Berta Sándor

Európában létesít kutatóközpontokat a Microsoft

A Microsoft egy olyan európai kutatóközpont-hálózat létrehozását tervezi, amelynél a tudományos munka a hálózat részét képező intézmények és az adott országok kormányainak együttműködésére fog épülni.

Az amerikai vállalat az első kutatóközpontot már meg is nyitotta az észak-olaszországi Trento város egyetemén és további hasonló intézmények megnyitása várható a program első szakaszában Németországban, Franciaországban és Nagy-Britanniában is. Steve Ballmer, a Microsoft elnöke kedden Franciaországba fog látogatni és várhatóan itt beszél majd először hivatalosan a vendéglátóival egy jövőbeni franciaországi kutatóközpont felállításáról. A tervek között szerepel például egy együttműködési megállapodás megkötése az Institut national de recherche en informatique et en automatique (INRIA) nevű francia nemzeti kutatóintézettel.

Amennyiben a mostani megbeszélések után minden az előzetes terveknek megfelelően alakul, úgy négy, de legkésőbb hat hónapon belül megkezdheti a működését az új kutatólaboratórium, amelynek feltérképezendő területei elsősorban az IT biztonság és a tudományos informatika lesznek. A megbeszéléseket azonban jelentősen beárnyékolja, hogy az INRIA néhány kutatója eközben attól fél, hogy a redmondi szoftveróriás miatt elveszíthetik az alkotói függetlenségüket. Kijelentették azt is, hogy a Microsofttal való együttműködés legyen bármennyire jó és hasznos, adott esetben arra késztetheti őket, hogy a jelenlegi és eddigi kutatómunkájuk eredményeit nyílt forráskódúvá nyilvánítsák és ezáltal bárki számára elérhetővé tegyék őket.

A francia Nemzeti Informatikai és Automatikai Kutatóintézet (INRIA) jelenlegi hat kutatólaboratóriumában összesen 2700 kutató és tudós dolgozik. Az intézmény költségvetésének nyolcvan százalékát a francia kormány, míg a fennmaradó húsz százalékát a francia és a nemzetközi ipar biztosítja. A Microsoft jelenleg három kutatóközpontban összesen 700 tudóst foglalkoztat. A három kutatási intézmény közül egy Pekingben, egy Bangalore-ban és egy pedig Cambridge-ben található.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • CAD #5
    Hehe
  • Orgi-CRPD #4
    Remélem kikutatják majd jól, hogy 1Gb rammal ellátott gépen a Wirus-Dózer XP SP2 miért swappol ha összesen 600Mb kell a programoknak. Aztán ha ezzel végeznek, majd jól kikutatják azt is, hogy miért van az, hogy van aki örül egy ilyen 'kutatóközpontnak'.
  • CAD #3
    Ne farasz mar a hulyesegeiddel...

    Remelem magyarorszagra is hozznak egy kutatokozpontot, jot tenne az akademiai eletnek, legalabbis ami az informatikat illeti.

    MS Research a vilag egyik legkivalobb szakembereibol allo csoportosulas, hatalmas nagy nevekkel a hata mogott (nem kevesen ezek kozul magyar kivallosagok).
  • pemga #2
    Nem tudom, Ázsia most elég kaotikus: DKorea és Kína is hirtelen elkezdte gyűlölni japánokat, mivel nem hajlandóak be/elismerni második világháborus tetteiket. Tegnap beszéltem egy HK-i emberkével, még ott is véresen komolyan gondolják ezt, és nem érzik úgy, hogy a saját vezetőségük játszik csak velük... De persze lehet, hogy én tévedek, de az biztos, hogy ha továbbra is így csinálják, akkor US nagyon könnyen lerugdossa majd őket (nincs is jobb taktika a megosztásnál, hogy aztán majd egyesével lehessen megrugdosni a feleket )
  • testerlnx #1
    De jó lesz, kilóra megveszik egész EU-t ahogy az írekkel tették... Nincs is ennél jobb üzlet politika, nem lesz több panpogás. Szomorú de Ázsia marad az utolsó reményünk :)