Gyurkity Péter

Az IBM és az Oracle is támogatja a Mozilla szoftvereit

A Mozilla Alapítvány nyílt forráskódú szoftverei egyre több vállalat támogatását nyerik el: az IBM mostantól hivatalosan is a Firefox böngészőt ajánlja alkalmazottainak, míg az Oracle közös projekten munkálkodik az alapítvánnyal.

A Nagy Kék a CNET internetes magazin cikke szerint tegnap kezdte meg az átállást a nyílt forráskódú böngészőre. A minél gyorsabb és fájdalommentesebb megvalósítás érdekében a vállalat dolgozói a belső szerverekről is letölthetik a programot, és segítséget kérhetnek saját ügyfélszolgálatos munkatársaiktól. A Mozilla számára ez jelentős előrelépést jelent, hiszen az IBM adatai szerint jelenleg az alkalmazottak 10 százaléka, tehát mintegy 30 ezer fő használja a böngészőt, hamarosan azonban akár mind a 300 ezer alkalmazott átállhat, nagyban csökkentve ezzel a Microsofttól való függést.

Az IBM már jó ideje kacérkodik a nyílt forrás­kódú böngészővel. Mi sem bizonyítja ezt annál jobban, hogy az elmúlt hónapban külön programozói csapatot szerveztek, amely­nek feladata, hogy biztosítsa a Firefox hatékony együttműködését a vállalat saját szervereivel és belső szolgáltatásaival. Más cégek - mint például a Google - egyéb úton igyekeztek hasz­­no­sítani a Mozilla fej­lesz­tő­csa­pa­tának eredményeit: a ke­re­ső­jé­ről ismert vállalat ja­nu­ár óta három neves szakembert is elcsá­bí­tott az alapítványtól, többek között Ben Good­gert, a Firefox projekt korábbi főmérnökét.

Az Oracle mindeközben tovább dolgozik a Mozilla Lightning elnevezésű közös projekten, amelyről még februárban számoltak be nyílt forráskódú programok fejlesztőinek európai találkozóján. Az adatbázisairól ismert vállalat három programozót vett fel, hogy az alapít­vány szakembereivel kö­zö­sen dol­goz­za­nak a projekten, amelynek célja, hogy a Mozilla Sunbird nevű kalen­dá­ri­umát integ­rálják a Thunderbird e-mail kli­ens­sel, kibővítve ez utóbbi alkalmazás szolgálta­tá­sait.

"Larry nyilván úgy véli, hogy egy kis befektetéssel számos ráncot varázsolhat Bill Gates homlokára. Az Exhange monopóliuma az Outlook monopóliumára épül, így - amennyiben megfelelő levelező alternatívát tudunk felmutatni - a felhasználók valószínűleg nem fognak pénzt ölni az Echange szolgáltatásaiba" - jelentette ki akkor a Mozilla képviseletében Gervase Markham, amivel Larry Ellison, az Oracle elnök-vezérigazgatójának lehetséges motivációira utalt. Igaz, az Oracle az internetes híroldalak többszöri megkeresése ellenére sem volt hajlandó számot adni a fejlesztés eddigi eredményeiről, de - amint arra James Governor, a Redmonk elemzője is rámutatott a ZDNet UK híroldalnak adott interjújában - a két fél együttműködése minden bizonnyal hosszú távra szól, ezért érthető, hogy sem a távlati célokról, sem az eddigi eredményekről nem szeretnék korán lerántani a leplet.

Firefox 1.0.4 (magyar)

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Caro #25
    Hmmm...
    A firefox nem GPL? Nem úgy volt, hogy a mozilla a netscape ből kivált GPL-es verzió? A firefox pedig nem a mozilla alá tartozik?
  • gnar killer #24
  • IoIa #23
    Sőt volt időszak, amikor a ms külön díjazta is, ha a konkurencia browserével nem ment egy oldal.
  • IoIa #22
    "Reménykedjünk a FF előretörésében, mert exprorer alá szar fejleszteni" - ezért tart itt a világ. A sok baromarcú a fejlesztéseknél nem a szabványokat vette alapul, hanem a msie szarságait.
  • [HUN]PAStheLoD #21
    pedig rajtad kívül a világon élő 7.999 milliárd ember be tud jelentkezni sg-re :DDD
  • Sil78 #20
    Attól nem függ, bejelentkezéskor nem kéretlen popupot kapsz (hisz te kattintasz rá a linkre), ezeket nem blokkolja, csak amit kell.
  • Sil78 #19
    Először is nem ártana frissíteni 1.0.4-re, másrészt meg próbáltad már törölni az SG-ről származó cookie-jaidat (vagy esetleg üríteni a Gyorsítótárat)?
  • Benedicht #18
    Probaltad ugy, hogy nem blokkolod a felugru ablakokat?

    Ben
  • Ph03niXx #17
    Nem tudom, hogy neked miért nem megy, én minden probléma nélkül be tudok jelentkezni... (1.0.3)
  • bld #16
    én pl firefoxal nm tok bejelentkezni az sg-n (ehhez csak ennyit tok hozzáfűzni netscape-el meg megy... pedig én is ff fan vok, de a tapasztalat kezd ellentmondani (amúgy 1.0.2es asszem)