Gyurkity Péter

A BSA-nak nem tetszenek az Unió nyíltszabvány-tervei

A kalózellenes lépéseiről hírhedté vált szövetség nyílt levélben fordult az Európai Bizottsághoz, amelyben a nyílt ipari szabványokkal kapcsolatos tervek módosítására kérik a testületet.

A levélben Benoit Müller, a BSA európai tevékenységéért felelős igazgatója felhívta a bizottság tagjainak figyelmét arra, hogy a nyílt szabványokkal kapcsolatos jelenlegi előírások számos hasznos technológiát kizárnának az eKormányzat Projektből, és megnehezítik ezen szolgáltatások egységesítését. Ezek közé tartozik a DHCP, valamint a GSM mobil technológia is, amelyeknek az innovációban játszott szerepe megkérdőjelezhetetlen. Márpedig az Európai Bizottság tervei szerint az eKormányzat Projekt nagymértékben támaszkodna a nyílt ipari szabványokra, és ezen szabványok elsődleges szerepet töltenének be a Páneurópai Szolgáltató Rendszer kiépítésében.

Kiváló példa erre a világhálón alkalmazott szabványok jó része, mint például a TCP/IP, a HTTP és az XML, amelyek mind nyílt, gyártófüggetlen szabványok. A szakemberek szerint a nyílt szabványok megkönnyítik az interoperábilis (egymással együttmüködni tudó) alkalmazások készítését, ezért az EU maga is szorgalmazza és támogatja ezen szabványok alkalmazását. Az Unió legfontosabb érvei, hogy ezek a szabványok bárki számára hozzáférhetők, könnyebben megvalósul a gyártófüggetlenség, és jobb az interoperabilitás, mivel nagymértékben leegyszerűsödik a szabványok értelmezése. Mindezeken felül kevesebb költséggel is jár, mivel nem kell licenc- és egyéb díjakat fizetni a gyártónak, a nyílt szabvány tulajdonosa pedig nem korlátozhatja a szabvány alkalmazását.

Éppen az utolsó két követelmény aggasztja a BSA vezetését, akik szerint az uniós előírások elrugaszkodnak a valóságtól. "Ha a bizottság ebben a formában valósítja meg terveit, számos elterjedt és hasznos szabványt kizárnak a projektből, és nem valósul meg az áhított interoperabilitás" - jelentette ki Müller. "Az előírásokat újra kell fogalmazni, hogy összhangban legyenek a valósággal, és a szabványokat felügyelő szervezetek gyakorlatával."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Lupis #51
    Jó ,ha vannak olyanok akiket semmivel se lehet meggyőzni valós valótlan hitük ellenkezőjéről.
  • pemga #50
    Az internetes szabványok egy nagy kivételhalmaz, ezeket az IETF koordinálja, nyílt szabványokból. Az összes többinél meg valami kizárólag cégekből álló forum csinálja a szabványokat. Ez utóbbiak zártak, és már a speckó lekérése is többezer USD-be kerül (pl. ATM, SDH, GSM, UMTS, de még az SDL is.)

    A példát a DHCP-vel nem értem, mert az egy IETF szabvány, itt az alap, és mint ilyen, nyílt.
  • spR #49
    Ja, csak akkor meg rögtön mennének a perek, hogy loptak/lemásoltak egy védett szabványt.
  • [HUN]PAStheLoD #48
    BSA bla bla bla .. hogy lehet egy "szabványt" , ami végülis egy csomó specifikáció, konkrét technológia nélkül, szabadalmaztatni ? Ha pl a DHCP (dinamikus hoszt konfig protokoll) zárt szabávány, kidolgoznak egy "nyíltat" , meddig tart? Átmásolják a DHCP szabványból az egészet , átírnak pár számot , adnak neki valami csicsás mozaikszó-nevet és virulhatnak..
  • Killgore #47
    Sorry igazad van. Rosszul tudtam.
    De nézőpontomon ez nem változtat.

  • Cat #46
    igen, ezt én is igy tudom
    azért 65 év után illene tudni az igazságot
  • sh4d0w #45
    De itt utánanézhetsz: http://hu.wikipedia.org/wiki/II._világháború#A_Pearl_Habor-i_t.C3.A1mad.C3.A1s_terve
  • sh4d0w #44
    Killgore: jó lenne, ha legalább a fáradtságot vennéd, hogy utánanézz annak, amiről beszélsz. A hordozók kint voltak a nyílt óceánon és egyetlen egyet sem ért semmiféle találat, merthogy a japánok nem találták őket. Ha utánanéznél, akkor tudhatnád, hogy az ott horgonyzó 8 csatahajó sérült meg/süllyedt el, ezenkívül cirkálók, rombolók és repülőgépek semmisültek meg, de hordozó egy sem.
  • Killgore #43
    #42 Az amerikai repülőgéphordozóknak nagy része ott volt, és súlyos károkat szenvedtek.

    #41
    Nem vagyok naiv. pontosan látom az USA hibáit, de még mindíg ezerszer különb ország, mint az arabok, vagy akár a kínaiak, vagy az oroszok.
  • sh4d0w #42
    OFF:

    Killgore: bocs, de mit gondolsz, Pearl Harbor-nál miért nem voltak az amerikai repülőgép-hordozók a kikötőben? Azért, mert tudták, hogy mennek a japánok (akik elsősorban a hordozókra utaztak) - ha ott tartották volna azokat a hajókat, akkor az életben nem nyomták volna vissza őket a Csendes-Óceánon... Úgyhogy ennyire volt váratlan 1941. december 7.