Gyurkity Péter

Lejárt a DVD-szabványok egyesítésének utolsó határideje

Bár a DVD örökébe lépő, következő generációs szabványok egyesítését lehetővé tévő utolsó határidőt is túlhaladtuk, a szemben álló felek még látnak némi esélyt egy jövőbeni közös megoldás létrehozására.

A jelek szerint a Sony és a Toshiba főszereplésével zajló szappanopera szép csendesen, de tovább folytatódik. Az egyeztetés körüli mizéria június utolsó hetében ért véget, amikor is ellentmondásos hírek után arról számolhattunk be, hogy végleg lezárultak a tárgyalások a két vállalat között. Akkor a Sony egyik vezető beosztású tisztviselője ismerte el, hogy vége az egyeztetéseknek, és nagy valószínűséggel kudarccal zárul a következő generációs szabványok egyesítését célzó törekvés. Úgy tűnt, hogy a kapacitás terén folytatott számverseny magával rántja a két tábort, és újból előtérbe kerül a viszálykodás.

Természetesen titkon továbbra is reménykedtünk abban, hogy a gyártók belátják lépésük következményeit, és végül mégis egy egységes szabvány létrehozása mellett döntenek. Ez ugyanis nemcsak a vásárlóknak, hanem az ágazatban érdekelt vállalatoknak is kedvezne, tekintettel a nagyobb piacra, és a nagyobb bevételekre. A jelek szerint ezt ők is belátják, ám ez nem akadályozza meg az egymással rivalizáló szabványok megjelenését, és várható vetélkedését.


A legújabb fejleményekről a Reuters adott jelentést, a japán Yomiuri napilapra hivatkozva. Eszerint a szemben álló vállalatok, a Sony és a Toshiba vezetésével, még látnak némi reményt a végső megegyezésre. Véleményük nem különbözik a vásárlókétól, és ők is az egységes megoldásban látják a jövőt, ám ennek ellenére képtelenek voltak megállapodni annak megalkotásáról, és az egyéb részletekről.

Márpedig az utolsó határidő már lejárt: Yoshihide Fujii, a Toshiba alelnöke kijelentette, hogy mostanra már meg kellett volna kötni az egyezséget. Az alelnök kijelentését a vállalat szóvivője tette egyértelműbbé, aki elárulta, hogy most már mindenképpen meg kell kezdeniük a felkészülést az év végére tervezett HD DVD-lejátszók legyártására. Ezzel pedig értelmét veszti a további egyeztetés, mivel minden erővel saját szabványukra, és annak sikerére kell törekedniük. A Sony szóvivője még ennél is világosabban fogalmazott: szerinte az utolsó esélyek már az egyeztetési tárgyalások májusi-júniusi kudarca után elszálltak, így nem is nagyon reménykedtek a megállapodásban.

A következő generációs szabványok egyesítése tehát jelenleg nem túl valószínű, ám ha mégis megtörténik, arra még jó ideig várnunk kell. Szakértők szerint azonban a digitális technológia korában a formátumok kompatibilitásának biztosítása már egyáltalán nem jelent akkora problémát mint az analóg videokazetta formátumok összecsapása idején. A lejátszó berendezéseket könnyedén többfunkcióssá lehet tenni. A francia Thomson például már közölte is, hogy berendezései mindkét formátumot támogatják majd.

Egy Toshiba vezető szerint a termék londoni árusítása jövő év elején, 2006 első negyedévében kezdődhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)