Berta Sándor

Teljes hosszúságú zeneszámok mobiltelefonra

2004. június elsejétől az O2 szolgáltatónál már lehetőség van teljes hosszúságú zeneszámok letöltésére a mobiltelefonokra. Az O2 egyébként korábban a szolgáltatást 2004. márciusára harangozta be, ám az - eddig még nem tudni, hogy miért - csúszott és csak 2 hónappal később válik elérhetővé.

A müncheni vállalat vezetője, Rudolf Gröger elmondta: olyan megállapodást sikerült kötniük - a világon elsőként - a Sonyval, amely az ügyfeleik részére lehetővé teszi, hogy a megjelenés előtt álló zenei CD-ket, illetve az azokon található zeneszámokat már két héttel a hivatalos megjelenés előtt náluk meghallgathassák és letölthessék a mobiltelefonjukra.

Egy-egy zeneszám letöltése Rudolf Gröger tájékoztatása szerint minimum 99 centbe kerül. A cégvezető ugyanakkor cáfolta a Phonoline portál, a zenei ipar hivatalos oldala által felröppentett hírt, amely zeneszámonkénti 1,49 eurós árról tudósított. Mindezt már csak azért is magasnak tartja, mert az Egyesült Államokban az Apple is csupán 99 centet kér egy-egy zeneszám letöltéséért.

Üröm az örömben, hogy az O2 ajánlatát egyelőre csak a velük szerződésben álló felhasználók vehetik igénybe. A jövőben - a tervek szerint - azonban már a kártyás ügyfelek részére is elérhető lesz a szolgáltatás. Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a zeneszámok milyen formátumban lesznek letölthetők, mint ahogy azt sem ismert, hogy a fájlok el lesznek-e látva és ha igen milyen másolásvédelemmel?

Mindenesetre az O2 ügyfelei hamarosan már 100 ezer zeneszám közül válogathatnak majd. Az első mobiltelefon, amelyet a szolgáltatás igénybe vételéhez ajánl a vállalat a Siemens SX1 típusú készüléke, amely már beépített zenelejátszó programmal is rendelkezik.

Az O2 már csak azért is sikerre számíthat, mert mind a Vodafone, mind pedig a T-Mobile csupán 350-350 zeneszámot tett letölthetővé az ügyfeleik számára, ráadásul azokat is jelentősen megkurtítva, hiszen egy-egy szám legfeljebb 2 perc hosszúságú.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • arty #2
    gondolom a feloras/egyoras letolteset extra adatforgalmi dijat nem kell fizetni, ugye? :)
  • htmm #1
    Nem szoktam a cikkiroval kotozkodni, de ez azert durva nyelvtani hiba:
    Azt azonban még nem lehet tudni, hogy a zeneszámok milyen formátumban lesznek letölthetők, mint ahogy azt sem ismert, hogy a fájlok el lesznek-e látva és ha igen milyen másolásvédelemmel?
    Ez kijelento mondat.