Berta Sándor

75 millió letöltésnél tart a Firefox

Az első rekord, hogy keddig 75 millióan szedték le a világhálóról és telepítették fel a számítógépükre a Firefox nevű internetes böngészőt, míg a másik, hogy a héten minden bizonnyal átlépi a 10 milliós letöltési határt a Thunderbird nevű elektronikus levelező program is.

A szakemberek szerint csupán az a biztos, hogy mind a két szoftver világszerte nagy népszerűségnek örvend, ám az ugyanakkor kérdéses, hogy valóban rendszeresen ennyi ember használja-e a programokat? Sokszor előfordul ugyanis, hogy például a Firefoxot több alkalommal is feltelepítik és minden egyes letöltés beleszámít a 75 milliós rekordba. S akkor még senki sem számolta például a számítástechnikai magazinok CD-mellékletein keresztül terjesztett változatokat.



A Mozilla Alapítvány vezetőit és munkatársait ennek megfelelően nem részegíti meg a siker, ezt bizonyítja, hogy már a jövőbeni projekteken dolgoznak. S hogy bírják a megnövekedett feladatokkal járó többletmunkát, első lépésként négyszeresére növelték a programozók, illetve az önkéntes segítők munkáját koordináló alkalmazottak számát. "A letöltési adatoknál sokkal fontosabb az, hogy népszerű a Firefox és a Thunderbird. Ráadásul örömteli, hogy egyre több nagyobb cég és szervezet akar részt venni, segíteni az alkalmazások fejlesztésében"- nyilatkozta Chris Hofmann, a Mozilla Alapítvány menedzsere.

A Mozilla Alapítvány egyik következő projektje a Minimo nevű, kifejezetten mobil készülékekhez (PDA-k, okostelefonok) szánt internetes böngésző kifejlesztése. Hétfőn már megjelent a szoftverfejlesztők számára készült 0.007-es számú tesztváltozata. Az első bétaverzió a tervek szerint még az idei év végén meg fog jelenni és képes lesz például az olyan komplex weboldalak megjelenítésére is, mint amilyen a Google Maps.



A Testticker német online híroldal információi szerint a Firefox a 75 milliomodik letöltésére kedden 13 óra 17 perckor került sor. A fejlesztők időközben már azt is kiszámolták, hogy a 100 milliomodik Firefox-letöltésre idén október 6-ig kell várni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • RpPRO #30
    Nem kotelezo elolvasni, sot, ideirni sem kotelezo.
  • Emmegki #29
    Megint egy FF cikk hogy meglegyen a heti 2. Unom!
  • Caro #28
    Azért a telepítőméretből elég rendesen lehet következtetni arra, hogy mennyire optimalizált.
    A minimo-t meg fogják csinálni PalmOS alá?
  • billgates #27
    A Minimo-n azért még sokat kell fejleszteni, hogy az Opera-t utolérje. Jópár cikket olvastam a Minimo-ról, de az operás small screen nézethez hasonlóról nem hallotam, annélkül pedig elég karcsú lesz.

    Egyébként a méretekkel kapcsolatban csak az jut eszembe, hogy az Opera installerje 3.7MB.ebben rengeteg olyan funkció benne van, amit a tűzrókánál külön extensionként kell felrakni beleértve az email klienst is.
  • Major #26
    Egy újabb burkolt reklám. 1-2 hetente biztosan kijön az sg.hu-n, hogy milyen jó a firefox, valamilyen formában...
  • coolpet #25
    ie? nagyon szerettem, de csak regen. miota kiprobaltam firefoxot, nagyon megszeressem. Nemerdekel ha 20an toltottek volna le sem, szerinten nagyon jo kis bongeszo, egyebkent a 80 megas ie6rol annyit, hogy kulon kell vrml plugint szedni hozza jvm-et, flasht, es had ne soroljam fel...
    nezz meg egy csupaszon telepitett sp2es xpt, kezdj el barangolni vele
    azon ie6 van, aztan hova jutsz el vele ha nem telepited ezeket? kivancsi lennek akkor tenyleg mi van 80 megaban? :)
  • smv #24
    De a 75 millióba beleszámolták, hogy van aki újrarakta azóta a gépet, vannak az iskolák ahol töb tucat gépre rakják fel, vannak a rendezvények, ahol esetleg több százra, és ez ellen a normális böngészőt használók nem tudnak mit tenni.

    A 75 milliós letöltés jóval több, mint a felhasználók száma. Nagyon jóval...
  • smv #23
    Hm. Az opera ezt a mobilos cuccot már előttük ezer évvel megcsinálta, és jól.
  • dnes82 #22
    A 75 milliohoz nem szamoltak hozza, hogy a linux felhasznalok altalaban a disztribuciotol toltik le a progit. Amugy Mozilla (nem Firefox) ruleZ.
  • Ligend #21
    Mivel az IE elegge beepul a rendszerbe, az a 80 MB a bongeszon kivul tartalmaz nehany rendszer frissitest is. Ezen felul a csomag tartalmazza az Outlook-ot, Flash Player-t, Media Player-t codec-ekkel, fontokat, Microsoft JVM-et, HTML Help-et, nyelvi kiegesziteseket, Windows Scripting Host-ot, VRML plugin-t, ActiveX vezerloket es meg sorolhatnam tovabb miket. Maga az IE6 alapjaban veve nem hiszem hogy nagyobb lenne, mint a Firefox. Plane ha figyelembe vesszuk, hogy alapbol a Windows resze, ha erre teszel fel egy alternativ bongeszot, az foglalja az extra helyet. :-)

    Mindenesetre felreertes ne essek, jomagam is Firefox-ot hasznalok, az AdBlock plugin kesz aldas, igen nagy mertekben javitja az oldalak olvashatosagat az izgo-mozgo reklamok kiiktatasaval...