Berta Sándor

Házkutatást tartottak a Far Cry fejlesztőinél

A Far Cry idén március 25-e, tehát alig néhány napja kapható és szinte meghódította a világot. Sajnálatos ugyanakkor, hogy a játékot kiadó Crytek cég ismét negatívumok miatt kerül az újságok címoldalára. Nem tesz jót egy játéknak sem, ha kiderül: a fejlesztők illegális szoftvermásolatokat használnak.

A hazánkban is jól ismert Business Software Alliance (BSA) képviselői ugyanis március 26-án, vagyis a játék kiadását követő napon bírósági végrehajtók és hatósági tanúk jelenlétében végignézték, amint a rendőrség házkutatást tartott a coburgi szoftverfejlesztő cég irodahelyiségeiben. Az ügy előzménye, hogy a Nürnberg/Fürth-i bírósághoz már eddig is több beadvány érkezett a Crytekkel szemben a BSA tagjainak számító vállalatoktól. Az első szakértői elemzések szerint könnyen lehet, hogy valóban illegális szoftverhasználat történt, hiszen több használt programhoz sem volt licencengedély, vagy bárminemű, az eredetiséget és a jogtisztaságot igazoló dokumentum.

2004. február 4-én a rendőrség már tartott házkutatást a Cryteknél. Akkor is a szerzői jogi jogszabályok megsértése volt a vád, ami be is bizonyosodott, mivel a rendőrök a helyszínen konkrét bizonyítékokat találtak erre vonatkozóan. A Crytek vezetői akkor egyetértettek a rendőrséggel, mondván: különösképpen a játékfejlesztők szenvednek az illegális szoftvermásolatoktól.

Georg Herrnleben, a BSA közép-európai regionális menedzsere elmondta: már a február elejei akció után tájékoztatták a Cryteket, hogy helytelen és törvényellenes az illegális szoftvermásolatok használata és hogy ennek a későbbiekben következményei lehetnek. A cég - érthetetlen módon - nem vette komolyan a BSA figyelmeztetését, pedig egy új játék, a Far Cry megjelentetése előtt állt, így a cég gyakorlatilag önmagát hozta nehéz helyzetbe. Ráadásul Georg Herrnleben szerint pont a kreatív szakmákban jelen lévő vállalatokat érintik leginkább a szellemi tulajdon elleni bűncselekmények.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fasza #27
    na bazzeg ezek mi faszt csináltak . ilyen hülyéket!!??
  • the Godfather #26
    Ejnye-bejnye, te is fiam Brutális?....
  • Shadow_THH #22
    nagyon gáz... azt hittem hogy ilyen csak a magyar fejlesztőkkel történhet meg :D
  • maggi #19
    ja, tehat ha a crytek a fejleszteshez nem licencelt termekeket hasznalt (pl. microsoft visual studio) akkor a microsoft erdekeit vedi ha megbunteti a cryteket, nem ?
  • papabear #17
    Miért, azt hitted a BG tombolán nyerte a vagyonát?
    Hatalmas biz a szoftver, pláne ha már a te progid a "szabvány".
    (Tulképp jobb mint az olaj, mert nem kell érte országokat megszállni, meg egyéb kereskedőkkel egyezkedni..)
  • fluga #14
    háát nem tudom skacok. de én is annak a híve vagyok, hogy egy cég, mely nyereségre termel, ugyanmá' vegye meg azokat a szoftvereket és ne warezoljon, mert a cég megteheti, hogy megveszi a maxot 1 millióért (Ft ban, ami ha belegondoltok főleg egy nyugati cégnek aprópénz), egy magánember nem. Ez egy kiadás, költség, amire ha nem ruház be az ember ugyanúgy elcsúszhat mint fiktív számlákon.
  • bunny #13
    A BSA azért van, hogy a MS, Novell, Corel stb tehát az Őt alapító cégek érdekeit védje, és magasról leszarja pl. a Cyrtek érdekeit. Ne keverjük.
    Amire te gondolsz az a rendőrség, aki kimegy, elviszi a gépedet és a szakértők jó sok pénzért (jellemzően többért, mint amiről a dolog IGAZIBÓL szól) megállapítják, hogy mekkora elméleti kárt okoztál a warezzel.

    Szóval a BSA =/= rendőrségi házkutatások
  • RelakS #12
    Most mondtad
  • SoDI--- #11
    Miért befolyásolná ez a játék eladásait?

    "Nem veszem meg, mert vannak elveim, és ezek a szemét bűnözők, akik fejlesztették, warezoltak"

    Most őszintén: ki mond ilyet? :-)
  • selwik #10
    Abból a pénzből amit szakítani fognak ezzel a mérföldkőnek számító motorjukkal sztem ki tudják majd fizetni a büntit :P