Tóth Kristóf

Hordozható külső merevlemeztartók tesztje

E heti ismertetőnkben öt, alumíniumból készült keretet vettünk szemügyre, melyek nemcsak esztétikus külső házként szolgálnak merevlemezeink vagy optikai meghajtóink számára, de védik is azokat a szállítás viszontagságaitól.

Az öt külső ház egy termékcsalád három különböző szériájából származik - hivatalos nevük ME-340, ME-740 és ME-940 -; mi egy 2,5"-os, két 3,5"-os és két 5,25"-os változatot kaptunk. Az alumíniumházak egyike sincs befestve, borításuk szép ezüstszínű, felületük sima, tapintásra hideg, fémes. A borítás nemcsak erős és könnyű, de az alumínium kiváló hővezető is. Ez nagyon fontos tényező, mivel a zárt dobozokban lévő, működés közben felhevülő merevlemezeket a legnagyobb változatot kivéve nem hűti semmilyen ventilátor.

A legkisebb (legaranyosabban kinéző) apróság mérete ellenére (132x82x15 mm) szinte bármire rádugható, USB 1.1, USB 2.0 és FireWire interfésszel is elboldogul. Ebből már kiderülhetett, hogy a működő számítógépekre is csatlakoztatható, Plug and Play rendszerű, és csatolója maximálisan 480 megabit/s-os sebességre képes. A csomagolásban a telepítőlemez mellett egy masszív, törésbiztos USB-kábel és egy apró zipzáras szövettok is van, azaz az azonnali használatba vételhez csak egy notebook-merevlemezt kell belerakni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A 3,5"-os termékek kistestvérüknél jóval nagyobbak (198x125x33 mm), és a szivacsokba csomagolt tartó és az erős USB-kábel mellett már egy külön 30 wattos tápot is találhatunk. A két keret külső csatlakozóiban tér el egymástól, egyiken az USB 2.0 port mellett két FireWire port is van, míg a másikról ez hiányzik. Ezeken már van ki- és bekapcsológomb is.

A legnagyobb, 5,25"-os házak csomagolása már fogantyút is kapott, azonban méretükön kívül (240x170x48 mm) csak abban különböznek kisebb testvéreiktől, hogy ventilátorokat is kaptak, és tápjük az egységen belülre került. A csatolófelületekből adódóan ugyanúgy cserélhetők menet közben, csak persze ezekbe már nem merevlemezeket, hanem optikai meghajtókat (CD- vagy DVD-olvasó, illetve -író) kell belerakni. A két termék közötti eltérés megegyezik a 3,5"-os verzióval, azaz a drágább változaton két FireWire csatlakozó is van.

A tartók nem csak hogy 98-tól felfelé mindenféle Windowson azonnal használatba vehetők, de a Mac OS 8.6-nál újabb operációs rendszert használó Macintoshokkal sincs problémájuk. A merevlemezek, DVD-olvasók és -írók berakása egyszerű, gyorsan rögzíthetők. A gépre rádugás után az előlapon lévő kis kék LED jelzi a bekapcsolt állapotot. Mint a leírtakból is látható, nagyon egyszerűen használható eszközökről van szó, és ugyan egy olcsóbb, sima műanyag racket is lehet szállítani, de az külső házként semmiképp nem funkcionálhat. Ráadásul ha FireWire portos eszközről van szó (pl. egy videókamera) akkor jelenleg a piacon nincs alternatívája.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A 2,5"-os keret (ME-940U2) bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 3740, a 3,5"-os 8000, illetve FireWire változatban 10 615, az 5,25"-ös 8740, FireWire verzióban pedig 11 500 Ft-ba kerül.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fie #15
    Leteszteltem:
    Irás/olvasás IDE felületen: 22/22 MByte/s
    Írás/olvasás USB-n: 2.5!!/22 MByte/s
  • dez #14
    Nekem egy olyan rackem van, aminél az adat-csatlakozó fix, és a táp ilyen rövid kábelen lóg. A fix adatcsatiról könnyű lehúzni (nincs túlzottan igénybe véve), és a tápcsatit ugyanúgy kell ki/be húzni, mint eddig. Ez a párosítás a legnyerőbb szerintem.
  • AnarchoiD #13
    a nagyobb darabok elgondolkodtatoak, simatapcsatijuk van a kisebbek felejtosek mert aztis cipelned kell mindenhova... ;(
  • robocop #12
    Megjegyzem, nekem egy DTK DEN-525-öm van immár 2 éve, és tökéletesen működik szalagkábelestől.
  • robocop #11
    Ecology+dez:
    Természetesen igazatok van, a fix csatlakozók tényleg sokkal jobbak lennének, elvégre a tárolóegységek hátsó panelje teljesen egyforma, miliméter eltérés sincs se jobbra-balra, se fel-le, ami esetleg gondot okozna a doboz összeillesztése során. A sodort kábelről meg csak annyit, hogy tudtommal ilyen rövid sodort kábel sokkal merevebb, éppen ezért sokkal sérülékenyebb.
    A szalagkábel kontra fix csati-nál szerepet játszik még a tápkábel is, azt hogyan gondoljátok felhelyezni? Szintén fix csatlakozóval? A legtöbb adathordozónál belegebednél... Na nem az összerakásba, hanem a szétszedésbe. És ezeket arra tervezték, hogy gyorsan lehessen cserélni bennük a cuccot, nem is szólva a fix csati sérülékenységéről, és a nyáklap fizikai igénybevételéről. Ha a tápkábelt nem fixen gondoltátok, akkor hogyan, mert akkor abba a problémába ütközünk, hogy hátrafele kimentünk a dobozból.
    Caro: bizony, 30 Watt, ez a maximális leadható teljesítményt jelenti, nem pedig az átlagfogyasztást. Vagy te számítógépház vásárlásakor is azt nézed, melyikre van kevesebb Watt írva? Egyébként meg egy eccerű CD-író lazán felvehet 15-20 W-ot írás közben, DVD-írókról már ne is beszéljünk, ráadásul a winyók is 10-20 watt körül éldegélnek típustól függően. Bocs, ha esetleg sértő hangnemben írtam, de igen rossz napom volt.
  • the Godfather #10
    Ezek egyébként bytecc termékek. Eddig volt nekem 2 ilyen cucc, azt bexart mindkettö garancia utánni idöbe......azota Vantec van.
  • Ecology #9
    Egyet értek! A szalagkábeles megoldás sosem volt egy jó alternatíva és most sem az! A fix érintkező lenne a legjobb de legalább sodort kábelt tehettek volna bele!
  • dez #8
    Asszem ebből majd veszek (3.5"). De azért egy kissé drága.. És jobban örültem volna, ha nem ilyen szalagkábeles megoldás van belül, hanem fix érintkezőkre kell csak rádugni, mert az nem törik.
  • pepe003 #7
    Már régóta gondolkozom rajta, mert utálom ki-be kapcsolgatni a gépet, amikor be kell rakni a mobile racket, meg egy lassabb gépnél, mint pl az enyém, ahol 5 perc a betöltés, ott már az igen húzós. Meg azért ez sokkal szebb, mint egy elsárgult lyuk a gép elején
  • hornbali #6
    Nekem egy DTK DG-352UN van, teljessen meg vok vele elégedve. Teljessen passzívhűtéses, szép design, jó ár és nagyon gyors is. Ha valaki külső HDD keretet szeretne vásárolni csak ajánlani tudom.