Gyurkity Péter

A Sober új változata terjedt májusban a leggyorsabban

A Sophos közzétette a vírusok legfrissebb toplistáját, amely szerint májusban a Sober féreg egyik új változata terjedt a leggyorsabb ütemben a világhálón, és ezzel az eddig vezető Zafi vírust is megelőzte.

A jelentés beszámol arról, hogy a Sober-N, amely az elektronikus levelekben a 2006-os németországi focivébére szóló jegynek álcázza magát , hihetetlen gyorsasággal terjedt az interneten, és az elmúlt hónapban az összes káros üzenetek 43,8 százalékát tette ki.

Ez a gyors felfutás két okból is elismerésre méltó: egyrészt mivel a vírus legújabb változata csak a hónap elején bukkant fel, másrészt ezen rövid idő alatt képes volt letaszítani trónjáról a Zafi vírust, amely öt hónapon át magabiztosan vezette a vírusok kétes rangsorát. Így fordulhatott elő, hogy a Zafi-D, amely az elmúlt hónapban még 46,6 százalékos aránnyal messze a leggyorsabban terjedő kártevőnek bizonyult, májusban 14,5 százalékra szorult vissza, alig megelőzve a Netsky egyik variánsát.

Helyezés Előző
hónapban
Virus Jelentések százalékában
1ÚjW32/Sober-N
   43.8%
21W32/Zafi-D
   14.5%
32W32/Netsky-P
   13.1%
44W32/Netsky-D
   3.1%
53W32/Zafi-B
   2.0%
6ÚjW32/Mytob-AZ
   1.6%
7=7W32/Mytob-Z
   1.5%
7=5W32/Netsky-Z
   1.5%
7=ÚjW32/Mytob-E
   1.5%
10ÚjW32/Netsky-N
   1.4%
Egyéb16.0%

"A Sober-N gyors ütemben tört utat magának májusban, és ezzel az idei év egyik legsikeresebb kártevőjének bizonyult. Ez a vírus ingyen jegyekkel igyekszik rávenni a felhasználókat a csatolt állomány megnyitására, de nem elégszik meg ennyivel. A néhány héttel később felbukkant Sober-Q trójai ugyanis már elődjével közösen igyekszik a megtámadott számítógépeket spamküldő botokká alakítani" - figyelmeztetett a vírus jelentőségére Carole Theriault, a biztonsági cég tanácsadója. Hozzátette, hogy az előző hónapban összesen 1515 új kártevőt regisztráltak, és az összes továbbított levelek 2,62 százaléka, azaz minden 38 levélből egy bizonyult fertőzöttnek.

A kártevő két legújabb variánsának terjedése - amelyről a hónap elején és közepén mi is beszámoltunk, itthon is okozott problémákat, annak ellenére, hogy a vírus már jól ismert módszert használ. Sok helyen nem is a kártevő veszélyessége miatt bosszankodtak, hanem a beérkező levelek nagy száma miatt, ami már önmagában is állandó kényelmetlenséget jelentett.

Nyilvánvaló tehát, hogy bár a felhasználók jó része már nem dől be az ilyen és hasonló üzeneteknek, a spamszűrés hatékonysága még hagy némi kívánnivalót maga után. Ezért a biztonsági szakembereknek - együttműködve a szolgáltatókkal és a felhasználókkal - elsősorban ezen szűrők tökéletesítésére kell törekedniük.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!