Gyurkity Péter

Az ATI is új AGP-s grafikus kártyákat ígér

Az ATI Technologies egyik vezetője egy interjúban megerősítette, hogy a vállalat nem hagy fel az AGP vonal fejlesztésével, és hamarosan új grafikus kártyákat dobnak piacra.

"A szóban forgó termékvonalhoz rövid időn belül újabb kártyák csatlakoznak majd" - jelentette ki Matt Skyner az ATI Discrete Desktop Graphics igazgatója. Az elmúlt hetekben olyan hírek láttak napvilágot, miszerint a Rialto kódnevű PCI Express - AGP híd chip fejlesztése során előre nem látott problémák merültek fel, így nagy valószínűséggel késni fognak az új kártyák. A Rialto révén ugyanis a natív PCI Express x16 VPU-val ellátott grafikus kártyák együttműködnek az AGP 8X csatolóval, így a vállalat könnyedén elkészítheti az eredetileg PCI Express grafikus kártyák AGP változatát.

A korábbi tervek szerint a chip gyártását a vállalat egyik szerződéses partnere kezdte volna meg a tavalyi év utolsó negyedévében, de az ATI szép csendben elhalasztotta a megjelenést, és továbbra sem lehet tudni, hogy a chipet tartalmazó grafikus kártyák mikor kerülnek legkorábban a boltok polcaira. Decemberben a vállalat optimistának tűnt, és a processzor megjelenése a pénzügyi elemzői konferencián is szóba került.

"Úgy gondoljuk, hogy a natív mód a helyes választás - mind az AGP, mind a PCI Express terén. Ha minden a tervek szerint megy, a chip már az elkövetkezendő hónapokban bemutatkozhat" - jelentette ki akkor David Orton, az ATI vezérigazgatója. Főnökéhez hasonlóan Skyner sem árult el közelebbi időpontot, de elemzők szerint az új kártyák néhány héten belül a boltokba kerülnek.

Az ATI tehát - nagy riválisához hasonlóan - nem hagy fel az AGP termékek fejlesztésével, és tekintettel van azon vásárlókra, akik jelentős összegeket fektettek jelenlegi konfigurációjukba, és nem kívánnak újabb jelentős összeget költeni egy PCI Express szabványú alaplapra, illetve a hozzá való grafikus kártyára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gelkas #12
    Bocsi az 8500
  • gelkas #11
    Na fussunk neki még egyszer nekem 9700pro. kártyám van igaz már 2éves. Igaz csak 128MB. De azért fizzesek egy min 60e ret hogy a valóságban 10-15% kal legyen jobb mint ami most van! Ja tudom jönn a szokásos történet hát nem elég gyors a proci meg az alaplap meg kevés meg lassú a ram meg nem elég gyorsan olvas a winyó meg izé meg ecet. Hát szerintem ezért nem érdemes minden új tecnónak negiugrani és mellesleg a haverom 1Gcpu Radon 8700sen P.O.P, Doom3, játszik.
    Én nem akartam és nem is érdekel az ATI és NVdia harc itt a neten. Mindenki vegye azt amit akar, nekem az ATI jönn be és direkt nem írom le miért.
    Uf.: Üdv mindenkinek
  • Dredd #10
    Elsiették ezt a PCI-E dolgot, az tény. Én néha úgy érzem, lassítani kéne a fejlesztésekkel, mert egrészt megfizethetetlen (legalábbis nekem) félévente új konfigot vennem, másrészt pedig a játékgyártók is le vannak maradva a hardware mögött -> még mindig alig-alig van DirctX9-et kihasználó game, bőven elég egy Radeon9800Pro (ilyen van nekem) vagy hasonló kártya még a Half-Life 2-höz is.
    A jövőben egyébként szerintem nem lehet majd megélni évekig egy Radeon7000-res kaliberű kártyával, mivel minden (!!!) játék, legyen az RTS, FPS, RPG, stb. ki fogja használni az új kártyák grafikai adottságait. Ma még megteheted, hogy fullra lebutított grafikával játszol a régi kártyáddal, de pár év múlva az új stuffok szvsz el sem fognak indulni a régi vasakon.
    A konzol szerintem azoknak alternatíva a játékra, akik viszonylag keveset és alkalomszerűen használják, esetleg a gyereknek vették és leülnek vele néha lövöldözni. Nekem is volt (pont ezért: úgyis csak játékra kell a gép, arra jobb a konzol), nagyon nem jött be.
  • Athlon64 #9
    Az FPS játékok konzolon jók? Én egérrel nyomom ezeket PC-n, de konzolon a konrolerrel szerintem tök gáz lehet?!!
    Na persze ha csak játékra használod a géped akkor lehet, hogy a konzol az olcsóbb megoldás...
  • RpPRO #8
    x850-re es x800xl-re epulhetnek az agp-s kartyak. En marc. vegere tennem a megjelenesuket, Mo-ra talan majusra beernek majd. hurra.... :/

    Sokkal jobban gyorsulnak a videokartyak, mint a processzorok. Egy mai csucsszuper vidkari is max 1600x1200-ban 16AF-nel es 4AA-nal kezd morogni, addig a processzor a szuk keresztmetszet.

    AGP-nek meg rengeteg ideje van! Par honapon belul veszek egy nv6800 gt-t es azzal is szuperul elleszek, mint a mostani, mar 2 eves 9700 prommal.
    Ehhh.

    A sokkal gazdagabb orszagok pchasznaloi sem akarnak hirtelen atugrani a pci expresszre (egy atlag gamer gep amd 64 3200+, x800xt, 2x512 ram - ok minek valtsanak?), szal ezt jol beneztek atinal es nv.nal.
  • Yfel #7
    En mar a GForce 2 - 32MB - P4-1.7 - 512MB SDRAM gepem ota nem ujitom a gepemet... strat. jatekokra jo, FPS meg Thief stb. jatekokat konzolon jatszom.

    Elegem lett abbol, hogy minden evben fejlesszem a gepemet mert uj jatekok jottek ki.

    Y
  • netrunner #6
    Nem nagyvonalúak voltak az ATInál, hanem pénzéhes r*hadékok, akárcsak az nVidiánál. Ez az egész csak a pénzről szól.
    Mindkét videochipgyártó azthitte, hogy máris itt az AGP vége, jön a pcexpress halleluja és majd mindenki azt fog venni zsíros pénzekért, miközben az intel meg a többi pézsóvár mammut meg a háttérben pénzeli őket mert segítenek neki elterjeszteni az új szabványt, amivel majd rá lesz mindenki kényszeríte új alaplap... proci... stb. vásárlására.
    Én kb. 3 éve most újítottam konfigot a videókártyát kivéve, és elég genyóságnak érzem, hogy egy új videókártya megvásárlásával, ezek a cégek most újabb konfigcserére akarnak kényszeríteni.
    pláne ugye az ATI, akinek az új kártyái szinte egytől egyig pci-expressesek. Az nVidia legalább észnél volt és időben kijött egy jó középkategóriás agp-s kártyával, úgyhogy most már én is nagyon egy ilyen 6600-as felé hajlok. Persze ő is csak azért mert tudta, hogy azért még bőven van pénz ezen a piacon is....

    Amúgy meg nem is tudom hogy várják el, hogy mindenkinek most pci-e -s kártyája legyen amikor még alig kapni néhány alaplapot hozzá.
  • Tiby #5
    :) nekem is Radeon 7500-om van , hmm , nem is tudtam még ilyen hozzászólás is van
  • L3oN #4
    Osztom a véleményed. Ha a modern kártyák az elkövetkezendő időkben csak PCI-Expressesek lennének akkor akinek em támogatja a motherboadrja vehet újat. Ez nem fer. Jó az Agp sztem semmi gondom nincs vele,jó mondjuk nem vagyok grafikus beérem a mostani Fx 5600 ultrával. Ati kártyák is egyre jobbak azt is fejlesszék ugy hogy agp foglalatban is megvásárolható legyen !
  • hornbali #3
    Az AGP csatoló "megőrzését" először az Nvidia kezdeményezte, azzal hogy kifejlesztette a HID chipet...
    Azzal teljessen egyet értek hogy nem mindenki tud átállni a PCI Expressre, de egyenlőre nem is fontos sztem, mert megfelel még az AGP is bőven.
    A Radeon 7000-nél már most vannak olyan kártyák amik MINIMUM 10× jobbak.