Berta Sándor

172 ezer zombi PC születik minden nap

ZombieMeternek nevezte el új szolgáltatását a Cipher Trust biztonsági megoldásokat szállító vállalat. A tervek szerint a felhasználók pontosan és naprakészen tájékozódhatnak majd az éppen aktív spamküldő zombi számítógépekről.

A szolgáltatás keretében a cég információkat szerez be a kéretlen elektronikus reklámlevelekről (spam), ezek feladóiról, illetve a legtöbbször a számítógép-tulajdonosok tudta nélkül segédprogramokkal spamküldő rendszerré átalakított zombi PC-kről és ezeket az adatokat egy világtérképre helyezik. Megdöbbentő és elgondolkodtató a Cipher Trust közlése, miszerint naponta 172 ezer új ilyen zombi gépet regisztrálnak. Ráadásul ez a szám rohamléptekkel nő, hiszen bárki számítógépéből egyik pillanatról a másikra spamküldő PC válhat.


A probléma nagyságát jól mutatja, hogy néhány nappal ezelőtt az Egyesült Államok Szövetségi Kereskedelmi Bizottsága (FTC) tizenöt másik hivatallal és húsz partnercéggel közösen megindította a Spam Zombie hadműveletet. Ennek keretében a testület világszerte több, mint háromezer internetszolgáltatónak akar egy, a probléma elleni konkrét intézkedéseket sürgető levelet küldeni. A szervezet szerint a legfontosabb lépés a 25-ös port letiltása, mert így azok a kártevők, melynek saját SMTP-motorjuk van, nem tudnak több e-mailt küldeni. Ezek a káros programok ugyanis tulajdonképpen egy levelezőszervert installálnak, és működésük a 25-ös portról ismerhető fel.

A különös zombi PC ismertetőjegyekkel rendelkező, így például az indokolatlanul nagy elektronikus levél-forgalmat bonyolító számítógépeket karanténba kell helyezni és a cégeknél fel kell hívni a munkatársak figyelmét, hogy miként előzhető meg egy PC zombi PC-vé való átalakulása. Májusban a zombi PC-k húsz százaléka az Egyesült Államokban, 15 százalékuk pedig Kínában tevékenykedett. Ugyanakkor május első három hetében Európából indult ki az ilyen forgalom 26 százaléka. Ebben az időszakban Németországban üzemelt a zombi PC-k 6, Franciaországban 5, Nagy-Britanniában pedig 3 százaléka.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #29
    Spybot s&d -t szoktam használgatni , meg ajánlgatni ..

    btw, napi 1x .. vagy 2naponta elolvasom a "friss" híreket (ugye mire átmegy a fordítás angolból.. addigra azért már olvastam mondjuk slashdoton..) aztán ha már itt vagyok mért ne szpemmeljek egy kicsit ? :)
  • Piscator #28
    Én iskolámban - közép - még én voltam a hibás, mert év vége felé párszor lefuttattam pár anti spy-t.
    Az én kurva anyámat, ha tenni akarok valamit, de amúgy mindenki leszarta, mi lesz a 10 géppel, nekik még töredezettségmentesítő, egyéb s volt jó. Amúgy kaki gépeken NT4 ment. Ennyit a magyar közoktatási informatikáról.
  • whitehawk #27
    a trapéz szerinted nem gey szögletes alakzat? :D
  • GABOR16 #26
    A sorosport szerintem inkább trapéz formájú, miben van 9 db lyuk (fent 5 lent 4, bár ez attól függ, hogy hogyan nézzük :D ).
  • whitehawk #25
    EZ nagyon építő jellegű volt kedves olvasótárs, de talán nézzük csak meg a témát:

    Lehet, hogy neked nem tetszik, de nevezd meg azt az OSt amelyik szerinted a legtöbb zombi gépen fut! Légyszives! Melyik OS készítői állítják azt, hogy könnyű megtanulni, és kezelni stb? Emellett húdebiztonságosnak állítják be, annak ellenére, hogy összehasonlítva más rendszerekkel az egyik legsebzhetőbb az alapértelmezett biztonsági policyja miatt? Na? Vajon? Na ennek az a következménye, hogy a sok 1 bites "felhasználó" leül a gép elé, azt hiszi, ért hozzá és közben a gépe ontja a netre a szutykot. Ezért van az, hogy szerintem a számítógéphez is jogosítvány kéne. Persze nem az ECDL (European Computer Driving License) mert annak a színvonala fekete-fehér. Ahol a tanár az egeret csak "nagy szögletes" (rs232es port, soros) és "kis kerek" (ps/2 port) csatlakozóval ismeri. :P
  • immovable #24
  • PyRex #23
    Szeretem az ilyen barmokat...
  • device #22
    na ja
  • IoIa #21
  • whitehawk #20
    Meg kell jegyeznem itt, hogy ugye ezek a gépek a kedvenc operációs rendszereteket futtatják :D A fejlett biztonsági szolgáltatásaival...