Specker Balázs

Spamkirály a vádlottak padján

Megkezdődött a spamkirály pere. Christopher Smitht vagy ismertebb nevén Rizlert, a minneapolisi St. Paul repülőterén fogták el múlt hét kedden, gépe landolását követően.

Rizler egyike volt a legnagyobb spammelőknek. "Bárki, akit annak idején elárasztottak a különböző gyógyszereket és egyéb készítményeket reklámozó kéretlen levelek, most örülhet, hogy a hatóságok végre tesznek valamit az ügyben" - mondta Graham Cluley, a Sophos internet biztonságtechnikai cég vezető tanácsadója. Smith bizonyíthatóan egymilliárd spam emailt küldött el AOL-os email címekre illetve azokon keresztül. Az FBI szerint Smith mintegy 18 millió dollár (körülbelül 3,6 milliárd forint) bevételhez jutott haszonleső spam üzelmei által.

A hatóságok ez év május 10-én ütöttek rajta Smith otthonán, lefoglalták útlevelét, 4,2 milló dollár (körülbelül 840 millió forint) értékben vagyontárgyait, többek között 1,1 millió dolláros ingatlanát, valamint 1,8 millió dollárt érő luxusjárműveit is elkobozták. Smithnek akkor bíróság előtt kellett volna felelni tetteiért, ám a tárgyalás negyedik napján megszökött és hamis papírokkal a Dominikai Köztársaságba menekült.

A The Register értesülései szerint Smith felesége, Anna, minnesotai barátnője valamint még jó néhány ismerős pénzelte a szökést. Állítólag bírósági dokumentumokkal igazolható, hogy Smith ezután hamis név alatt új weboldalt hozott létre és folytatta a gyógyszerek recept nélküli eladását. Az ügyészség 6 hónap börtönbüntetéssel sújtaná Smitht a szökés miatt. A korábbi jogerős ítélet Smith minneapoilisi Burnsville Internet és Xpress Pharmacy Direct vállalkozásait számolta föl és utasította, hogy hagyja abba a nemiszerv-növelő tabletták árusítását.

Habár Smith őrizetbe vétele nem közvetlenül spam ügyletei következménye, a biztonsági szakértők a legkártékonyabb internetes bűnőzök közé sorolják és örömmel fogadták a hírt, hogy végre rács mögé került - olvasható a ZDNet honlapján. "Benne volt a Top 10-ben" - jegyezte meg Steve Linford, a Spamhaus non-profit spamvadász cég vezérigazgatója a Silicon.comnak adott interjújában.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Anteris #16
    tényleg undorító szemét köcsögök ezek, nagyon meg tudják keseríteni a netezők életét. Talán nem véletlen a lenti hozzászólások összecsengése. A spyware és adware irogató szemétládákról már nem is beszélve.
  • pemga #15
    Tanulság: ha köröznek, ne menj haza :).

    Egyébként az eredeti cikkben nem luxusjármű, hanem luxusjárművek szerepel :). Így már lehet sportkocsi-gyűjtemény is.
  • Gladiator #14
    kicsit furcsa. elkoboztak egy 1.1 millió dollárt érő luxusjárművet a házából. az kb. 200 millió forint. mi volt az vazze egy jacht?
  • Raszkolnyikov #13
    olyan viagrássat én is kapok mindig
  • BiroAndras #12
    "bunny: a szerver roomot sem tudnád megvenni hozzá :)"

    A zombi farmok olcsóbbak.
  • Hedgehunter #11
    A kurva anyjat ezeket kapom en is.....
  • irkab1rka #10
    Ha 200 millio amerikai, Minden 1000. levelet kap. ezek közül minden 1000. vásárol egy darabot kipróbálásra és egy darab $20, akkor keresett csak az impulzusvásárlással 4000$ egy órán belül.

    Ez egy darab tabletta forgalmazása. Ha láttál már ilyen spam-et, akkor tudhatod, hogy 10-50 termék van ott, és aki vásárolt azoknak X %-a újra vásárol 1 héten belül, akkor is ha placebo, de itt engedély nélküli gyógyszerkereskedelemről van szó. Van ott még mortgage, diploma és bármi, amit el lehet adni.

    bunny: a szerver roomot sem tudnád megvenni hozzá :)
  • pemga #9
    Hmm. Ha nem vásárolt tőle senki, akkor miből szerzett ennyi pénzt. Mert egyszerűen rossz érzés keltésből ennyire nem lehet meggazdagodni. Ezen is el kéne gondolkozni :D.
  • TheZsenyka #8
    Nem érzek szánalmat a figura iránt.
  • bunny #7
    3.6 mrd .... pályát tévesztettem basszus. Ööööö, hol is az az email amiben pár millió élő email címet kínáltak nem sok pénzért ?