Tóth Kristóf

MusePod merevlemezes mp3-lejátszó tesztje

Két héttel ezelőtt az X-Micro egy 256 MB memóriájú termékét teszteltük, most pedig egy jóval nagyobb kapacitású, 20 GB-os merevlemezzel felszerelt terméküket vettük szemügyre.

A MusePod névre hallgató jószág első ránézésre is komoly kinézetű, masszív darab. Mérete egy kártyapaklival összevethető, egész pontosan 100x62x22 mm, tömege jelentős, 168 gramm. A kék alapszínű masina a sarkoknál és az oldaléleknél ezüstszínű keretet kapott, és középen, illetve oldalt lévő gombjait is hasonló színre festették. Az elejét egy 128x128 képpont felbontású, négy szürkeárnyalatot megjeleníteni tudó LCD kijelző uralja, melyet használat közben kék háttérvilágítás dob fel.

A dobozban az mp3-lejátszón kívül egy telepítőlemezt, többnyelvű felhasználói kézikönyvet (a nyelvek között sajnos a magyar nem szerepel), egy műbőr tokot, a töltéshez egy tápegységet és számtalan csatlakozókábelt találunk, hogy a számítógépre vagy egy másik eszközre köthessük.


A masina lelke egy a Toshiba által gyártott 1,8"-es, 20 GB kapacitású beépített merevlemez, melyre az mp3-ak mellett természetesen bármilyen adat rámásolható. Használhatjuk munkánk hazacipelésére a munkahelyről, vagy ha éppen pár filmet át akarunk vinni a haverunkhoz, az sem probléma. A zenék lejátszásának folyamatosságát 32 MB-os SDRAM puffer segíti.

A számítógépre kötéshez egy kis csatlakozó szolgál, a másolgatást USB 2.0 porton keresztül tehetjük meg. Az ehhez szükséges kis csatlakozó első alkalommal elbizonytalanított, mivel attól féltem, hogy nem bírja el a lejátszó súlyát, és az egész leesik kb. 30 cm magasról - nálam a földtől ilyen távolságban van az USB dugasz. Windows 2000 vagy XP esetén nem kell semmilyen meghajtóprogramot installálni, az operációs rendszer automatikusan, egy külső meghajtóként ismeri fel a lejátszót, de a Windows 98-ra gondolva azért mellékeltek hozzá drivert. Méréseim szerint stabil 13 MB/sec sebességgel lehet rá írni, azaz egy teljes album átmegy pár másodperc alatt, és egy film esetében sem kell előre gondoskodnunk a másolás közbeni tennivalóról. USB hostként is használható, azaz a mellékelt kábellel rádughatunk egy flash drive-ot is, és arról is át tud tölteni adatokat.

Az energiaellátásról egy 1300 mAh-s Li-ion akkumulátor gondoskodik, mely ugyan gyári adat szerint 12 óra zenehallgatást tesz lehetővé, ellenben tapasztalataim szerint ez az érték inkább 8 óra. Persze mint minden ilyen esetben, itt is ki kell emelni hogy ez függ a használati szokásoktól, az LCD megvilágítási idejétől és sok egyéb külső tényezőtől. Lemerülés után 3 órás töltéssel hozhatjuk ismét fitt állapotba.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A szerkezet közepén lévő billengőkapcsoló a lenyomás mellett négy irányt kezel, ezekkel kell szinte minden műveletet végrehajtani (bekapcsolás, számok kiválasztása, hangerőállítás stb.), bal és jobboldalán pedig a Stop és Play gombok vannak. A benne lévő Motorola processzornak a 320 kbit/s-ra vagy változó bitrátára tömörített mp3-ak lejátszása sem jelent gondot, továbbá a wma, illetve az ogg formátumot is le tud játszani. A lejátszási listák számtalan variációját ismeri, pl. egy szám ismétlése, könyvtár ismétlése, véletlenszerű lejátszás egy könyvtárból vagy bárhonnan, szekcióismétlés.

Természetesen támogatja az ID3-azonosítók megjelenítését, és ha a számok mellé feltöltjük azok szövegét is, akkor lejátszás közben meg fogja jeleníteni. Equalizere hat funkciós (normál, klasszikus, rock, jazz, élő és egyéni), de fura módon ezek közül a klasszikus a leghangosabb, erősebb mint a rockzene. Vonalbemenetén felvehetjük egy CD-lejátszó vagy más külső hangforrás zenéjét, és diktafonként is használható. Nyolcsoros kijelzőjén elolvashatjuk a gépben tárolt szövegeket, FM rádiója pedig 20 csatornát tud tárolni.

Mérete ugyan lehetővé teszi, hogy zsebünkbe dugjuk, de vastagsága miatt leüléskor már nem kényelmes. A dologra a gyártó is gondolt, ezért egy műbor tok is van a dobozban, hátulján egy akasztóval, amivel övünkre csatolhatjuk. Sajnos a tokban tartva a Pause és a Stop gomb le van takarva, csak a középen lévő billenőkapcsoló maradt szabadon. Ezért ha találkozunk egy ismerösünkkel és megszólít, vagy valami más ok miatt meg akarjuk szakítani a lejátszást, akkor a tokban lévő masinával ezt nem tehetjük meg. Először ki kell húznunk a tetejéből a fülhallgatót, utána ki kell vennünk a lejátszót, és csak ezután kapcsolhatjuk ki. Az is nagyon meglepett, hogy a tok lehajtókáját egy a végén lévő aprócska mágnes rögzíti - vajon tudták a lejátszó tervezői, hogy tároláskor folyamatosan egy mágnes mellett lesz a merevlemez? Persze a fenti problémák egyszerűen megkerülhetők (pl. ki lehet vágni újabb réseket), és nem is a MusePod mérnökeit jellemzi.

A Musepod nemcsak zenelejátszó, hanem annál jóval több akar lenni, és ez ára miatt így is van rendjén. Hatalmas kapacitása több ezer zeneszám vagy tucatnyi film hordozgatását teszi lehetővé, szinte bármilyen műszaki eszközre rácsatlakoztatható, kiváló digitális asszisztens. Masszív borítása strapabíró, állja a viszontagságokat, ezért nagy nyugalommal ajánlható mindennapi használatra.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A 20 GB-os merevlemezzel szerelt, rádióhallgatásra és e-könyvek megjelenítésére is képes mp3-lejátszó bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 49 990 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #17
    Tényleg, lehet, hogy az MPAA és a hasonlók azért pattognak, hogy a netszolgáltatásokból meg ők részesedjenek...?
  • Cat #16
    egy 20 gigás mp3 lejátszoban 7, azaz hétezer ft az artisjusnak fizetendő jogdij
  • palika22 #15
    20G-re hány mp3 szám férne el? MPAA mikor viszi a bíróság elé az MP3 tulajdonosokat?? Egy 20G kütyüből kitelne a tuljanak párezer év a sitten...
  • John Wayne #14
    Vettem egy fél gigás IPodot. Egész korrekt, jól szól, bár Sennheiser fülest tettem hozzá, a gyárit ki se próbáltam. Viszont úgy látom, a szoftverével kell rá zenét vagy file-okat tölteni. Simán nem működött, sőt formáznom kellett utána.
  • Flashy #13
    szerintem jópofa, bár ha most vennék akkor is flashmemóriásat vennék.
  • Hedgehunter #12
    De vegre nem kell hozza driver... A fos CREATIVE 20 gigas nem mukodik ugy mint egy kulon meghajto, csak a szoftvere latja... (bezzeg a 4 gigas mukodik mint meghajto????) Miert van ez tudja valaki?
  • Tetsuo #11
    Én meg vennék egy gigás flasht sennheiser fülessel..
  • John Wayne #10
    Hát, ellátogattam ide

    http://www.x-micro.com/musepod.htm

    , és meglepetten láttam, hogy a jel/zaj arány elég siralom.

    S/N > 80dB (with a filter at 16Ohm load)

    Úgyhogy kiváló USB drive, és gyenge zenelejátszó.
  • zozo2001hu #9
    Hát én inkább vennék bruttó 64.000 -ért egy 4gb-os Apple iPod minit. (tudom hülye vagyok:)
  • dez #8
    Azért írtam, hogy vagy ha hátul van, akkor általában már beszerzett az illető egy hosszabbítót (hacsak nem szeret valaki állandóan hátul kotorászni). [:p]

    De, végülis a lényeg, hogy nem azzal a kicsi adapterrel van a baj, mert azt biztos egy hosszabbító végére szánták, hanem a másik kábeles változatának, amit a kép szerint szintén hozzá adtak, annak túl rövid a kábele.