Spencer

Egyre fontosabb lenne a PC-k újrahasznosítása

Egy most nyilvánosságra hozott friss felmérésből kiderül, hogy a személyi számítógépek élettartamának megnövelése révén jobban lehet óvni a környezetet, mint azzal, ha a viszonylag új, de már kidobásra ítélt gépek alkatrészeit újrahasznosítják.

A jelentésből kiolvasható, hogy egy 17 colos képátlójú katódsugárcsöves monitorral ellátott személyi számítógép előállításához körülbelül 1,8 tonna nyersanyagra van szükség. Ezen átlagosnak nevezhető PC gyártása közben legalább 240 kilogramm fosszilis anyagot, 22 kilogramm vegyszert és több mint 1350 liter vizet használnak fel.

Eric Williams, a jelentést készítő UNU (United Nations University) kutatója szerint a környezetet csak úgy lehet megfelelő módon óvni, ha a személyi számítógépek élettartamát meghosszabítjuk. Williams arra kéri a felhasználókat, hogy alaposan gondolják át, hogy ténylegesen szükségük van-e egy-egy új számítógépre, vagy a kívánt teljesítmény többlet esetleg elérhető oly módon is, hogy a már meglévő régi számítógépekbe új alkatrészek kerülnek. Williams felhívta a figyelmet arra, hogy egy-egy processzor cserével, memóriabővítéssel, vagy éppen új merevlemez megvásárlásával "csodákat" lehet művelni, vagyis sok esetben egyáltalán nincs szükség a régi PC lecserélésére, kidobására, mely tényt sok vállalat egyáltalán nem vesz figyelembe. Az említett tanulmányból egyébként többek közt arra is fény derül, hogy egy 32 MB kapacitású DRAM memóriachip előállításához a gyártók 1,7 kilogramm fosszilis anyagot és vegyszert, valamint 32 kilogramm vizet használnak fel.


"Rendkívül nagy problémát jelent, hogy a gyártók az újabbnál újabb technológiák bevezetése és a folyamatos árcsökkentések révén arra ösztönzik a felhasználókat, hogy két-háromévente cseréljék le számítógépeiket. Sokan egyszerűen nincsenek tisztában azzal, hogy milyen könnyen és egyszerűen lehet bővíteni a PC-ket" - nyilatkozta Williams.

Szakértők szerint a környezet védelmében a személyi számítógépek fogyasztását is mihamarabb jelentős mértékben csökkenteni kellene. Ahogy arról korábban beszámoltunk, az Intel nemrégiben arra kérte a tápegységek gyártásával foglalkozó cégeket, hogy térjenek át az újgenerációs, minden korábbinál hatékonyabb működésű modellek gyártására, ezenkívül pedig számos olyan fejlesztési projekt létezik, mely a kijelzők fogyasztásának csökkentését tűzte ki célul.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Csatti #9
    Mi az, hogy új architektúrára??? Ne használj olyan szavakat, aminek nem tudod a jelentését...
  • Cat #5
    nálunk az újrahasznosítás döntő részét a cigányok végzik, a rezet még a müködő vasuti kábelekből is kilopják, meg nemrég a margit hid vészkábelezése tünt el teljesen, vagy 8 millió ft

    mondjuk még mindig jobb a helyzet mint ukrajnában, ahol komplett hídak és vonatok tünnek el :D
    http://www.origo.hu/nagyvilag/20040229femtolvajok.html
  • IrkaBirka #2
    ja, ez egy új technológia, mert az újrahasznosítás elavult :)
  • davos80 #1
    őjrahasznosítása?