Gyurkity Péter

Késik a Microsoft-Sun együttműködés megújítása

A Sun Microsystems és a Microsoft képviselői még nem újították meg a két vállalat között korábban létrejött megállapodást, de a redmondi cég szóvivője pénteken kijelentette, hogy a szerződés napokon belül elkészül.

A két cég hosszas viták után áprilisban kötött széleskörű együttműködési megállapodást, amelyben a szerződő felek megegyeztek abban, hogy szerzői jogdíjat fizetnek egymás technológiájáért, a Microsoft pedig vállalta, hogy a szabadalmi és egyéb jogi viták lezárásaként 1,95 milliárd dollárt utal át a Sun számláira. Mindezek fejében a Sun belépett a Microsoft Kommunikációs Protokoll Programba, amelynek tagjai megszerezhetik a Windows asztali operációs rendszer kommunikációs protokolljainak licencét.

A szerződő felek - a szabályozó hatóság felügyelete alatt - negyedévente kötelesek megújítani a megállapodást. Egy múlt héten kiadott közleményben a Microsoft hangsúlyozta, hogy a két cég nem bontotta fel a megállapodást, sőt a kommunikációs protokoll programba időközben három kisebb vállalat - a Satyam Computer Services, a SecureAll Systems és a BeTrusted - is belépett. A vállalat szóvivője hozzáfűzte, hogy a szabályozó hatóság figyelme egyre inkább a következő generációs Windows operációs rendszer, a Longhorn felé fordul.

"Bár a Longhorn megjelenésének időpontja még nem tisztázott, figyelmünk egy részét már most a fejlesztés alatt álló operációs rendszer felé fordítjuk annak érdekében, hogy a felmerülő problémákat még a végleges verzió megjelenése előtt orvosolni tudjuk" - áll a Microsoft és a szabályozó hatóság közös közleményében. A szabadalmi és trösztellenes viták mellett a Microsoftnak gondoskodnia kell arról is, hogy a Longhorn teljes mértékben megfeleljen a Sunnal kötött megállapodás előírásainak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!