38
  • dez
    #38
    Ha megnézed, nem arról ment a szó, hogy megéri-e vagy sem. :)
  • BiroAndras
    #37
    Szerintem a kártya vásárlás a következőktől függ:
    - Mivel játszik az ember (Passziánsz vs. DooM III).
    - Mennyire tolerálja a gyengébb grafikát (640 vs. 1280+6xAA).
    - Mennyi pénzt tud/akar erre áldozni.

    Mivel ez mind szubjektív szempont, kár vitatkozni rajta, hogy objektíve megéri a csúcskártya, vagy nem.
  • dez
    #36
    Persze, Ft-ban többet esik. De, meg lehet várni azt a 2 hónapot, hogy a legelső megjelenés extramagas ára kicsit lejjebb menjen, és beálljon egy stabilabb pályára, és akkor megvenni. (Tehát itt már nem 150e-ről beszélünk.) Ettől kezdve 1 év múlva még el lehet adni ár-50e körül. Hozzátéve ezt a kb. 50e-t újra meg lehet venni a csúcsot (szintén kivárva azt a 2 hónapot).

    Ez nem épp 150e ráfordítás évente...

    Ehhez képest, én pl. kb. 2 éve 50e-ért vettem egy 9600XT-t, és egy évvel később már csak kb. 25e-ért tudtam volna eladni.

    Az 50e csak 25e-rel több, mint a második esetben említett 25e... (Amennyit hozzátéve újra vehettem volna egy új középkat.-ot)

    "(a képernyő felbontását meg nem javítja a vidkari)"

    Ezen nem tudom, mit értesz. Mindenesetre az LCD monitorokat a natív bontásikban ésszerű használni, különben homályos. Engem zavar. 17"-19"-esnél ez ugyebár az 1280-as bontás.

    "6600GT jobban teljesít mint a 9800pro (128 bites mem ide vagy 256 oda)"

    Miért nem teszed hozzá, hogy 1280 alatti bontásban? Mert ezen (+AA+AF), és fölötte rohamosan kezd esni, mert beleütközik a memsávszélbe. HDR-rel főleg (mert ha már van, akkor szeretném használni is).

    "Kiváncsi vagyok mi fogja meg a 6600gt -t úgy hogy 10 fps alá esik ..."

    Nem ritkaság ez. Komolyabb kártyákkal is előfordul adott pontokon pillanatnyi erős esés, persze nem ennyire. Ma már nem keresem ki, hol láttam.
  • tehen_m
    #35
    Többet esik a felsőkategóriás kártya ára --> többet bukik rajta az ember.
    100ezret meg nem nagyon ér meg a magasabb aa,af (a képernyő felbontását meg nem javítja a vidkari)
    6600GT jobban teljesít mint a 9800pro (128 bites mem ide vagy 256 oda)
    Kiváncsi vagyok mi fogja meg a 6600gt -t úgy hogy 10 fps alá esik ...
  • dez
    #34
    Mi ez az arány? Hát az, hogy lehet, hogy forintban többet esik egy felsőkat. kártya ára, mint egy középkat.-é, mivel 2x annyiba kerül (most hagyjuk a legübercsúcsabbakat, azokat alig lehet kapni itthon) de a középkat kevesebb, mint a felére esik, a másik viszont még többet fog érni, mint félár. Én így tapasztaltam.

    A 6600GT "optimális" esetben (nem legújabb játék, nem túl nagy felbontás, noAA, stb.) kb. úgy teljesít, mint egy 9800Pro/XT, ami tényleg nem rossz. Csakhogy, azért mégiscsak 128 bites a memvezérlő 256 helyett. Nem "optimális" esetben azért szépen le tud esni az fps. Ha neked elég ilyen 10 min. fps, és átlag 20-30, hát jó. Nekem nem.
  • tehen_m
    #33
    Miez az arány? Pénzben fizetsz és nem arányban.
    Azt meg nem hiszem el hogy 1280as felbontás minden maxon +néhányszoros szűrés (nem 4xAA,16xAF) ne lenne elég egy 6600gt. DE ha ez nem ér meg 100ezerrel...
    Ha meg egy év múlva cserélni akarsz ezt könnyebben el lehet adni, ára nem esik nagyon.
  • dez
    #32
    Hát éppen ezért számít az arány, mert a kibontás utáni "használt" minősítés a saját árához képesti x százalékos esést jelent. De az, hogy 1 perc alat (amíg kibontod) ennyit esik, nem jelenti, hogy ez utána percenként megismétlődik, és 3 nap múlva már nem ér semmit.

    Mellesleg nem igaz, hogy 6600gt-n minden maxon mehet minden játékban. A memsávszél korlátja miatt nagyobb felbontásokon+AA+AF igencsak be tud lassulni. (És én valahogy nem szeretem a nem natív felbontás homályát szemlélni az LCD-men. Viszont az élek recéit és a textúrák bizsergését sem szeretem, ezért kell az AA+AF.)
  • tehen_m
    #31
    Az arány kit érdekel?
    Egyik napról a másikra esik a 150ezres kártya ára 10-20ezret.(Ez szinte észre se vehető)
    Pl 20ezeret esne egy 6600gt ára akkor gyakorlatilag feleződne. Na persze hogy ilyen esés nincsen.
    Az meg hogy 6600Gt vel mindennel maxon lehet játszani egy másik dolog. Persze 4ede egy felsőkategóriás kártya árának.
  • dez
    #30
    Elcammog... :p
  • katarzis
    #29
    nekem egy fx5200-esem van kb 1,5 éve és még igyis elfut minden rajta a mai napig igaz nem max grafikán de elfut,ahhoz képest ,hogy ez amikor kijött akkoris az also kategoriába tartozott..
  • RpPRO
    #28
    2 es fel evig volt 9700prom. Hasznaltan vettem jo honapja egy inno3d 6800gt-t nvsilencer5-tel 65e ft-ert. Eladtam 29-e ft-ert a radeont. Tehat 36e-t koltottem ra. Ugyesen kell bizniszelni sirdogalas helyett.
  • dez
    #27
    (Gondolom, ez inkább a #21-re ment.)
    Nem forintra értettem, hanem arányaiban. Mivel, egy felsőkategóriás kártya még 1 évvel később is teljesen jól használható (és a 256 bites memvezérlő miatt jobb, mint a későbbi, az ő eredeti árához képest félárú középkategória), viszont egy középkategóriás kártya egy év alatt már az olcsó belépőszinttel lesz egy kategóriában (és mivel használt, még kevesebbért kel el). Jó, az egy dolog, hogy az aktuális übercsúcs kártya extraprofitos ára viszonylag hamar lecsökken a sima felsőkat. árra. (De ide Magyarországra ezek általában már csak ekkor jönnek be, 1-2 kivételtől eltekintve.)
  • asysoft
    #26
    Én is hasonlót tervezek, most 3 éves a gép, amíg meglesz az új konfig, csak elleszek vele:)
  • Ma2ska
    #25
    Kemény 16 ruppóból vettem egy ati 9550-t gef4 ti 8 ért beszámitva, bf2 hasit rajt, FEAR, némi kompromisszummal, ezzel a pc fejlesztésemet hosszu idöre megoldottnak tekintem.
  • tehen_m
    #24
    "mivel a középkategóriás kártyák ára gyorsabban esik"
    Ez nem így van
    "Mondjuk úgy 30-50e-t kell az előző eladási árához"
    Egy 150ezres kátyát megveszel kibontasz és eseik az ára min 20ezret.
  • dez
    #23
    Én kötöttem beléd? Hmm, mintha épp most nyilvánítottál volna bolondnak, vagy "pimaszul" gazdagnak pár embert itt... (Gondolkodás helyett.) De a többi kijelentésed szintén igencsak sértő a többiekre nézve is (alaptalanul). És ha valaki nemtetszését fejezi ki emiatt (még elég visszafogottan), akkor meg jössz az öklözés gondolatával... Ki kötekszik és keménykedik itt?
  • IoIa
    #22
    "Kicsit fogd vissza magad." - ezt a tanácsot megfogadhatnád magadra nézve. Kicsit tele van a tököm azzal, hogy állandóan belémkötsz. Ha ilyen kemény gyerek vagy, tedd meg személyesen.
  • dez
    #21
    "Kötözni való bolond, vagy pimaszul gazdag az, aki megteheti azt, hogy állandóan a legjobb kártya lehet a gépében."

    Kicsit fogd vissza magad. És gondolkodj el azon, hogy ez nem jelent évente 150e-et. Mondjuk úgy 30-50e-t kell az előző eladási árához hozzátenni. Ez nem sokkal több, mintha középkategóriában csinálnánk ugyanezt, mivel a középkategóriás kártyák ára gyorsabban esik. Évente ekkora ráfordítás nem szolgáltat indokot a kijelentésedre. Sok egyéb hobbira többet lehet költeni.
  • lmisi
    #20
    640x480 ban jó sokáig még az újjab játékok is el fognak futni. A gépem lassan 2,5 éve van meg. 2500+ amd proci van benne 1,5 éve vettem bele egy gf5700-t. Meglepődve tapasztaltam a halflife2 röccebnés fut rajta 800x600-ban. Mi a fenének dobjak ki 100 000 ft. az ablakon. Még 1,5 évet simán ki fog bírni. A linux így is úgy is hasít rajta. Szövegszerkesztéshez, képszerkesztéshez, filmlejátszáshoz rakéta.
  • Picivizipaci
    #19
    Hát én nem tudom, de nem akarok arról a szokásomról lemondani, hogy 2 évente veszek új gépet. Sajnos viszont ez lesz :(
  • GreKom
    #18
    Mondjuk mind a 2 cég visszavehetne egy kicsit.
    Álljon már meg a menet, hogy 2 vagy x db 100k-s kártyát kell venni, hogy valami jól fusson majd.
    Már pedig rá leszünk kényszerítve, mivel már piacon van a technológia, a szofveresek meg rá fognak nyomulni.
  • IoIa
    #17
    Az nvidia szekere majd akkor lódul meg, ha megjelenik a PS3. Az Ati viszont nem fog tudni annyit profitálni az xbox2-ből, mert nem fognak sokat abból sem eladni.
  • IoIa
    #16
    Jókat szoktam derülni az ilyen topicokon. Két ellendrukker tábor, mint a fociban. A legszebb meg az az egészben, hogy itt mindenki úgy beszél, mintha mindenkinek a pillanatnyi csúcskártyái lennének bármely cégtől is, vagy éppen ilyet akarna vásárolni. A valóság sokkal szürkébb, emberek!
    Kötözni való bolond, vagy pimaszul gazdag az, aki megteheti azt, hogy állandóan a legjobb kártya lehet a gépében. És persze ez is csak ideig-óráig a legjobb, utána ismét lehetne venni egy horror összegért egy még jobbat. De az igazság az, hogy ahhoz, hogy az ember használni tudja (általában játszon), ahhoz nincs szükség a csúcs kártyákra.
    Attól pedig egyik cég kártyái sem válnak hirtelen szarrá, hogy éppen a másiknak jött ki egy gyorsabb kártyája. Vagy másképp mondva: attól senkinek sem lesz hirtelen gyorsabb a kártyája, hogy a cégtől kijött egy újabb, éppen leggyorsabbnak számító kártya.
  • Drawain
    #15
    A régi voodoo gyorsítókártyákat is videokari kábellel kellett összekötni
  • janos666 #14
    Arra jó amire kitalálták. Ha 2 6800U-t raknak be egy gépbe kiadja a rekordszámú 3DMark pontokat, és eddig még nem jött ki olyan játék ahova egy 6800U ne lenne elég, ezen játékok megjelenésére meg gondolom az a cél, hogy vegyél másik kártyát, az új szériájukból...
  • arty
    #13
    ha az ATI komoly bajba kerül, nagyon megszivjuk ... akkor sokáig nem lesz sem geforce8, sem 100k alatt videokártya .... :(
  • Inquisitor
    #12
    Jó ez a hasonlat. Az említett autót párezer kilóméterenként lehet küldeni a szervizbe (nem kevesett fizetve) és a legtöbb úton szétesne a francba, tehát csak kevés úton élvezhető az a többlet amit ad. Persze a belső kényelmet leszámítva ;)
    De attól még szép, drága, és jó róla álmodozni.
  • irkab1rka
    #11
    ja, korlátozott előnyök. Fúj...

    pont mint egy porsche boxster. lehet, hogy gyors és szép, de mégsem 911.

    Ha nem lettél volna ilyen negatív, odaadtam volna az én régi boxsteremet, mert vettem egy 911-et. De mivel ilyen savanyú vagy :)...
  • [NST]Cifu
    #10
    Az nV SLI megoldása maga is egy eléggé szánalmas dolog, ráadásul korlátozott előnyökkel...
  • Smuge
    #9
    Gyorsan tegyél valamit már csak pár napod van.. olyan égö helyzetbe vagy...ciki
  • Inquisitor
    #8
    "hát én már láttam egy képet az ATI SLI megoldásról...háát szánalmas..."
    Miért is? Jó a hatékonysága asaktábla megoldás miatt (ami a Rage 128 Pro óta ki van találva), támogat akár többszáz GPU-t is (R200 mag óta 256db-ot), de te már tudod, hogy gagyi? :)

    "a monitor kábeleket akarják össze kötni!!"
    Azt DVI-nak hívják és ha tudod mit jelent, akkor nem értem mi a problémád vele? Ellentétben a 3Dfx analóg gányolásával ez nem megy a képminőség rovására, ellenben roppan egyszerű.

    " nekem most SLI-s alaplapom van: Asus A8N-SLI (S939-nForce4 SLI-Dual DDR 400-Dual PCI-E 16x-4 SATA II"
    Ez egy nagyon jó alaplap, ha most vennék gépet én ebből a deluxot venném, de nem az SLI miatt. Igaz, elvileg az ATI megoldása működhet abban is, csak mellédumálnak, hogy vegyél RX-es alaplapot. Amúgy NForce 4 SLI alaplapnál ha bekapcsolod az SLI-t, akkor 2db 8x-os PCIE lesz, kikapcsolva meg 1db 2x, meg 1db 16-os. Igaz ettől semmivel se lesz lassabb.

    Azért a nagy örömködésben nézz be egy NVidiás topicba, hogy akinek van SLI, mennyit szív vele. Mondjuk az ATI verzióval se vagyok optimistább :-/
  • asysoft
    #7
    Attól, h az nv kerül lépéselőnybe a te VGA-d helyzete nem változik:)
  • nagykispeter
    #6
    De jó neked hogy ennyi bajod van!
  • Zsoldos
    #5
    Es az miert baj neked, hogy osszekotik?
  • Gipsz75
    #4
    Na sejthettem volna. Amíg Nvidia-s kártyám volt, addig az ATI volt lépéselőnyben, meg adott ki jobb kártyákat, erre veszek ATI-t. Mi történik? Megfordul az egész:( Lehet miattam van az egész?:)
    Gondolkodok, 1 új Nvidia kareszban:)
  • Keldor
    #3
    hát én már láttam egy képet az ATI SLI megoldásról...háát szánalmas...a monitor kábeleket akarják össze kötni!! nekem most SLI-s alaplapom van: Asus A8N-SLI (S939-nForce4 SLI-Dual DDR 400-Dual PCI-E 16x-4 SATA II

    és Inno3D 6800GT/256 persze még csak egy darab. egy biztos nVidia Powa
  • Lacc
    #2
    Jah de mikor lesz akkor rugalmasabb lesz az nvidia-félétől.
  • irkab1rka
    #1
    kint van az uj nvidia driver linuxhoz, es tamogatja a 7800-ast.
    ezert veszek az SLI-s alaplapomhoz 6600-ast. ne meg azert, mert mert nincs meg ati sli megoldas :)