Gyurkity Péter

Stagnál a Firefox - visszavág az Explorer

A legfrissebb adatok szerint júliusban - megjelenése óta először - némileg csökkent a Firefox böngésző részesedése, míg a visszaszorulóban lévő Internet Explorer, valamint a Safari javított pozícióján.

A Business Wire az elsősorban a kis- és középvállalkozások számára felméréseket készítő NetApplications adataira támaszkodva adta hírül a fejleményt. Eszerint a nyílt forráskódú böngésző - a végleges verzió megjelenése óta első ízben - vesztett részesedéséből, míg a konkurens szoftverek előretörtek. Ez elsősorban a Microsoft saját programjának, illetve az Apple Safari nevű böngészőjének győzelmét jelenti. Az Internet Explorer ugyanis 0,7 százalékkal, míg a Safari alig mérhetően, de növelte arányát júliusban.

Az IE így jelenleg 87,2, a Firefox 8,07, a Safari 2,13, a Netscape 1,5, míg az Opera 0,49 százalékon áll. Külön érdekesség, hogy a Mozilla böngésző 0,52 százalékot harapott ki a tortából, így az alapítvány - még ha igen csekély mértékben is - saját szoftverével is gátolja új üdvöskéjének előretörését. "A Mozilla Alapítvány éppen időben alapította meg leányvállalatát ahhoz, hogy megtapasztalja szoftverének visszaesését. Hét százalékot rontottak saját eredményükön harminc nap alatt, de a böngésző még mindig átlépheti a küszöböt, így augusztus mindenképpen érdekes hónapnak ígérkezik" - összegezte a vállalat megfigyeléseit Dan Shapero, a NetApplications ügyvezető igazgatója. A felmérést a HitsLink szoftverrel végezték, és több mint 40 ezer weboldal megfigyelésével állították össze a végső adatokat.

Több hónapos szüntelen előretörés után tehát megállni látszik a Firefox térnyerése, és most első ízben az Internet Explorer erősödéséről számolhatunk be. Ez már csak azért is érdekes, mert - ahogy azt a kutatócég igazgatója is említette, a Mozilla Alapítvány éppen most hozta létre leányvállalatát, hogy ezzel is elősegítse böngészőjének terjedését. Könnyen lehet, hogy erre éppen a növekedés lelassulása miatt határozták el magukat, és ezzel kívánják elejét venni a konkurencia visszavágásának.

A hazai internetezők körében szintén toronymagasan vezet az Internet Explorer 6, míg a második helyen a Firefox található. Ennek elterjedtsége alig több mint 10 százalékos. Jól szerepel a böngészők versenyében a Mozilla és az Opera is, de még az Internet Explorer 5-ös változatának is jut 2 százalék. Az Apple saját böngészőjét, a Safarit a magyar netezők 0,18 százaléka használta, a Konquerorra 0,07 százalék szavazott.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Eramama #37
    Hali!
    Tudna valaki segíteni,hogy kell használni a flash get.et és a Bittorentet?
    Előre is köszi
    Era
  • Sil78 #36
    "Az engine-je nagyszerű"... volt, kb valamikor 5-6 évvel ezelőtt. És a középmezőnybe fog tartozni, ha majd kijön az IE7. Most viszont...
  • risqci #35
    A statisztikai progik eleve nem mindig azonosítják pontossan a kisböngészőket és több olyan is van ami szükség esetén nagyokat emulál (pl flaspack)

    (a honlapok nagyrészét meg máig IE-re
    kell optimalizálni.. igy könnyü nekik)
  • psishock #34
    Akkor Gyuka, használd a FireFoxot. én kényelmesebbnek tartom (tudom) az AB-t. Próbáltam mind a hármat (Operával eggyütt) és ez nyert. Azonkívül képzeld, pluginok az IE-hez is készültek dögivel, tényleg mindenfélék , én csak a síma browsereket hasonlítottam össze plugok nélkül. A multkoriakkal azt is alá akartam támasztani, hogy fel lehetne fogni, hogy nem kell mindenért fikázni az IE-t, vagy hogy "sík hülye aki azt használja". Az engine-je nagyszerû, és nem ő tehet róla, hogy a fejlesztőknek nincs fantáziájuk, vagy nemtudják mi kell az embereknek. Az AB-t egyetlen ember "fejlesztette", és mégis nagyszerû munkát végzett (végez).
  • smv #33
    Pluginok használatával.
  • Sil78 #32
    "Rendes" RSS-olvasó van Firefoxhoz is, ha nem elég az Élő Könyvjelzős megoldás (meg ha nem a Thunderbird beépített RSS-olvasóját használja az ember): pl ott a Sage kiterjesztés erre a célra, de van többféle is. IRC kliens is van hozzá, ChatZillának hívják. Ugyanígy egérmozdulatokat is lehet használni, ha épp az kell (nekem valahogy az egérmozdulatok nem jöttek be annyira, le is szedtem).
  • Sil78 #31
    Nem azért, de ezeket minden valamirevaló böngésző tudja, tök alap feature-ök. A testreszabhatóság is alapkövetelmény, az Opera is elég jó benne, a Firefox meg a kiterjesztésekkel verhetetlen. Pl a külső letöltésvezérlők közül nemcsak a FlashGet-hez tud olyan "cuki plusz opciók"-at belerakni a jobb egérgombos menübe, hanem a FlashGot nevű kiterjesztés segítségével vagy húszféle letöltésvezérlőből lehet válogatni (ami épp van a gépen), többféle oprendszerre.
  • psishock #30
    Az az érdekes, hogy szerintem az Avant Browser "iz dí beszt", mivel itt a legnagyobb a testreszabhatóság. Az IE motorját használja, de ez nem jelenthet problémát, ha mindíg frissítjük a biztonsági foltokat. Ki tudja kapcsolni a flash animációka, akár a képeket is (mind egy kis gombal ki/be), de flash re tényleg nincs szükségem (álltalában), csak ad-okak mutatnak, ne lassíccsa nekem egy kicsit se a netet. Tudja figyelni az egér mozdulatokat, és teljesen áttudjuk rendezni a kinézetét, akár a gombok/toolbarok/menupontok elelyezkedését. Mindent úgy nyútassz, nyomsz össze ahogy teccik. Beépített keresője is van dehát nem kell állanóan google/yahoozni, csak írjuk ha érdekel valami, és már meg is van. Szkinnelhető. Ha kilépünk lementi a pillanatnyi helyzetet. Egy gyors dupla kattintással akár be is zárhatjuk az éppen megunt tab-ot. Akár magyarul is tud. Ha van a gépen Flashget ("iz di beszt" download manager, de ez offtopic nem kell belemenni) akkor vanak olyan cuki plusz opciók a jobb egérkattintás menüjében (linkre/képre... kattintva) mint pl a "download all with Flashget" ami sok vesződéstől megspórol minket, ha van egy csomó letöltendő cucc az oldalon, legyen az egy millió kép vagy zene, vagy akármi. Hirtelen ennyi jutott azembe, de csak mekkell nézni a beállításokat (options) és látni hogy még minden más is nagyok testreszabható (szeretem ha émmondom meg mi/hogy legyen, ne má a határok). Kipróbálltam mindent, sokáig Operán voltam, de ezt még attól is kényelmesebb használni. Az IE egymagában szar, de ezzel a browzerrel feltúrbózva "iz dí beszt"
  • whitehawk #29
    Mert az egész Mozilla a Netscapeből jött eredetileg. Minden ami Gecko alapú az Netscape itt.
  • LiDoCaiN #28
    szerintem is opera a király :) csak van pár odlal ami nem igazán támogatja :(