Gyurkity Péter

Megnyitja operációs rendszerét a Sun

A Sun a mai napon teszi elérhetővé Solaris operációs rendszerének forráskódját, amelynek révén reményeik szerint visszahódíthatják a konkurens szoftverek által elcsábított felhasználókat.

A vállalat az OpenSolaris.org weboldalon teszi elérhetővé a kernel, valamint a szoftver működéséhez elengedhetetlen rendszerfájlok forráskódját, mégpedig saját, Common Development and Distribution License (CDDL) névre keresztelt licence alatt, amely lehetővé teszi, hogy bárki hozzáférjen, és szabadon felhasználja azt. A vállalat szerint erre azért volt szükség, mert a jelenleg használt licencek nem túlságosan egyértelműek, és nem felelnek meg a Solaris operációs rendszerrel kapcsolatos elvásároknak. A Sun ezért megalkotta saját licencét, amely nagyrészt a Mozilla Public License (MPL) megoldáson alapul, de a cég szerint annál egyszerűbb, tömörebb és világosabb, és nagy eséllyel megelőzi a szabadalmi viták kialakulását.

"Ez egy teljesen szabad, a szerzői jogoktól mentes, nyílt forráskódú projekt" - jellemezte a kezdeményezést Tom Goguen, a Solarisért felelős marketingigazgató az InfoWorldnek adott interjúban, hozzátéve, hogy bárki letöltheti a forráskódot, és megfelelő módon módosítva azt, akár kereskedelmi szoftverként is túladhat rajta. Az igazgató hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés célja éppen az, hogy egy teljes értékű szoftvert nyújtsanak a fejlesztőknek, amire bátran lehet építeni. Elmondása szerint az OpenSolaris az Intel x86, az AMD 64 bites Opteron processzorain, valamint a Sparc gépeken egyaránt elfut, és a Sun saját szoftvercsomagok elkészítésével támogatja majd az új nyílt forráskódú operációs rendszer elterjedését.

Erre szüksége is lesz a vállalatnak, hiszen a Solaris piaca jócskán beszűkűlt az utóbbi években. A Sun saját fejlesztése - amely a vállalati körökben igen népszerű Unix operációs rendszeren alapul - a kilencvenes évek derekán élte virágkorát, egészen a Linux előretörésének kezdetéig, amikor az új rivális fokozatosan elfoglalta a régebbi Unix rendszerek helyét. Igaz, a Solaris 10 meglepően sikeresnek bizonyult, és az operációs rendszerből két hónap alatt egymillió példány kelt el, a vállalat a jelek szerint mégis szükségesnek érezte a forráskód közzétételét.

A májusban megrendezett Network Computing rendezvényen emellett új fejlesztéseket mutattak be, és jelezték, hogy a jövőben nagyobb figyelmet fordítanak az üzleti megoldásokra. Itthon pedig a Sun Microsystems Kft. növekvő eredményekről számolt be, amely az állami, nagyvállalati és pénzügyi szektorból érkező megrendeléseknek volt köszönhető. Az akkor megtartott sajtótájékoztatón többek között az is elhangzott, hogy a vállalat Skócia után egy másik európai ügyféltámogatói központot is létrehozna, és a lehetséges helyszínek között Magyarország is szerepel, így könnyen lehet, hogy az óriáscég az eddiginél nagyobb súllyal lesz jelen a hazai piacon.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Equ #13
    nem kezdődött el a felszámolása, csak az előkészületek, csődvédelmet kért többször is maga ellen, ha emlékeim nem csalnak, de ez csak részletkérdés, lényegen nem változtat, a csőd szélén álltak és a nyilt forrásba menekültek.
  • TeszteloPontHu #12
    Novell csődeljárás? Nekem úgy rémlik, hogy megvette a Suse, nem?
  • irkab1rka #11
    Adhattak volna CD image-et is installhoz :)
    igaz 16M-ás install a pendriveomon mondjuk N-szer elfér
  • irkab1rka #10
    Fie: Az kinek lenne jó, ha a windows open source, vagy ingyenes lenne? none sence.

    A Sun piacra dobta a java-t és ez jó ötletnek bizonyult. Pénzt termel. Odavágott a microsoftnak rendesen. Ha a sun, a novell és egybek nem állnak a platformfüggetlenség mellé, akkor ma nem tartanánk itt. Azóta a ms is elkezdte másolni a technológiát (managed code), igaz javított is rajta (szvsz, nem kell egyetérteni).

    A Sun a olaris-al is ilyesmire készül, mint a java-val. Az igazat megvalva dolgoztam solarissal és dolgoztam linuxal. A solaris sokkal kiforrottabb. Volt akkor.

    És van egy igen nagy előnye a linuxal szemben. Nem GNU és nem GPL. Inkább BSD, bár még nem olvastam el a CDDL-t. És istenemre, ha a halflife2 jól fog rajta futni :))))

    Szeretném már, ha a gépemen nem lenne windows. A játékgépen sem.

    ja, a GPL, GNU stb cucc azért fontos, mert ha egy handheldet vagy valami eszközt akarsz gyártani, akkor ideális választás egy CDDL-es cucc...
  • Equ #9
    "Desktop, vagy üzleti?"

    az összes felmérés azt mutatja, hogy a windows nő, a linux nő, a unix csökken. Desktopon ugye unix gyakorlatilag nem létezik, így ott csak winről válthatnak, viszont a fentiek miatt ez elenyésző szám az üzeleti réteghez viszonítva.
  • Equ #8
    "de attól a Sun kezében lesz a fejlesztés oroszlánrésze."

    ezt én kétlem, de majd elválik.
  • h4x0r #7
    "akkor a sun nagyon nagy bajban lesz, mert pontosan ez a célja. ha nem áll mögé a közösség, akkor vége, a saját fejlesztéseiből nem tud megélni, ez egyértelmű, azért jutott ide."

    A közösség persze mögé állhat, de attól a Sun kezében lesz a fejlesztés oroszlánrésze.

    "nem fejlesztőket, hanem felhasználókat. A linuxot bevezetőknek igen nagy százaléka nem a windowsról vált, hanem unixról. Ami persze nem is meglepő, hiszen nekik nem olyan nagy különbség."

    Desktop, vagy üzleti? Mert desktopon a legtöbben Windowsról váltanak. Üzleti esetén lehet, hogy eleve Linuxon kezdtek, de nagyjából igaznak tartom.
  • Equ #6
    "nem hiszem, hogy az OpenSolaris közösségi fejlesztés alá kerül."

    akkor a sun nagyon nagy bajban lesz, mert pontosan ez a célja. ha nem áll mögé a közösség, akkor vége, a saját fejlesztéseiből nem tud megélni, ez egyértelmű, azért jutott ide.

    "Tehát a Linux a Linuxtól, AIX-től, HP-UX-tól, stb. vonja el a fejleszőket? "

    nem fejlesztőket, hanem felhasználókat. A linuxot bevezetőknek igen nagy százaléka nem a windowsról vált, hanem unixról. Ami persze nem is meglepő, hiszen nekik nem olyan nagy különbség.
  • h4x0r #5
    Igaz, ami igaz, de nem hiszem, hogy az OpenSolaris közösségi fejlesztés alá kerül.

    "Ez a tény ismét bizonyítja, hogy a linux nem a windows-tól veszi el felhasználókat, hanem a unixoktól (kicsit maga alatt vágja a fát esete, de ez most messzire vezetne)"

    Tehát a Linux a Linuxtól, AIX-től, HP-UX-tól, stb. vonja el a fejleszőket? Kicsit rekurzív. De bocs, ha nem erre gondoltál.

    Mellesleg az OpenSource közösség eléggé belterjes, nem hiszem, hogy a Windows lenne a legfőbb ellenség. Nem is akarják legyőzni.
  • fie #4
    Microsoft ezt? Majd ha megjön az eszük. Egy open windows eltörölheti a linuxot. De szerencsére(?) hülyék :)