Berta Sándor

A Google kibővíti könyvdigitalizálási programját

Évek óta dédelgetett álom, hogy a nyomtatásban megjelent könyveket az interneten is elolvashassuk. A növekvő nemzetközi tiltakozás sem rettenti vissza az amerikai vállalatot attól, hogy Európára is kiterjessze Google Print nevű projektjét.

A kiadóvállalatok eddig élénken tiltakoztak, mondván, hogy sérülnek a szerzői jogok. A Google ezért egy köztes megoldással próbálkozik, mondván mindent lehet, amit nem tilt a hatályos törvény. "A nagyobb német kiadókkal folytatott megbeszéléseink reményre adnak okot és a tárgyalások jelenlegi állásával nagyon elégedettek vagyunk. Számos céggel már gyakorlatilag aláírásra kész megállapodásunk van és nem csak német, de francia, holland, spanyol és olasz kisebb és nagyobb könyvkiadókkal is tárgyalásokat folytatunk" - nyilatkozta a dpa német hírügynökségnek Jens Redmer, a Google menedzsere.

Mint ismeretes, a Google tervei szerint digitalizálná az amerikai és az európai könyvtárak és egyetemek könyveit és más dokumentumait, hogy aztán a felszkennelt műveket bárki elolvashassa az interneten vagy információkat kereshessen bennük. A digitalizált anyagok között lehetne név, szerző és más szempontok alapján kutatni.


A felhasználóknak a kereshető szöveg, a kiadóknak a reklámbevétel lenne jó

A Google Print projektet számos szervezet kifogásolta. Legutóbb például az amerikai könyvkiadók szervezete bírálta a programot, mondván fennáll a szerzői és a szomszédos jogok megsértésének veszélye. Redmer elismerte, hogy elsősorban a szerzői és a szomszédos jogok védelme alá már nem tartozó műveket digitalizálják, pont azért, hogy elkerüljék a konfliktusokat. A menedzser ugyanakkor elmondta, hogy az egyetemi könyvtárakban már nagyon kevés az olyan könyv vagy dokumentum, amely ilyen védelem alá esik.

"A Google nagyon is figyel arra, hogy még véletlenül se sértse meg a szerzői és a szomszédos jogokat. Ebben a kérdésben igyekszünk maximálisan együttműködni a könyvkiadókkal és a könyvtárakkal" - jelentette ki Jens Redmer. A szakember véleménye szerint a projekt azért is érdekes lehet az egyetemeknek és a könyvkiadóknak, mert lehetőséget nyújtana nekik arra, hogy reklámozzák magukat és természetesen részesülnének a reklámbevételekből. A Google menedzsere azonban azt nem tudta megmondani, hogy a beszkennelt könyvek és szöveges anyagok konkrétan mikortól lesznek elérhetők a világhálón.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • HuHa #33
    Nem csak őserdőből lehet papírt készíteni.
  • kisspepe #32
    Szerintem ez nagyon jó ötlet lenne, mert sok olyan könyvet is meg lehetne szerezni, amit amúgy nem venne meg az ember. Ha valami olyan érdekes könyv, amit végig is akarok olvasni és nem kerül 5-8 ezer forintba, akkor azt úgyis megveszem. A szerzői jog alá eső könyveknél meg meglehetne csinálni, hogy csak olvasni lehessen, de kinyomtatni vagy letölteni nem. Mondjuk nem tudom megengedné-e ezt a szerzői jog, de ha nem, akkor meg lehetne valami könyvtárszerű módszerrel, hogy azokat a könyveket is meg lehetne nézni, de bizonyos díj ellenében. Ha le is akarja tölteni valaki, annak meg annyival többet kellene fizetnie. (persze ez csak a szerzői jog alá eső könyvekkel)
  • longobard #31
    Persze, hogy még ostoba dolog eltemetni a könyvet, csak teret kell engedni a Google-nak is, méghozzá nagy teret :)
  • avman #30
    nem mondtam, h haszontalan dolog lenne, sőt, üdvözlendő. csak arról beszéltem, h ostoba dolog eltemetni a könyvet.
  • longobard #29
    Elárulod, hogy egy igényes bölcsész hogy irodalmaz, ha kevés az ideje? tehát nem unatkozó olvasó, hanem kutató, diplomamunka-készítő. Mert én kémikusként megtanultam. Ott ugyanis nincs idő könyvtárban üldögélni naphosszat, a keresés gigászi munkáját a fizetős "gépagyú" adatbázisokra bízzuk, és még így is nagy tapasztalat kell a kereséshez, mert könnyű hibázni.
    A fejlett országokban kiadott, friss anyagot tartalmazó szakkönyvekről pedig annyit, hogy ezek idehaza megfizethetetlenek tudnak lenni, sőt Magyarországon nem is kaphatók, vagy nem kölcsönözhetők - és online sem elérhetőek.
  • avman #28
    kicsit még korai az e-papírra építeni és a könyv "ósdi" formáját temetni, főleg nem szépirodalmi kötetek terén, de akár szakkönyvek vagy egyéb területen sem. a "fejlett" országokban is elenyésző az e-book kereskedelem a réfi jól bevált papírformákkal szemben. mielőtt megkapom a hülyeséget, nem két barátom dolgozik a könyvszakmában, tehát valamelyest tisztábban látok, mint a "gépagyúak", másrészt meg mint exbölcsész, bizton kijelenthetem az "igazi" könyvhöz való hozzáállás nem mostanában változik meg. szóval teljesen felesleges temetni a könyvet, pláne egy olyan világban, ahol azért szg.-t és pláne az internetet nem mellékelik a lakáskulcsok mellé.
  • BiroAndras #27
    "Egyébként nem olyan rossz képernyőn olvasni"

    Kell egy jó TFT monitor, és semmi gond.
  • longobard #26
    "Tehát nem adja vissza a könyvbeli elrendezést és minőséget" - persze, a Google csak kereső.

    A bedigitalizált művek egy részénél a karaktereket "felismertetik", tehát szöveg szerint is lehet keresni majd, más részénél a karaktereket nem "ismertetik fel", tehát ezekben nem lehet majd keresni. Kérdés, hogy mi lesz ez az arány több millió könyv esetében. Ez többek között a pénztől és a szerzői jogtól függ. Ha nem ismertetik fel, csak kis részüket, akkor nagy a baj...
  • BiroAndras #25
    "amíg van értelmes ember a földön, és nem diódák vannak az agya helyén, addig nem fogja átvenni a helyét a sima papírnak az e-papír."

    Lehet, hogy neked fogalmad sincs róla, hogy mi az?
    Ennek épp az a lényege, hogy egyesíti a hagyományos papír és a monitor előnyeit. Mechanikai és optikai tulajdonságaiban a hagyományos papírra hasonlít (tehát kényelmesen olvasható), viszont elektronikusan vezérelhető a tartalama (tehát egy egész könyvtár elférhet a zsebedben, és nincs nyomdaköltség, meg a többi macera).
  • BiroAndras #24
    "Az internetes megjelenés ergonómiailag a könyvekkel szemben támasztott szempontból nem felel meg."

    Az e-papírt erre találták ki.

    Egyébként akkor is nagyon hasznos az internetes forma, ha nem az egész könyvet akarod végig olvasni, hanem pl. a munkádhoz gyűjtessz anyagot. Meg persze akkor, ha nyomtatott formában nem elérhető a könyv. A boltokban megvásárolható könyvek csak kis töredékét adják az összes valaha kiadott műnek.