Alex

Új PrimeCooler processzorhűtők

E heti tesztünk során a PrimeCooler két processzorhűtőjét, a HyperCool III+-t és a HyperCool PC-HC4+-et vettük szemügyre, melyek mind AMD, mind Intel processzorokhoz használhatók.

A termék dobozában a hűtő mellett egy fordulatszámszabályzó társaságában többféle rögzítőlapot találhatunk AMD és Intel processzorokhoz. A ventilátor felülnézeti képen jól látszik, hogy szinte a teljes konstrukció rézből van. A ventilátoron belül egy alumíniummag található, erre van szerelve a hatalmas felületű műanyaglapátokkal ellátott ventilátor, és ezt veszi körbe a ritkább-sűrűbb lamellafelhő.

A képeken érdemes megfigyelni, hogy magával a processzorral érintkező rész már nem alumínium, hanem a jobb hővezető rézből van. A csatlakozó felület simára csiszolt, jól megmunkált, karcolásoktól mentes, ennek ellenére összeszereléskor mindenképp ajánlott hővezető paszta használata is. A ventilátort rögzítő csavarokat a középső, lamellamentes részen találhatjuk, és itt találhatjuk a ventilátort használat közben megvilágító kis ledeket is.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

A család két tagja szinte csupán a lemezek számában (no meg persze emiatt tömegében) tér el egymástól. A terméken lévő tájékoztató szerint bármely, napjainkban használt processzorra ráhelyezhetők, a lista igen meggyőző: Intel Pentium 4 (478), AMD/Duron/Athlon XP-462, AMD 939, AMD 940 és Athlon 64 (754), illetve a nagyobbik testvér még az új Socket 775-ös Intel foglalattal is kompatibilis. A méretek között pusztán árnyalatnyi a különbség, a kisebbik befoglaló mérete 144x144x58 mm, a nagyobb valamivel keskenyebb és magasabb: 138x138x66 milliméter.

Elképesztő nagyságukhoz mérten súlyuk sem elhanyagolható, köszönhetően a szinte teljesen réz felépítésnek. Tömegük 645 gramm, illetve a lemezekkel sűrűbben teletűzdelt változaté pedig 733 gramm. Ez ugyan elsőre sok lehet, de szerencsére a rögzítőlemezek elég erősek ahhoz, hogy ez a ház talpára állításakor se okozzon gondot.

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Tervezésüknél láthatóan a jó hővezetés és a szállított levegőmennyiség maximalizálása volt a cél, alacsony fordulatszám és zajszint mellett, és ezt a mérnököknek sikerült is elérniük. Légszállításuk egységesen 78 köbláb, azaz kb. 9 köbméter percenként, azonban míg a kisebbik verzió ezt a ventilátor 1200 és 2500 közötti percenkénti fordulatszámon produkálja, a nagyobbiké 1200 és 2200 között állítható, azaz alacsonyabb sebességen éri el a megadott térfogatáramot.

A kisebbik maximális zajszintje is valamivel magasabb, azonban ez egy zárt házban, csak a fülünket használva kevéssé észrevehető, alapjáraton mindkettőre igaz a hangtalan jelző: előbbi zajszintje 15-30 dB, a több rézlamellával szerelt nehezebb változat pedig mindössze 15-25 dB-t bocsát ki. (Persze maximális fordulaton már nem a táp lesz a ház leghangosabb egysége, érdemes figyelembe venni hogy 10 dB különbség kétszeres hangerőt jelent).

Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide! Klikk ide!
Klikk a képekre a nagyobb változathoz

Szerelhetőség szempontjából pozitív, hogy a fordulatszám-szabályzó vezetéke elég hosszú ahhoz, hogy a házból ki tudjuk vezetni. A termék nagy, 12 cm-es átmérője ellenére mivel a hűtő alja keskeny, nem nagyon ütközhet bele semelyik alaplap kondenzátorába. Az általunk tesztelt darabok minősége csak a híres Zalman hűtőkéhez mérhető, ám nemcsak a légcsavarok nagysága nagyobb vetélytársánál, de ára is jóval alacsonyabb. Mivel teljesítményük a jelenleg kapható legmagasabb órajelű, tehát legmelegebb processzorok hidegen tartására is elegendő, egy átlagos számítógépben, 3 GHz vagy az alatti órajeleken működő chipeknél alacsony fordulatszám esetén is el tudják látni feladatukat, ezért mindenképp ajánlott vétel a csendet szerető számítógéptulajdonosok számára.

A cikk megjelenését a Mistral Computerworld támogatta. A kisebbik, HyperCool III+ verzió bruttó ára a Mistral szaküzleteiben 10 740 Ft, a sűrűbben lamellázott HyperCool 4+ pedig 12 490 Ft-ba kerül.