknek tobb vagyonuk volt(torzsfonok, foldesur, kiraly, csaszar). Az anyagi javak erot adnak, es mint tudjuk, erosebb kutya tobbet szeretkezik.

"Egyébként ezek a szervezetek a pénzek jó részét a politikusok megvesztegetésére költik. Ami teljes mértékben illegális ugyebár."

Es termeszetesen be is tudod bizonyitani, mert csak ugy ures szavakkal nem dobaloznal ugy mintha tenyek lennenek.
    A politikusoknak nagyon jo doluk lehet. Minden felol hallani, hogy igy megvesztegetik oket, meg ugy meg kentek oket.

Udv.
  • Max Damage
    Gondolkodtam hogy hol mondjak ellent vagy egészítselek ki, de végül rájöttem, TELJES MÉRTÉKBEN IGAZAD VAN... :)
  • Amero
    Az egész szerzőjogi törvény elavult és nem életképes. Tele van jogi ellentmondásokkal, így előbb utóbb elkerülhetetlen lesz a reform...
    Az első lépés a jogvédő szervezetek eltörlése, betiltása kéne, hogy legyen. Ezt a leggyorsabban, úgy lehetne megoldani, hogy kötelesek lennének nyilvánosan elszámolni a beszedett pénzek felhasználásáról. Egyből 90%-uk megszűnne. A beszedett jogdíjakat könnyen ki lehetne következtetni az eladott hordozók mennyiségéből, mivel a pénz jó része ebből áll...
    A magáncélú másolásnak, felhasználásnak (nincs rajta anyagi hasznod, hogy használod) teljes mértékben ingyenesnek kéne lennie, legyen szó szoftverről, audio, video, könyv, kép bármilyen formájáról. Az indok a kultúra és az információ áramlásának szabadsága kéne, hogy legyen. Ezt alapvető emberi joggá kéne tenni egy olyan világban, ami civilizáltnak mondja magát. Semmivel se essen vissza senkinek a bevétele, mivel ez már részben ma is, így van. Ezt csak be kéne látni a politikusoknak és nem a lobbi érdekeit érvényesíteni. Egyébként ezek a szervezetek a pénzek jó részét a politikusok megvesztegetésére költik. Ami teljes mértékben illegális ugyebár. Valamelyik országban előbb utóbb ezt be fogják látni és ezzel vége lesz az ilyen szervezeteknek. Ma tudom nem ez a tendencia, de örökké ez a tisztázatlan, kaotikus helyzet nem folytatódhat.
    Sajnos azonban ez is a részét képezi a kapitalista típusú világrend hanyatlásának. Manapság maga a kapitalizmus és annak eszköze a pénz, ami a legnagyobb mértékben visszafogja az emberiség fejlődését. Ez már természetesen nem egészen ide tartozik, de ennek az eleme ez a jelenség is. Ennek az egész pénz zsebelő marha világnak az ideje rövidesen lejár. Nem adok neki száz évet, de egy nagy háború tuti, hogy kell majd hozzá.
  • Caro
    De most olvastam a havi CHIP magazinban erről egy cikket.
    Azt írja, hogy a DRM-eket TILOS(!) feltörni, mert így egy feltöréssel az összes példányban lévő védelmet is feltörik! Nem úgy, mint mondjuk ha visszafejtenek egy SSL-es kommunikációt, ami csak arra az 1 darab esetre érvényes.
    De akkor most közelítsük meg szoftveres oldalról a területet, ahol ez az egész nagyon jól definiált.(ellentétben a "kapzsi kiadókkal"- Steve Jobs után szabadon :))
    Ha valaki megvesz egy dobozos szoftvert, akkor abba bele kap mindent. Install lemez, doksi, support, meg szép csomagolás :).
    Ha viszont valaki megvesz egy licenszet, akkor semmi mást nem kap, mint jogot a felhasználásra. Az adathordozót, a műanyagot, tökmindegy, hogy honnan szerzed be!
    És azt hiszem azt úgy definiálják, hogy egyszerre a program egy gépen futhat csak, de ez nem zárja ki, hogy több gépen telepítve legyen.
    Nézzük meg, hogy ez milyen jó. Nincs az, hogy csak az aki megvette, nincs az, hogy csak 1 db eszközön, ellenben egy-két DRM megoldással.
    És ez ÍGY tisztességes.
    Ellenben a paranoiások azt akarják, hogy ha valaki HD tartalmat akar a gépén lejátszani(nextgen optilemezre gondolok), akkor vegyen új videókártyát, ami támogatja a lejátszást, és vegyen egy HDMI kompatibilis kijelzőt, ami biztosítja, hogy nem szedik le a jelet, különben csak analóg kimenetre engedi rá. Szóval ott állsz egy méregdrága TFT-vel, és nem tudod használni a DVI csatlakozót.
    Azt is figyelik, hogy csak 1 kijelzőn játszod-e le?(Egyébként megjegyzem, hogy az ennek nem sok értelme van, mert most miért ne nézhetném projekoron meg monitoron egyszerre, vagy akár két monitoron, hogy "szélesvásznúbb" legyen.)
    De vissza a lényeghez, értelmezzük a szoftveres elveket ezekre is, ha már a jogászok lusták: ha megveszel egy filmet/zenét, akkor _nem csak_ adathordozót veszed meg, hanem a jogot is, hogy nézhessed. És nem csak egy lejátszón nézheted, hanem akármelyik lejátszón. És akkor továbbmegyek: ha te éppen nem az asztali lejátszódon akarod nézni, hanem fel akarod másolni a laptopodra/PDA-d ra, akkor miért ne tehetnéd meg? A lényeg az, hogy egyszerre csak 1 helyen nézd.
    Ez így lenne tisztességes, és ebbe nem fér bele a másolásvédelem!
  • HUmanEmber41st
    Ha akarnák, átvághatnák a gordiuszi csomót.
    Ha valaki vesz 1 CDt, v DVDt, a vásárlás helyén egy disc áráért annyiszor másolnák le ahányszor csak akarja...mármint másolás/disc ára