Alex

GeCube ATI Radeon X800 Pro ismertető

Habár az X800-as sorozatú, R420-as chipre épülő kártyákat tavaly májusban jelentették be, teljesítményük még ma, majd egy év után is elismerésre méltó, áruk viszont az új generáció megjelenésével nemsokára elérhetővé szerényedik.

Meglepő módon a videókártya dobozán nagyobb helyet foglal el a bónuszként adott CounterStrike Condition Zero reklámja, mint maga a termék megnevezése. Ennyivel erősebb vásárlásra ösztönző név lenne a Valve játéka, mint az ATI felsőkategóriás terméke? Kibontás után a dobozban a CS Limited Edition duplalemeze mellett (melyet használat előtt a Steamen regisztrálni kell) egy teljes verziós PowerDVD 5, no meg a szokványos driver-CD fogad minket.


A kártyán egy szabvány 15 tűs monitor- és egy LCD/TFT kijelzőkhöz szánt DVI-csatlakozó, illetve egy S-video-kimenet van. A dobozban minden szükséges kábel megtalálható a tévén való videózáshoz, és persze egy külön DVI átalakító is, azaz a kártyára akár két CRT monitort is rádughatunk egyszerre. A mellékelt utmutató igaz nyolc nyelvre van lefordítva, de sajnos - számítástechnikai körökben mondhatni szokványos módon - ezúttal sem mellékeltek magyar nyelvű kézikönyvet.

Szerencsére erre nincs is szükség, a kártya működésre bírása minimális technikai képzettséget igényel. Az eddigi, akár csak 300 W-os tápunk is simán elviszi az X800 Prót. Ennek megfelelően a nyákon egy darab molex tápcsatlakozó van, és emellett található az extra videóbemeneti panel csatlakoztatására használható konnektor. Külön előny, hogy a kártya nagyon csendes. Bekapcsoláskor ugyan jól hallhatóan felpörög a ventilátora, de pár másodperc után visszatér alapjáratra, ami már szinte észrevehetetlen.

A kártya magja, az R420 VPU az ATI 0,13 mikronos, úgynevezett low-k gyártástechnológiájával készül, és - nagy konkurenséhez képest - mindössze 160 millió tranzisztort tartalmaz. A kis hőtermelés és áramfelvétel miatt sem extra nagy hűtés, sem extra erős táp nem kell hozzá. A chip 472, a memória pedig 900 MHz-en üzemel 256 MB jó minőségű, 256 bites, 2 ns elérési idejű DDR3 grafikus memória társaságában. A kártyán lévő memória elegendő még napjaink legizzasztóbb játékaihoz is, és ez a kilátásokat elnézve jóideig nem is fog változni - a mégis aggodókat megnyugtathatja az AGP 8x sávszélessége nyújtotta tartalék.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Az R420 12 futószalagot tartalmaz, és négy darab 64 bites csatornára felosztott 256 bites memóriavezérlője van. Mindegyik csatorna full duplex, tehát egyszerre írási és olvasási művelet is folyhat rajtuk. A vertex shader egységek száma is megnőtt a 9800-as kártyákhoz képest 6 darabra. A kártya 24 bites lebegőpontos precizitással dolgozik - ez ugyan kevesebb az nVidia által használt 32 bitesnél, de észrevenni semmit nem lehet belőle.

Tudásában egyetlen jelentősebb hátrányt lehet találni, melyet az ATI azóta sem dolgozott le az nVidiával szemben: ez a Pixel Shader 3.0 támogatásának hiánya. Viszont a megjelenés óta eltelt egy év őket igazolta, máig nem bizonyosodott be ennek szükségessége.


Magas ára ellenére megvan a helye a piacon, és egyre bővül: meglepően hangozhat, de nemcsak a hardcore FPS-játékosok, de a TFT monitorokat használók tábora is igényli a nagy teljesítményt. A TFT monitorok natív felbontása általában 1024x768 vagy nagyobb képátlónál akár 1280x1024 pixel, és ilyen mennyiségű képpont kirakásánál már igencsak erős kártyákra van szükség a pörgősebb játékoknál. A Radeon X800 Pro teljesítménye alapján vitathatatlanul meg tud felelni ennek az igénynek. Olyan kártya, amelyen az összes mai, izzasztónak szánt szoftver is nagy felbontásban, a képminőséget javító funkciók (élsimítás stb.) bekapcsolásának ellenére is élvezhetően fut, ráadásul szinte hangtalanul teszi dolgát.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A GeCube Radeon X800 PRO nettó ára Mistral szaküzleteiben két év garanciával 79 992 Ft.