JohnnyCage

Mérsékelt sikert arattak az eldobható DVD-k

A néhány nap alatt használhatatlanná váló, eldobható DVD-Video lemezek egyelőre nem arattak olyan sikert a piacon, mint azt kifejlesztői korábban várták.

Az Egyesült Államokban a nagy áruházláncok, mint a Wal-Mart Stores, a közelmúltban már megkezdték az előre meghatározott ideig lejátszható DVD lemezek akciós árú forgalmazását. A szakértők szerint egyelőre azonban meglehetősen bizonytalan, hogy a vásárlók hajlandók lesznek-e 7 dollárt fizetni egy olyan DVD-Video lemezért, amelyet csak 48 óráig játszhatnak le, ezután pedig használhatatlanná válik.

Az "önmegsemmisítő" DVD lemezeket a Walt Disney Co. leányvállalataként ismert Buena Vista Home Entertainment fejlesztette ki azzal a céllal, hogy egy egyszerűbb, kényelmesebb alternatívát állítsanak a DVD tékáknak. Az EZ-D elnevezésű DVD lemezek egy speciális vákuum csomagolásban kaphatók, amely megvédi a lemezeket a kémiai elven megvalósuló önmegsemmisítéstől. A vásárló a lemez megvétele után bármikor kibonthatja azt, de ezt követően csak 48 órája marad, hogy megnézze a lemezen található filmet, mielőtt a lemezben olyan kémiai folyamatok mennek végbe, amelyek használhatatlanná teszik azt.


Előtte és utána. A piros szinű lemez idővel elfeketedik, használhatatlanná válik

A megoldás úgy biztosít lehetőséget az adott film korlátozott számú lejátszására, hogy a lemezt a "kölcsönzés" végén nem kell visszavinni a DVD kölcsönzőbe. Az elemzők szerint a nagymennyiségű akciós DVD lemezek, illetve az alternatív megoldások mellett az EZ-D egyelőre nem fog komoly sikert aratni a piacon.

A szakértők szerint az EZ-D legnagyobb riválisai a video-on-demand (videó megrendelésre) szolgáltatások, valamint az olyan műholdas megoldások, amelyek esetében az előfizetők csak a ténylegesen megnézett filmek után fizetnek.

Dennis McAlpine, a McAlpine Associates elemzője úgy véli, az EZ-D inkább csak egy kísérlet a Disney részéről, és nem egy olyan megoldás, amellyel a társaság számottevő bevételt kíván szerezni. Az elemző szerint ez a technológia ugyanakkor lehetőséget ad a kikölcsönzött lemezek késedelmi díjainak problémájára is. McAlpine szerint a kölcsönzők bevételük jelentős részét a magas késedelmi díjakból szerzik, amelyből a kiadók viszont nem részesülnek. Az EZ-D lehetővé teszi a filmstúdiók számára ennek a számukra kedvezőtlen helyzetnek a megváltoztatását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bonewerkz #15
    csak egyre tobb szemet lesz, es ne legyen csaladod, ne legyen nod/pasid (csak 1 ejszakara, utana lehet dobni azt is...), lenyeg az, hogy olcson termelj, es sokat fogyassz, az am a franko... aztan ha megoregszel, szepen bedugunk egy otthonba, ahol meg elvegetalsz par evet (vagy megfagysz az utcan az elso telen) na, igy kell elni, mert ez am a sikkes...
    na, kosz en ebbol nem kerek
  • Bonewerkz #14
    naja... az elmulas kultusza...
    eldobhato no/ffi, eldobhato dvd, eldobhato telefon, eldobhato pc, eldobhato kicsi kocsi (inteleknel a 2havi alaplap csere) jellemzo az amerikaiakra, a huje vilag meg megy utanuk.... igy keszul a lassu vilagvege.... nem pedig meteorok, meg atomhaboru altal, mint ahogy azt be akarjak nekunk meselni sokan...
  • bandia #12
    A szemetes dologgal egyetértek, mi a fenének egy csomó plasztik szar! Én sem vennék ennyi pénzért, meg amúgy sem...pirosból ... fekete:)) Heh, ezt ecsettel is megcsinálomLOL Tényleg tipikus amcsi.. vedd meg azt jóó lesz neked, meg a hamburgert tömd bele az oookos fejedbe :)
  • TheZsenyka #11
    "McAlpine szerint a kölcsönzők bevételük jelentős részét a magas késedelmi díjakból szerzik, amelyből a kiadók viszont nem részesülnek."

    Milyen gusztustalanok :D Látszik, hogy pusztul le a piac, egyre szorul a hurok. Lesz itt még gazdasági világválság.
  • Herds #7
    ez egy tipikus amcsi talalmany: semmi értelme,
    mert ha 1 dolcsi lenne akkor még talán (bár szerintem akkorsem) de így.... SUXXX
  • Gladiator #6
    hüjeség. kurva sok értelme van még ötbb szemetet csinálni, kiváncsi vagyok, kinek a fejéből pattant ki ez a brilliáns 5let. és ha éppen 48 óra múlva olvassaa a dvd-lejátszó a lemezt, akkor elbaszódik az olvasó fej szentetek?
  • MaSzKa #3
    kapják be ez környezetszennyezés
  • HuAn82 #2
    Ez az egész önmegsemmisítő DVD lemez egy baromság.Hülye lesz aki ilyet fog venni...