Gyurkity Péter

Díjmentesen veszi át a régi számítógépeket a Dell és a HP

A Hewlett Packard és a Dell becserélési kampányt indított a z elöregedett számítógépek újrahasznosítása érdekében: a HP akciója szeptemberig tart, míg a Dell ajánlatát "korlátozott ideig" vehetjük igénybe.

A HP és az Office Depot között létrejött megállapodás révén az áruházlánc - amely a vállalat egyik legfontosabb partnere - díjmentesen átvesz bármilyen márkájú használt számítógépet, a Dell pedig közzétette, hogy az akció ideje alatt gondoskodik a vásárlók által leadott használt konfigurációk megfelelő elhelyezéséről. A Dell jelenleg is működtet egy újrahasznosító programot, amelynek keretében 15 dollárért elszállítanak bármilyen típusú használt számítógépet. A Dell Exchange programban részt vevő felhasználók pedig új gépre cserélhetik, eladhatják vagy jótékony célra adományozhatják öreg számítógépeiket.

A Hewlett Packard számos országban kínál hasonló szolgáltatást (például hazánkban a hónap végéig becserélik a régi fényképezőgépeket), és a cég márkától függetlenül bármilyen számítógép-alkatrészt átvesz környezetbarát megsemmisítés vagy újrahasznosítás céljából, igaz, a szolgáltatásért darabonként 13-34 dollárt kér.

A nagy számítógépgyártók környezetvédelmi szempontból is egyre fontosabb szerepet töltenek be. Az Environmental Protection Agency (EPA) adatai szerint az Egyesült Államokban keletkező hulladéknak mindössze 28 százalékát dolgozzák fel, és rendkívül fontos, hogy új, hatékonyabb módszereket találjanak a keletkező hulladék újrahasznosítására.

Az Európai Unióban az elektronikai és elektromos berendezések hulladékkezeléséről rendelkező direktíva (Waste Electrical and Electronic Equipment Directive) értelmében 2006. július 1-jétől többek között tilos az elektronikában az ólom, a higany, a kadmium, a hat vegyértékű króm és a halogénezett lánggátlók használata. Ezen felül a gyártók egyénileg felelősek az általuk 2005. augusztus 13-a után gyártott minden berendezésért, de az ennél korábban piacra dobott, ám nem a háztartási hulladékba került eszközök ártalmatlanítási költségeit is nekik vagy a hulladék tulajdonosának kell állnia. A 2003. február 13-án érvénybe lépett EU-direktívák rendelkezéseit 6 év alatt kell a tagországoknak saját törvénykezésükbe integrálniuk és végrehajtaniuk. A gyártók ugyanakkor máris berzenkednek a direktíva ellen, mivel a szigorú előírások az utóbbi évek visszaesései után tovább rontanák piaci lehetőségeiket.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Manoi #4
  • [HUN]PAStheLoD #3
    elégetni a brooklyn kályhába .. had szennyezzen csak
  • Manoi #2
    Minek a nyomornegyedbe számítógép?
  • dikki*yysw #1
    Fizethetek érte, hogy övék legyen a régi gépem :)) Tök jó! :D

    Persze, egy vállalatnál ez számít, de sztem ott is inkább leselejtezik a dolgozóknak...

    ...meg akkor már inkább vigyék afrikába vagy brazíliábal a nyomornegyedekbe, ott jól jön.