Gyurkity Péter

A Microsoft közös kódra alapozná üzleti szoftvereit

A szoftveróriás az úgynevezett Zöld Terv - Project Green - értelmében közös kódra építené a vállalati ügyfeleknek szánt alkalmazásokat, jelentősen lerövidítve a fejlesztéshez szükséges időt.

A programot eredetileg több év alatt szerették volna végrehajtani, de hamar kiderült, hogy a vállalat nem tudja tartani az ütemet, és a vásárlók számára is túlságosan gyors lett volna a változás. Az évente megtartott Convergence találkozón Boug Burgum, a Microsoft alelnöke kijelentette, hogy a tervet lassabb ütemben, fokozatosan hajtják majd végre. "Úgy vélem a projekt ebben a formában még mindig jelentős fejlődést jelent, de kevesebb felfordulással jár majd" - jelentette ki Burgum a beszédet követő sajtótájékoztatón.

Első lépésként a vállalat két célt tűzött ki: egyrészről szeretnék egyéb alkalmazásokkal ötvözni a vállalati ügyfeleknek szánt szoftvereket - ez érintené az SQL Server adatbázist, illetve a SharePoint szolgáltatásokat - másrészről pedig közös webes felületet dolgoznának ki a különböző szolgáltatások és alkalmazások számára. Ezek a munkálatok rövid időn belül elkezdődnek, de a tervek szerint 2007-nél tovább tartanak.

A tervezet második hulláma az évtized vége felé indulna be, és elsősorban a Longhorn termékvonalra épülne. Ebben a fázisban megkezdődne a közös kód kidolgozása, amely egyaránt érinti majd magát az operációs rendszert és a Visual Studio következő verzióit. Burgum elmondása szerint a legfontosabb újítások közé tartozik majd a WinFS fájlrendszer, amely nagy segítséget nyújt az információ megosztásában és követésében.

A projekt harmadik, végső fejezete valamikor a következő évtizedben kezdődne, de erről a Microsoftnak is meglehetősen homályos elképzelései vannak. Steve Ballmer vezérigazgató egy tavaly megrendezett konferencián mindenesetre felvázolta a vállalat távlati céljait: a Microsoftnak az egész világon a Dániában élvezett pozícióhoz hasonló helyezést kell elérnie, és piaci részesedését 60-70 százalékra kell növelnie.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!