Gyurkity Péter

Továbbra is előretörőben a Firefox

A legfrissebb adatok szerint a nyílt forráskódú böngésző továbbra is hódít az otthoni felhasználók körében és az oktatás terén, ám a vállalatok még mindig jóval nagyobb óvatosságot tanúsítanak.

A NewsFactor információi szerint a böngészők piacának lassú átalakulása júniusban is folytatódott, és a Firefox 8 százalékról 8,71 százalékra növelte részesedését. Ez a növekedés elsősorban az Internet Explorer rovására ment végbe, amely azonban a 86,5 százalékos aránnyal még mindig magáénak mondhatja az elsőbbséget.

A NetApplications.com folyamatosan figyelemmel követi a piac alakulását, és havonta 0,5-1 százalékos állandó növekedést figyelt meg a Firefox esetében, ám korántsem biztosak abban, hogy ez a növekedési ütem fenntartható. Ez több okkal is magyarázható: egyrészt a weboldalak egy része még mindig csak a Microsoft böngészője alatt jelenik meg hiba nélkül, másrészt küszöbön áll az Internet Explorer 7 előzetesének bemutatkozása, amely újdonságaival és hibajavításaival számos felhasználót visszahódíthat.


Nemsokára 75 millió letöltésnél tart a böngésző

A vállalatok tartózkodása szintén gátat jelent, hiszen az otthoni felhasználók mellett az üzleti szféra támogatása és a belső hálózati rendszerek átállítása is jelentős segítséget jelentene az alternatív böngésző elterjedésében. Ez a tartózkodás elsősorban arra vezethető vissza, hogy a vállalatok jó része a hibák ellenére is az Internet Explorer mellett kötelezi el magát, és attól tart, hogy a konkurens böngészőkkel nem tudnának elvégezni minden feladatot.

Nem feledkezhetünk el arról sem, hogy a Firefox terjedésével a támadások száma is megemelkedik, és a Microsoft mellett a Mozilla is vonzó célponttá válhat a támadók szemében. Kiváló példa erre a legutóbbi behatolás, amelynek során feltörték a SpreadFirefox.com oldalát és személyes adatokat tulajdonítottak el. Michael Goulde, a Forrester Research elemzője a fején találta a szöget, amikor kijelentette, hogy a Firefox a siker árát fizeti meg ezekkel a támadásokkal. Kérdés, hogy a siker mennyiben veti majd vissza a böngésző terjedését, és a Firefox utolérheti-e riválisát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • h4x0r #110
    Ez igaz. XML foreva...! Epp egy nagyon-de-nagyon alap XML parsert irogatok.
  • FTeR #109
    engem a hideg kiráz a tag-os(-es) programozási nyelvektől, mindenki a fantasztikus lehetőséget látja bennük, mert gyorsan programozható és egyszerű, de közben meg hatalmas korlátai vannak és nagyon átláthatatlan a kész kód (szerintem).
  • yvorl #108
    Rendben, nyilván a programozástól függ hogy mennyire portolható más platformra. Azért érdekes lenne látni mondjuk linuxon hogy mennyire rúgna labdába a többiek mellett egy ie.
    Az meg hogy az ff vagy más böngésző mennyire nem befolyásolja az ie fejlesztést, csak azt támasztja alá nekem hogy mennyire nincs verseny és az nem a legjobb dolog..
  • h4x0r #107
    FTeR: Valo igaz, a platformfuggetlenseget a kod "minosege" is jelzi, pl. az, hogy mennyire tamaszkodik egy platform tulajdonsagaira. Az IE, ha jol tudom, eleg erosen igenyli a Windowst (nem szidom, csak megjegyzem), ez bizonyara javit a sebessegen, de ront a PFfuggetlensegen. Persze, szerintem.

    Sil78: Thx. Az XUL-rol hallottam mar, de nem ugrott be. Jo lenne megtanulni rendesen :)
  • FTeR #106
    nincs igazad, de nem fogok programozás elméleti előadást tartani neked.
    az IE7 ügyében az ff talán csak annyit tett, h longhorn előtt xp-re is kijön. (meg talán a tab, de ebben nem lennék olyan biztos)
  • FTeR #105
    csak az extensionsmirror használom.
    a tabmixet, meg még te ajánlottad, h kiváltsam a sok kicsi extet...
  • FTeR #104
    olyan nincs, h egy nyelv platformfüggetlen. a vele megírt kódot lehet úgy megírni, h ne legyen gond a portolás, így platformfüggetlenné téve a kódot.
  • yvorl #103
    "attól, h mennyi platformra jelenik meg, nem jellemzi a platformfügetlenség képességét"

    szerintem ennyiből az összes létező program platformfüggetlen, mert hát ha akarnák megjelenne mindenre :)
    A másik dolog a fejlesztés üteme. Egyetértek abban hogy miket kell tudnia egy frissen kijött böngészőnek, csak ehhez ki is kell jönnie. Szerintem ha nem lenne ff és társai az ms minimálisan se lenne kényszerítve újításra, merthát minek..akkor ráért volna a longhornnal együtt is az ie7..
  • whitehawk #102
    Amúgy tab kezelést a tabbrowser preferences vagy a tabbrowser extensions is tud.. De ezek általában elég bugos dolgok. Deer Park viszont sokmindent tud alapból, és tetszik nagyon.
  • Sil78 #101
    A SessionSaver és a Tab Mix összeakad, ez tény. De a többnyire jól megférnek egymással a kiterjesztések, csak oda kell figyelni, hogy ugyanazt ne tudja két kiterjesztés (nekem több mint 50 van).
    A MozUpdate helyett ott az extensionsmirror.nl, ott több a kiterjesztés és naprakészebbek is.
    A patch-eket a Deer Park Alpha 2 már tudja, bár alapból még nincs benne bekapcsolva.