Berta Sándor

Újabb spamellenes törvények lépnek hatályba az Államokban

A tervek szerint július elsejétől Michigan és Utah amerikai szövetségi államokban olyan új törvények lépnek hatályba, amelyek főleg a gyermekeket és a fiatalokat akarják megkímélni a spam levelektől.

Az Egyesült Államok egyes szövetségi államaiban további szigorításokat vezetnek be az elektronikus reklámlevelek piacán, jelentette be az Institute for Spam and Internet Public Policy (ISIPP). Ehhez első lépésként a 18 évesnél fiatalabb személyek e-mail címeit egy központi, Child Protection Registry nevű adatbázisba regisztrálják. Ezenkívül hasonló védelemben részesülhetnek a különböző iskolák és a gyermekekkel foglalkozó más oktatási vagy nevelőintézmények is, amelyeknek a domain neve kerül be az adatbázisba.

Az új törvények szerint mindenki, aki ezekre a védett e-mail címekre szerencsejáték, pornográf, vényköteles vagy tiltott gyógyszer-, alkohol- és dohányreklámot vagy ilyen oldalakra mutató linket tartalmazó kéretlen elektronikus levelet küld akár börtönbüntetéssel is sújtható lesz.

Utahban a törvény szerint legfeljebb ötezer dollárral büntethetők a jogszabályt megszegő személyek vagy cégek. Michiganban azonban ennél szigorúbbak a büntetések, így például 10 ezer dolláros pénzbüntetés vagy egy év börtön vár a spammerekre, ha azonban már valaki visszaeső, a büntetési tételek automatikusan 25 ezer dollárra vagy 2 év börtönre módosulnak, míg akit harmadszor is bűnösnek találnak spamtevékenységben 30 ezer dolláros pénz- vagy három évig terjedő börtönbüntetésre is számíthat.

Utahban a legfeljebb ötezer dolláros pénzbírság mellé társulhat még kártérítés vagy minden egyes újabb reklámlevél mellé maximum ezer dollár bírság, illetve az elítéltnek kell állnia a per- és az ügyvédi költségeket is. Hasonló kiegészítő büntetések Michiganban is lesznek, a kártérítés itt is jár, ám itt minden egyes további spamért akár ötezer dolláros bírság is kiszabható vagy a bíró dönthet a maximum napi 250 ezer dolláros pénzbüntetés kiszabásáról is.

Az új törvények csak a belföldi spammerekre, illetve az Egyesült Államokban telephellyel vagy képviselettel rendelkező külföldi cégekre és azok munkatársaira vonatkoznak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Darth Sith #2
    jó kis kamu ürügy.. tuti spammer csinálja a mail címek összegyűjtését..
  • pemga #1
    Hmm, hogyan jussunk rengeteg fiatal emailcíméhez egy lépésben, ügyes :).