Gyurkity Péter

Szorosabbra fűzné kapcsolatát az ATI és a Microsoft

Az ATI vezetőjének nyilatkozata alapján úgy tűnik, hogy a grafikus processzorokat gyártó vállalat szeretné az eddiginél szorosabbra fűzni kapcsolatát a világ vezető szoftvercégével, és az Xbox 360 konzol mellett egyéb területeken is közös projekteket indítana.

Az ATI terveiről Dave Orton, a vállalat vezérigazgatója beszélt a Reutersnek adott interjújában, aki szerint cége előtt a szórakoztató elektronikai eszközök piacán nyílt meg a lehetőség a további terjeszkedésre. "Nézetünk szerint az Xbox fejlesztésével kapcsolatos együttműködési szerződés nemcsak egy, hanem egyidejűleg több projektre is kiterjedhet, és valójában kiindulópontként szolgál a hosszú távú kooperáció felé. Most végre megnyílt előttünk a lehetőség, hogy betörjünk a szórakoztató elektronikai eszközök piacára, és ezt szeretnénk megragadni, hiszen ez a technológia számos formában lehet jövedelmező számunkra" - jelentette ki a vezérigazgató. Nyilatkozatában reményét fejezte ki, hogy a Microsoft részéről kedvező fogadtatásra talál az ATI kezdeményezése.

Kétségtelen, hogy amennyiben a szoftvercég igent mond a felkérésre, az ATI előtt óriási piac nyílik meg, és a vállalat ily módon újabb területen törhet előre nagy riválisa, az Nvidia rovására. A jelek szerint Orton maga nagy támogatója ennek az elképzelésnek: a vezérigazgató szerint bár az elkövetkezendő években továbbra is a személyi számítógépekhez szánt grafikus chipek teszik majd ki a vállalat forgalmának nagy részét, folyamatosan növekedni fog a szórakoztatóelektronikai eszközök aránya, és ez a növekedés - a piac növekedésének üteméből kifolyólag - mindvégig kétszámjegyű lesz.

Az ötlet egyáltalán nem új: az ATI vezetése már 2002-ben is hasonló lépésen törte a fejét, és Ho Kwok-yuen, a vállalat akkori vezérigazgatója kijelentette, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kívánnak fektetni a szórakoztató elektronikai eszközökbe szánt grafikus chipek gyártására. Az ötlet tehát adott, most már csak a megvalósítás van hátra. A kérdés csupán az, hogy az ATI sikerrel tudja-e végrehajtani a lépést és számíthat-e a szoftveróriás segítségére, vagy egyedül kell megbirkóznia az átállással.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!