Gyurkity Péter

Még idén megjelenik a CD és a DVD előnyeit ötvöző DualDisc

Zenekiadók egy csoportja bejelentette, hogy még idén egy olyan új formátumot szeretnének piacra dobni, amely egy lemezen kombinálná a CD és DVD technológiákat.

A DualDisc Consortium - amelynek tagjai között olyan nagy nevek is megtalálhatók, mint az EMI Music, a Sony BMG Music Entertainment, az Universal Music Group és a Warner Music Group - egyik rangos képviselője az újságírók érdeklődésére elmondta, hogy a DualDisc egyik oldalán egy teljes zenei album helyezkedik el, míg a lemez másik oldalán a DVD-Audio szolgáltatásai révén videofelvételekkel, interjúval, és egyéb képi anyaggal bővülhet ki a zenei anyag. A csoport szóvivője hozzátette, hogy a DVD oldalon akár a teljes zenei album DVD-Audio változata is helyet kaphat.

A DualDisc fejlesztésekor nagy hangsúlyt helyeztek a kompatibilitásra, és a konzorcium szerint az új formátumot az összes jelenleg forgalomban lévő lejátszó felismeri majd. Ígéretük szerint az első ilyen lemezek október elején kerülnek a boltokba.


Elemzők szerint az új lemezformátum elsődleges feladata, hogy megállítsa a hagyományos termékek forgalmának fokozatos visszaesését, és életképes alternatívát kell nyújtania a gyorsan terjedő kalózmásolatokkal szemben. Véleményük szerint a zeneipar számára egyedül a már létező technológiák együttes használata jelent kiutat, mivel a CD lemezeket felváltani hivatott új formátumok - többek között a DVD-Audio - nem tettek szert nagy népszerűségre.

A konzorcium szóvivője kijelentette, hogy a DualDisc lemezek főpróbáját már az év elején megtartották, és az új formátum rendkívül kedvező visszhangot kapott a felhasználóktól. "A kedvező minőséget nyújtó képi és zenei technológiák ötvözése helyes lépésnek bizonyult, és a DualDisc mind az előadó, mind a vásárlók számára több lehetőséget nyújt a hagyományos lemezeknél" - jelentette ki Andrew Lack, a Sony BMG vezérigazgatója. "Hiszünk abban, hogy az új formátummal felválthatjuk a hagyományos termékeket, és új lendületet adhatunk a zeneiparnak."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #28
    Sőt, javítom magam: 1024x768 a mininum a HD minősítéshez.
  • dez #27
    Az a 4.5GB elvileg jobb minőségű élményt ad (nem csak az 5.1 miatt, hanem mert 24bit/96-192kHz), csak épp a mai jobbnak mondott (multicégek által gyártott) HiFi rendszereken sem jön ez vissza (mármint a 24bit/96-192kHz), sőt, valójában még a 16bit/44kHz sem.
  • dez #26
    "Jó tömörgetéssel szinte bármi elfér egy nyamvadt cd-n is!!!!"

    Ebben nem lennék olyan biztos. Még a DVD anyag jónak mondott DivX/XVid-es változatai sem tűnnek olyan jónak, mint az eredeti (csak első látásra, de pár perc után érzem, hogy nem ugyanolyan). A HD anyag meg a nagy tömörítésű WMV-ben is csak egy DVD-re fér el.
  • dez #25
    A HDTV szabvány szerint a minimális felbontás, ami már HD-nek számít, az 768x576. De egy jobb HD adás 1280x960-as, vagy inkább 1600x1200-as (4:3 képaránnyal számolva).

    ps. egyébként miért field-felbontásokat adsz meg, nem teljes frame? Egy teljes képkocka az utóbbi.
  • NEXUS6 #24
    Háj Cat!

    Őszintén szólva nem mernék rá megesküdni, hogy teljes mértékben értem amit mondani akarsz.
  • Cat #23
    a netről letölthető filmek felbontása általában 560*304 vagy 576 x 240, és a videó bitráta sosincs 800kbit alatt - nézz bele néhány .nfo fájlba, te is láthatod
    ehhez képest mondom hogy jobb a HDTV, és ugyan kirakva monitorra teljes képernyőben egy képkockáról én sem tudom megállapítani a különbségeket, egyszerüen csak ha egy percet megnézel ebből, majd a másikból, érzi az ember hogy jobb minőségű
  • Cat #22
    a dvdrip az dvdrip, az annyit jelent hogy DVDről lett lementve. Az hogy utána milyen kódekkel tömörítik be kvázi lényegtelen, profi csapatok által készített release-eknél a minőségromlás csekély
  • Omegared #21
    A DVD Rip általában Divx vagy Xvid.. Nemigaz?
  • NEXUS6 #20
    Fáraó!

    Jól mondod akinek jó hifije van.

    Az átlag viszont a diszkmanjére tötti le az MP3-at, ezek az emberkék szoktak át a netre.

    Na ez a szopás a kiadók számára.
  • NEXUS6 #19
    Cat, bizti vagy benne, hogy 624x352 az HDTV minőség, szerintem 2 vel meg kell szorozni a dolgokat.

    A adásból bedigizett dolgok meg általában nem csak azért roszabbak mert alacsonyabb a felbontásuk, hanem mert valamilyen analóg jelről készülnek amin valahol a 3 szín meg még a hang is egy jelen van.

    Jó tömörgetéssel szinte bármi elfér egy nyamvadt cd-n is!!!!