Specker Balázs

Minden tize­dik nete­ző vásá­rol spam­ben meghir­de­tett terméket

A felhasználók jelentős hányada - aki egyébként azt állítja ki nem állhatja a spameket - a gyakorlatban mégis támogatja őket azzal, hogy azok feladóitól vásárol, illetve rákattint a reklámlevelekben lévő linkekre.

Ha egyszer mindenki azt állítja, hogy gyűlöli a spamet, akkor miért gyűlik össze belőle annyi postaládánkban? A spam mindig csak jön és jön, de vajon miért? A kérdés első látásra meglehetősen összetettnek tűnhet. Azonban a Mirapoint antispam cég és a Radicati Group piackutató csoport áprilisi online felmérése szerint - melyben csaknem 800 végfelhasználó vett részt, 34 százalékban az üzleti élet szereplői és 66 százalékban fogyasztók - a válasz mégsem olyan bonyolult.

A felmérés kimutatta, hogy a felhasználók 11%-a fizet spamben meghirdetett termékért vagy szolgáltatásért, 9%-uk pedig már vesztett pénzt e-mailes csalások miatt - olvasható a Mirapoint sajtóközleményében. Habár 39%-uk nem vesz semmit, elismerték, hogy rákattintanak a spambe ágyazott linkekre - és nem azért hogy leiratkozzanak. A linkekre való klikkelés nemcsak a spam feladójának jelzi vissza, hogy a címzett aktív, hanem olyan weboldalakra is viheti az egyszeri felhasználót, ahonnan vírusok, kémszoftverek és egyéb ártalmas programok kerülhetnek fel gépére. Ezek után nem meglepő, hogy a spames linkekre rendszeresen rákattintók 57%-a jóval több kéretlen levelet kap.

A Radicati vezető elemzőjét is váratlanul érte a spameknek bedőlt internetezők igen magas száma - írja a PC World. A hatékonyság visszaszorítása lenne a legegyszerűbb megoldás a problémára. Minden bizonnyal sokkal hatásosabb lenne a mostani spam szűrőknél, feladó azonosító programoknál, és a spamekre vonatkozó jogi intézkedéseknél. "Amikor egy ajánlat már túl jól hangzik, hogy igaz legyen, az talán nem a véletlen műve. Ha az emberek felhagynának a kéretlen reklámlevelek buzdította vásárlásokkal, a spam is valószínűleg eltűnne" - mondta Marcel Nienhuis, a Radicati Group vezető piackutatója az E-Commerce Times honlapján.

A felhasználók tájékoztatása, valamint néhány íratlan szabály betartása a spamekkel kapcsolatban - mint például az, hogy nem nyitunk meg ismeretlen eredetű üzenetet - létfontosságú lenne visszaszorításukban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • megrab #15
    Engem kicsit meglep ez az arány. Rosszabbra számítottam: a barátok közt féle sorozatokat 10 ből 8-an megnézik a tv-ben.
  • Hege15 #14
    pf...
    ilyen is van még
    emberek megnyitják az ilyen leveleket
    pedig még a tv-be is ezt nyomják hogy ne nyisssák meg az ilyen meg olyan leveleket és ezek után is ...
    na mindegy ne ragozzuk a semmit
    van egy ilyen "érdekes réteg"

  • Hegyikecske #13
    hmm, sztem ez főleg a kezdő netezőkre vonatkozik (ki nem volt kezdő..) én is emléxem mikor még sok éve sp2hiányában minden szar feljött az akkori újdonságnak számító xpn olyan ablakban nyiltak meg a hirdetések mint amiet az xp használ, olyan gombokkal, akkor volt h én is beugrottam, de a mai rendszereknek köszönhetően ha vki nem abszolutt lamer eléggé könnyne visszaszorít6ó sztem :)
  • akyyy #12
    ezt a zöld képet valaki nagyban nem tudja hol lehet megnézni?
  • fanatic #11
    Gratulálok a sok k@cs@gnek, akik nem törlik azonnal a spam-et!
  • ReTeK #10
    a legtöbb spam a viagrával kapcsolatos, nem igaz hogy ennyi imp* van a földön :-P
  • pemga #9
    Out-of-office leveleket? :)). Én legalábbis betanítottam SA-t, hogy ilyesmivel se zaklassanak :).
  • Manoi #8
    Ebben lehet igazság!
    Mondjuk a SPAM 9% meg is érdemli... Legalább megtanulták!

    Viszont az is egy érdekes kérdés lehet, hogy a felmérés mit tekint SPAM-nek és mit nem, mert ha ezt megtudnánk, akkor lehetséges, hogy jelentősen módosulna az a százalékos arány!
  • IoIa #7
    Számomra teljesen egyértelmű. Úgy van, ahogy írtam.
  • Blackman #6
    Azért nem annyira egyértelmű a helyzet, mert egy olyan országban ahol megszokott a neten történő vásárlás és a spamek nagyrésze angol nyelvű.. szal aki sokat vásárol neten és saját nyelvén van a hírdetés írva, nyilván abban az országban többen vásárolnak spam alapján!