Gyurkity Péter

Várakozáson alul teljesít az ATI

Miközben örök riválisa legújabb fejlesztésével kápráztatta el a nagyközönséget, az ATI beszámolt harmadik negyedéves teljesítményéről, amely ugyan pozitív mérleget mutat, de némi gyengélkedésről tanúskodik.

A vállalat közleménye szerény növekedést mutat a harmadik pénzügyi negyedévben, miszerint nyolc százalékkal sikerült meghaladni a tavalyi év hasonló időszakának bevételeit. Az 530 millió dolláros bevétel azonban elmarad a korábban prognosztizált 560-600 milliótól, igaz, a vállalat a hónap elején már számított a visszaesésre.

A PC üzletág - amely az összes bevételek 80 százalékát hajtotta be - egy év alatt mindössze hat százalékkal növelte bevételét, míg ugyanezen időszak alatt a szórakoztatóelektronikai eszközök közel húsz százalékkal növelték részesedésüket. Világosan érzékelhető tehát egy lassú elmozdulás a szórakoztatóelektronikai eszközök piaca felé, amit a Microsofttal folytatott szoros együttműködés is jelez: az ATI már januárban egy, az ágazatban érdekelt cég felvásárlásán törte a fejét, és ezen a vonalon továbbhaladva a hónap elején megszellőztette, hogy a jövőben még szorosabban együttműködnea Microsoft szakembereivel.

"Most végre megnyílt előttünk a lehetőség, hogy betörjünk a szórakoztató elektronikai eszközök piacára, és ezt szeretnénk megragadni, hiszen ez a technológia számos formában lehet jövedelmező számunkra" - jelentette ki akkor Dave Orton, az ATI vezérigazgatója. Ez váltás azonban nem várt hátrányokat okozhat, és visszavetheti az PC-piacra szánt termékek fejlesztését.

Az elmúlt hetekben mi is beszámoltunk arról, hogy a vállalat gyártási problémákkal küzd, és éppen következő generációs grafikus chipje, az R520 okoz gondokat. Emlékeztetőül: az R520 a TSMC 90 nanométeres gyártástechnológiájával készül, és ez a processzor hivatott felvenni a versenyt az Nvidia új zászlóshajójával, leváltva a jelenlegi X-sorozatot. A chip technikai részleteiről sajnos azonban az ATI továbbra is hallgat, és egyes értesülések szerint a végleges specifikációról csak az elkövetkezendő hetekben, a GeForce 7800 képességeinek ismeretében döntenek majd.

A késlekedés azért meglepő, mert az R520 első mintapéldányai állítólag már novemberben elkészültek, és akkor többen tudni vélték, hogy a sorozatgyártás tavaszra beindulhat. Ez végül nem valósult meg, sőt, a vállalat csak az őszi hónapokra ígéri az új kártyákat, amivel viszont tekintélyes előnyt nyújtana az Nvidia számára, és nagy riválisa ezt minden bizonnyal igyekszik majd minél jobban kihasználni. Nyilvánvaló, hogy a többszöri késlekedés után az ATI ezt végképp nem engedheti meg magának, így továbbra is reménykedhetünk abban, hogy a vállalat még a nyár vége előtt bemutatja új fejlesztését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #38
    Ha megnézed, nem arról ment a szó, hogy megéri-e vagy sem. :)
  • BiroAndras #37
    Szerintem a kártya vásárlás a következőktől függ:
    - Mivel játszik az ember (Passziánsz vs. DooM III).
    - Mennyire tolerálja a gyengébb grafikát (640 vs. 1280+6xAA).
    - Mennyi pénzt tud/akar erre áldozni.

    Mivel ez mind szubjektív szempont, kár vitatkozni rajta, hogy objektíve megéri a csúcskártya, vagy nem.
  • dez #36
    Persze, Ft-ban többet esik. De, meg lehet várni azt a 2 hónapot, hogy a legelső megjelenés extramagas ára kicsit lejjebb menjen, és beálljon egy stabilabb pályára, és akkor megvenni. (Tehát itt már nem 150e-ről beszélünk.) Ettől kezdve 1 év múlva még el lehet adni ár-50e körül. Hozzátéve ezt a kb. 50e-t újra meg lehet venni a csúcsot (szintén kivárva azt a 2 hónapot).

    Ez nem épp 150e ráfordítás évente...

    Ehhez képest, én pl. kb. 2 éve 50e-ért vettem egy 9600XT-t, és egy évvel később már csak kb. 25e-ért tudtam volna eladni.

    Az 50e csak 25e-rel több, mint a második esetben említett 25e... (Amennyit hozzátéve újra vehettem volna egy új középkat.-ot)

    "(a képernyő felbontását meg nem javítja a vidkari)"

    Ezen nem tudom, mit értesz. Mindenesetre az LCD monitorokat a natív bontásikban ésszerű használni, különben homályos. Engem zavar. 17"-19"-esnél ez ugyebár az 1280-as bontás.

    "6600GT jobban teljesít mint a 9800pro (128 bites mem ide vagy 256 oda)"

    Miért nem teszed hozzá, hogy 1280 alatti bontásban? Mert ezen (+AA+AF), és fölötte rohamosan kezd esni, mert beleütközik a memsávszélbe. HDR-rel főleg (mert ha már van, akkor szeretném használni is).

    "Kiváncsi vagyok mi fogja meg a 6600gt -t úgy hogy 10 fps alá esik ..."

    Nem ritkaság ez. Komolyabb kártyákkal is előfordul adott pontokon pillanatnyi erős esés, persze nem ennyire. Ma már nem keresem ki, hol láttam.
  • tehen_m #35
    Többet esik a felsőkategóriás kártya ára --> többet bukik rajta az ember.
    100ezret meg nem nagyon ér meg a magasabb aa,af (a képernyő felbontását meg nem javítja a vidkari)
    6600GT jobban teljesít mint a 9800pro (128 bites mem ide vagy 256 oda)
    Kiváncsi vagyok mi fogja meg a 6600gt -t úgy hogy 10 fps alá esik ...
  • dez #34
    Mi ez az arány? Hát az, hogy lehet, hogy forintban többet esik egy felsőkat. kártya ára, mint egy középkat.-é, mivel 2x annyiba kerül (most hagyjuk a legübercsúcsabbakat, azokat alig lehet kapni itthon) de a középkat kevesebb, mint a felére esik, a másik viszont még többet fog érni, mint félár. Én így tapasztaltam.

    A 6600GT "optimális" esetben (nem legújabb játék, nem túl nagy felbontás, noAA, stb.) kb. úgy teljesít, mint egy 9800Pro/XT, ami tényleg nem rossz. Csakhogy, azért mégiscsak 128 bites a memvezérlő 256 helyett. Nem "optimális" esetben azért szépen le tud esni az fps. Ha neked elég ilyen 10 min. fps, és átlag 20-30, hát jó. Nekem nem.
  • tehen_m #33
    Miez az arány? Pénzben fizetsz és nem arányban.
    Azt meg nem hiszem el hogy 1280as felbontás minden maxon +néhányszoros szűrés (nem 4xAA,16xAF) ne lenne elég egy 6600gt. DE ha ez nem ér meg 100ezerrel...
    Ha meg egy év múlva cserélni akarsz ezt könnyebben el lehet adni, ára nem esik nagyon.
  • dez #32
    Hát éppen ezért számít az arány, mert a kibontás utáni "használt" minősítés a saját árához képesti x százalékos esést jelent. De az, hogy 1 perc alat (amíg kibontod) ennyit esik, nem jelenti, hogy ez utána percenként megismétlődik, és 3 nap múlva már nem ér semmit.

    Mellesleg nem igaz, hogy 6600gt-n minden maxon mehet minden játékban. A memsávszél korlátja miatt nagyobb felbontásokon+AA+AF igencsak be tud lassulni. (És én valahogy nem szeretem a nem natív felbontás homályát szemlélni az LCD-men. Viszont az élek recéit és a textúrák bizsergését sem szeretem, ezért kell az AA+AF.)
  • tehen_m #31
    Az arány kit érdekel?
    Egyik napról a másikra esik a 150ezres kártya ára 10-20ezret.(Ez szinte észre se vehető)
    Pl 20ezeret esne egy 6600gt ára akkor gyakorlatilag feleződne. Na persze hogy ilyen esés nincsen.
    Az meg hogy 6600Gt vel mindennel maxon lehet játszani egy másik dolog. Persze 4ede egy felsőkategóriás kártya árának.
  • dez #30
    Elcammog... :p
  • katarzis #29
    nekem egy fx5200-esem van kb 1,5 éve és még igyis elfut minden rajta a mai napig igaz nem max grafikán de elfut,ahhoz képest ,hogy ez amikor kijött akkoris az also kategoriába tartozott..