Berta Sándor

Bezárt a Weblisten.com spanyol zeneletöltési oldal

A Weblisten.com nevű zeneletöltési oldal már régóta szálka volt a zeneipar szemében. A több esztendőn át elhúzódó jogi hercehurcába a spanyol portál üzemeltetői belefáradtak és úgy döntöttek, inkább bezárják a sokat támadott oldalt.

A portál jogi viták miatt volt kénytelen beszüntetni a működését. A Weblisten.com-ot 1997-ben alapították és a kínálatában mindig az éppen aktuális slágerek mp3 és wma formátumú másolatai voltak megtalálhatóak. A zenéket a felhasználók csak akkor tudták letölteni, ha megvásárolták a havi bérletet. Az internetes portálnak megállapodása volt többek között a Sociedad General de Autores y Editores (SGAE) zenei szerzői és kiadói jogvédő szervezettel, az Artistas Intérpretes o Ejecutantes (AIE) nevű, a művészek érdekeit védő egyesülettel, valamint az Association de Geston de Derechos Intelectuales (AGEDI) nevű, a spanyol zenei kiadók érdekeit védő szervezettel.

A Weblisten.com úgy gondolta, hogy ezek az együttműködési megállapodások biztosítják a szükséges jogi védelmet az online eladásra kínált zeneszámok és zenei albumok kapcsán. Sajnos azonban sokan, köztük egy, a weboldal ellen indított perben ítélkező madridi bíróság sem osztotta a cég álláspontját. A zenei ipar szerint ugyanis hiába kötött ilyen megállapodásokat az online zeneletöltési portál, ez alapján még a tevékenysége például Németországban illegálisnak minősül.

Így ért véget az oldal működése hét és fél év után. Habár a zenei portált képviselő Villar Arregui ügyvédi iroda szóvivőjének tájékoztatása szerint az ítélet nem jogerős, az üzemeltetők nem fellebbeznek, mert egyszerűen belefáradtak a jogi csatározásokba. A spanyol zeneletöltési oldalnak - amely digitális másolásvédelem nélkül, csak egy digitális vízjeggyel ellátva árulta az mp3 és a wma formátumú zeneszámokat és zenei albumokat - az lett a veszte, hogy a Nemzetközi Zeneipari Szövetség sem Európában, sem pedig világviszonylatban nem fogadta el érvényesnek a spanyol szervezetekkel kötött licencmegállapodásokat.

Ezen a területen egyébként nem ez az első ilyen eset, korábban az orosz AllofMP3 került hasonló helyzetbe. Mivel minden hasonló ügy végkimenetele kérdéses, ezért az EU-szakemberek szerint a megoldás az lehetne, ha a nemzeti jogvédő szervezeteknek legalább az egész Európára kiterjedő licencmegállapodás-kötési jogosítványuk lenne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • newlife #3
  Nem, szerintem nem ez volt a bökkenő.
  Más országok zenei jogvédő szervezetei nem nézték ezt jól szemmel (esetleg azt, hogy másnak megy valahogy).
  Háttérben kiáll, azt talán még a Weblisten.com sem tudja. De az biztos, ha valamit csinálsz és jól megy, és még úgy is véled, hogy jogszerűen jársz el, az egy dolog…
  Másnak ez szálka lesz... és hamar keresztre feszít téged.

  Ez így megy, kérem. Sajnos, ide jutottunk.
  A túlélésen múlik minden.

  Buti time.

 • palika22 #2
  Én még mindig nem értem a kiadókat, zeneipari szövetségeket... Gondolom a tagdíjból a kiadók és a jogtulajdonosok is részesedtek. Azok akik eddig előfizettek az oldalra és tejeltek rendesen, azok most a zeneipari szövetség szerint egymást taposva rohannak CD-venni kilószámra??
 • Sityi #1
  "[...] korábban az orosz AllofMP3 került hasonló helyzetbe." Kiegészítés: csak a ruszkiknak több eszük van, mivel ők azt mondták (ha nem is nyíltan), hogy náluk ezt lehet, a többi ország meg lesz szíves nem beleszólni az ő belügyeikbe.