Tóth Kristóf

X-Micro Video mp3-lejátszó tesztje

Az X-Micro Video MP3 egy multimédiás svájci bicska, mindent belezsúfoltak, amit a mérnökök csak ki bírtak találni, és ezzel együtt is könnyű, aprócska eszköz maradt.

A készülék tetszetős csomagolásában maga az mp3-lejátszó mellett egy - az eszközhöz hasonlóan miniatűr - telepítő CD, fulhallgató, akkumulátor, USB kábel és egy kis útmutató van. Ebben sajnos nincs magyar nyelvű leirás, pedig a készülék kis mérete miatt számtalan olyan funkció van, ami kitalálhatatlanul, csak több billentyűkombinációval érhető el.

Az ezüstszínű szerkezet érdekes jószág, személyében a gyártó bizonyára egy vérbeli multimédiás eszközt akart piacra dobni. Mérete miatt zsebben is elfér, vagy akár nyakba akasztva is hordható. A kis, mindössze 54 mm átmérőjű és 16,5 mm magas korongocska közepét egy 65 000 szín megjelenítésére képes 96x32 képont felbontású OLED kijelző foglalja el. Ezt alul öt gomb veszi körbe, melyek minden funkciót lefednek, mint az előre és hátratekerés, lejátszás, felvétel, illetve a funkciógomb, mellyel a menük között váltogathatunk. A két oldalán is találhatók gombok, a bal oldalon a billentyűzár, a jobb oldalon a hangerőszabályzó, jobb felül pedig a fülhallgató csatlakozója van.


A gyártó három eltérő kapacitással dobta piacra (256 MB, 512 MB és 1GB), melyekből nekünk a legkisebbhez volt szerencsénk. A FAT16 fájlrendszert használó flash memória zenéken, képeken és videókon kívül használható egyéb fájlok, dokumentumok hordozgatására is. A készülék tudása meghökkentően széleskörű. Nemcsak zene-, hanem egyben videólejátszó is, továbbá e-könyv is olvasható rajta - habár ez utóbbi funkciók a kijelző apró mérete miatt nem éppen számítanak szórakoztató mulatságnak. A változtatható fényerejű kijelzőre beállíthatunk háttérképet vagy képernyővédőt is, mely akkor jelenik meg ha 30 másodpercig nem nyomunk meg semmit. Kétfajta energiamegörző módja is van, az elsőnél 5 másodperc után csak sötétebb lesz a kijelző, a másodiknál ugyanezen idő után teljesen kikapcsol.

WMA és WAV fájlok mellett akár 320 kbit/s-os mp3-at is le tud játszani, támogatja az ID3 azonosítók megjelenítését, és zenelejátszás közben a számok szövegét is ki tudja írni a kijelzőre. Ehhez a filmek feliratához hasonló, az időt soronként jelző szövegfájlt kell rátöltenünk, mely azonos név esetén automatikusan betöltödik a számmal együtt. Érdekesség, hogy saját betűtípusokat is a készülékre tölthetünk, azaz a speciális magyar karakterekkel sincs gond.

A zenei élményt hét equalizer beállítással módosíthatjuk, kiemelve vagy éppen elnyomva egyes hangszíneket (jazz, rock, pop, klasszikus, szoft, DBB és természet). Beállíthatunk lejátszási listákat és ismétlödést is. Nem csak egy számot játszhatunk le újra és újra, hanem bárhol megadhatunk egy kezdő, majd egy végpontot, és ezután zenehallgatáskor folyamatosan a pontok közötti tartalom kerül lejátszásra.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Képességeit egy FM rádió teszi teljessé, mely memóriájában 30 adó tárolására képes. A frekvenciákat sajnos csak a saját keresővel felkutatva, majd elmentve rögzíthetjük, azaz hiába tudjuk pontosan egy adó helyét, nem tudjuk kézzel beírni, és az FM sáv túlzsúfoltsága miatt szinte tizedesenként nyomogatva tudunk csak előrébb lépkedni. Még szerencse, hogy a rádiót csak egyszer kell konfigurálni. Van benne hangfelvevő is, mely WAV vagy ASF formátumban tudja tárolni a beépített mikrofonnal rögzített dolgokat. Előbbi jobb hangminőséget biztosít, de viszont jóval nagyobb tárhelyet is igényel.

Windows XP/2000 esetén nem szükséges semmiféle program telepítése, simán rá kell dugnunk a gép USB portjára, és máris kezdhetjük a másolgatást. Az adatátviteli sebesség nem valami nagy, mindössze 400 kbyte másodpercenként, így a memória megtöltése még a legkisebb változaton is hosszú percekig tart.

A lítium-ion akkumulátor gyári adat szerint 10 óra zenehallgatást és 4 óra videózást tesz lehetővé, melyek persze némileg eltúlzott értékek, de mindenesetre egy munkába járós napot bőven kíbir. Folyamatos használatnál a nap végére már mindenképp töltésre szorul, és nagy hátrány, hogy ez csak egy PC-re csatlakoztatva, az USB-portba bedugva történhet. Azaz ha rendszeresen használjuk, akkor gyakorlatilag minden este rá kell dugni a számítógépre - akkor is, ha azt egyébként be se akarnánk kapcsolni.

Ugyan a készülék alkalmas képek megjelenítésére vagy akár e-könyv is olvasható rajta, de ezt az apró kijelző miatt tökéletesen értelmetlen dolognak találtam. A telepítőlemezen megtalálhatók az ezekhez szükséges kép-, illetve egy speciális videókészítő program, mely bármilyen MPEG, WMV vagy AVI fájlt a készülék számára is lejátszható MPX formátumra konvertál.

Egyértelmű, hogy a gyártó az Video MP3-mat elsősorban fiataloknak szánta, de nagy tudása miatt nagyon könnyű megkedvelni. A lakás, az iskola és/vagy a munkahely között ingázva fájlokat hordozgathatunk rajta, közben zene vagy rádióhallgatással üthetjük el az időt. Nagyobb kijelző esetén a videólejátszás, a képnézegetés és a könyvolvasás is használható dolog lehetne - és persze a fogyasztását is nagyon megdobná -, de így csak töltelékfunkciónak tűnik. Tudáshoz képest ára kifejezetten barátinak mondható.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A 256 MB-os, videólejátszásra, rádióhallgatásra és e-könyvek megjelenítésére is képes mp3-lejátszó bruttó ára a Mistral szaküzleteiben kereken 23 000 Ft.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • hansregenkurt #10
    nem olyan nagy durrananas.... miert nincs olyan lejatszo amelyik kombinalja a digitalis kamera memoriakartya attoltesenek lehetoseget es a line-in inputot?!
  • MrTressy #9
    nem kötelezö számitógéppel tölteni ha valakinek van ilyen
  • dez #8
    Ilyenre telik? :) Látod, ilyenre meg én sajnálom a pénzt. :p
  • smv #7
    Ennyi pénzért viszont nem is rosz. Szerintem.
  • dez #6
    De az OLED kijelző érdekes.
  • dez #5
    Hm, ha annyira okos lenne a "szerkezet", akkor támogatná a FLAC-ot, APE-t is! (45-65%-os lossless tömörítés.) Még hogy WAV... :/
  • asysoft #4
    Jéé, az első mistral-cikk, amihez hozzá is lehet szólni:D
    Szerintem ez a videolejátszás felesleges, főleg ekkora kijelzőn, ezzel a lehetetlen fájlformátummal, ilyen kevés memóriával... Amúgy sem tudnám elképzelni, hogy útközben videót nézzek...
  • Athlon64 #3
    Egyetértek veled és többekközt ezért vettem a My Joy M201-es játszómat...
  • noss #2
    wma-ba (vagy mp3-ba) tudjanak felvenni -- ez nálam alapkövetelmény, ha már rábiggyesztenek egy mikrofont
  • Garfield #1
    Megnéztem a Mistral weboldalán az árlistát, és fogalmam sincs, hogy ilyen lejátszót miért vennének az emberek, amikor az ebben használható funkciókat min. 5 rugóval kevesebbért megkapják (és akkor az a 18 rugós ár egy 512 megás lejátszót takar!!!).