Gyurkity Péter

Tárgyalások a Blu-ray és a HD DVD egyesítésére

A DVD örökségére pályázó következő generációs szabványok nagyobb kompatibilitása érdekében a a DVD Forum és a Blu-ray Disc Association a tárgyalóasztalnál igyekszik elsimítani az ellentéteket.

A tárgyalások célja, hogy közös nevezőre hozzák a két, egymással jelenleg inkompatibilis szabvány - a HD DVD, illetve Blu-ray - kulcsfontosságú részleteit, és lehetővé tegyék a két szabványt egyaránt támogató lejátszók kifejlesztését. "A jelentős gyártókat és filmstúdiókat tömörítő két szövetséghez közel álló források szerint a szemben álló felek a napokban egyeztetik a magas szintű protokollal, illetve a fizikai formátummal kapcsolatos kérdéseket" - áll a tárgyalásokról elsőként hírt adó EETimes internetes oldalán.

A megállapodás - amennyiben valóban létrejön, és tartósnak bizonyul - többek között lehetővé tenné, hogy a filmstúdiók egyetlen, úgynevezett high-definition formátumban tárolják el az egyes filmeket, majd könnyű és egyszerű módon konvertálják át bármelyik formátumba. Ezzel egy időben az optikai meghajtók gyártói képesek lennének kifejleszteni a combo-, vagy dual-meghajtókat, amelyek mindkét szabványt támogatnák, és nagymértékben leegyszerűsítenék a jelenlegi helyzetet.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Nem kis piacról van itt szó - a tárgyalások jelentőségét mutatja, hogy az elmúlt hónapokban, években mindkét oldalhoz neves, jól ismert vállalatok csatlakoztak. A Blu-ray formátumot például tizenhárom vezető PC-gyártó és szórakoztatóelektronikai vállalat - a Dell, a Hitachi, a HP, az LG, a Mitsubishi, a Panasonic, a Pioneer, a Philips, a Samsung, a Sharp, a Sony, a TDK és végül, de nem utolsósorban a Thomson - fejlesztette ki, míg a HD DVD szabványt kidolgozó és támogató DVD Forum több mint 230 kisebb-nagyobb céget tömörít. A szabvány fejlesztésében a NEC és a Toshiba vállal vezető szerepet, de nem elhanyagolható a kisebb vállalatok szerepe sem, akik mind a fejlesztésben, mind a szabvány népszerűsítésében segítségére lehetnek a két óriásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Tetsuo #15
  A kartellbe bevonják a holodiszket is, sztán majd örülhetsz (ha hozzájutsz kínai lemezekhez).
 • dez #14
  Erm... Most látom, hogy ez nem is a RAM árzuhanásos topik volt. (Ami a #13-ast illeti.)
 • dez #13
  Hm, mert? Nincs géped? Vagy már nem fér bele több RAM? Azért nem olyan rossz 10e-ért venni egy fél gigás modult. Jó, 1000Ft-ért még jobb lenne. Persze ez inkább úgy lesz, hogy továbbra is 10 ezret kell kiadni, de majd több gigát lehet érte kapni. De egyelőre elég az az 1-2GB.
 • avman #12
  ja, nagyon...már mindenki előre örül és dörzsöli a tenyerét... kb annyira érint mint a plazmatévé vétel
 • dez #11
  Most véletlenül épp igen... :p
 • Killgore #10
  Fogd már fel vaze, hogy ez így nekünk is jó lesz...ehh ne legyél már pesszimista...
 • Tetsuo #9
  Azért mert tudjuk: Mi fogyasztók vagyunk, a világot pedig a profit hajtja. A marketingben soxorta több pénz kering mint magában a gyártásban. A világban 6-7x annyi virtuális pénz mozog, mint valóságos. A cégvezetés nem ismer empátiát, jóérzést, méltányosságot csak bevételt, több bevételt, sokkaltöbb bevételt.
 • Killgore #8
  Jah, ezt már énis észrevettem.
 • uu #7
  nektek bazmeg tényleg semmi se jó
 • arty #6
  valszeg jól látod :(