Tóth Kristóf

Casetek és Chieftec házak

E heti ismertetőnkben két számítógépházat mutatunk be, a matt fekete Casetek CK-1019-2A-t és a Chieftec LCX 03-as sorozatú, oldalt plexiborítású termékét.

A ház szokványos papírdobozban, habszivacs védelmében, tápegység nélkül érkezett. Az átlagosnál valamivel nagyobb méretű, 558x219x540 mm-es ATX ház matt fekete borítású, amit csak az elején törnek meg az ezüstszínű lemezek. A korábbi, 1018-as acélváltozat után a Casetek CK-1019-2A külső váza könyebb, 1 mm-es alumínium. Tömege mindössze 8,7 kg, ami ideálissá teszi LAN-partikra való hordozáshoz.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A ház eleje kulccsal zárható, ennek kinyitása után láthatóvá válik négy 5,25"-os és két 3,5"-os rekesze - ez utóbbiakból további kettő lehet belül. A ház aljában lévő papucsok elforgathatóak, növelve a stabilitást, és biztosítva, hogy egy véletlen belerúgás esetén se dőljön el.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Érdekes megoldás a tetején lévő felpattintható rés, mely alatt két USB 2.0, illetve egy-egy IEEE1394 és audiokimenet van. Földre helyezett gép esetén nagyon kényelmessé teszi a fülhallgató bedugását vagy például a digitális fényképezőgép számítógéphez csatlakoztatását.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A csavarnélküli szerelhetőség napjainkban már nem csak opció, hanem sokaknál egyenesen elvárás, és ennek a ház meg is felel. Nemcsak a meghajtókat rögzíthetjük csavarhúzó nélkül, hanem a PCI kártyákat is, tehát csak az alaplapoknál kell szerszámhoz nyúlnunk. Persze aki biztos benne hogy hosszú ideig nem háborgatja a ház belsejét, hagyományos módon, stabilabban is gondoskodhat róluk.

Ugyan helytakarékossági és hozzáférhetőségi szempontból jó ötlet a merevlemezek oldalra fordítása, de a csatlakozó kábeleknek viszont biztosan nem tesz jót. A kábelt pont az első pár centiméteren, a kemény résznél kell elhajlítani, azaz ha nagyon feszegetjük, könnyen megtörhet.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A belül lévő alkatrészek hűtéséről összesen hét darab, 8 cm átmérőjű ventilátor gondoskodhat. Kettő elől a merevlemezeket hűti, melyet a felső kivezetések mögött, dizájnosan elhelyezett extra kémény egyből ki is szívhat. Kettő oldalt a videókártya és a processzor ellátásáról gondoskodhat, kettő pedig hátul szívja ki a meleg levegőt.

A ház nagysága, kiváló hűtése és kis tömege miatt leginkább a sokat játszók kedvence lehet, de az átlagos felhasználók is évekig élvezhetik egyszerű szerelhetősége és a felül lévő kivezetések okozta előnyők miatt.



A Chieftec LCX 03-as sorozatú háza méretre valamivel kisebb (473x205x522 mm) az előzőleg bemutatottnál, de ránézésre jóval komolyabb, masszívabb kinézetű. Erről nem csak az 1 mm-es acélborítás tehet, hanem az oldalsó átlátszó plexiborítás, mely bepillantást enged a gép működésébe. A feketés/szürkés alapokat elől ezüstszín borítás töri meg. Bármely asztalon (vagy alatt) jól mutathat. A kulccsal zárható előlap mögött négy meghajtó és két floppyhely látható. A gépben egyébként még hat belső 3,5"-os bővítőhely van.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A reset gomb sajnos elég kicsi - talán szándékosan, napjaink operációs rendszerei egyáltalán nem rajonganak az ilyenfajta leállításért. A bekapcsolást jelző LED fénye nagyon erős, zárt ajtó esetén sejtelmes kék fény szivárog ki, elegyedve a merevlemezek LED-jének narancs színével.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A ház első, alulsó részén lévő kipattintható lap alatt két USB 2.0 bemenet, egy audió- és egy nagy sebességű Firewire (1394 IEEE) dugasz biztosítja, hogy egy fülhallgató bedugása miatt ne kelljen esetlegesen elmozdítanunk. A belső kábelek színek alapján egyértelműen elkülöníthetők, egyszerűen csak bele kell dugnunk az alaplap megfelelő részeibe, össze sem lehet keverni.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A merevlemezek csavar nélkül, műanyag sínekkel rögzíthetők, és a PCI kártyák stabilitásáról is ezzel az egyszerű módszerrel gondoskodhatunk. A vibrációk csökkentéséről kis távtartók gondoskodnak.

A ház elejébe egy 90 mm-es, hátsó részébe egy maximum 120 mm-es ventilátort szerelhetünk. A videókártya és a processzor környékének hidegen tartásáról két 90 mm-es ventilátor gondoskodhat, és még felülre is rakhatunk egyet, tehát összesen 6-nak jut hely. (Ha valaki esetleg mégis vízhűtést használna, elég hely van akár 5 Thermochill radiátor számára is). Mint a képeken is látható, gyárilag ez a ház sem kapott tápot.

Klikk ide! Klikk ide!
Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A Chieftec nagyon jól szerelhető, minőségi házat készített, mely nem csak otthoni használatra, hanem akár szervertermekbe is bátran ajánlható.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A Casetek CK-1019-2A bruttó ára Mistral szaküzleteiben 19 990 Ft, a Chieftec pedig 20 615 Ft-ba kerül.