Gyurkity Péter

Újabb bírósági pert zárt le a Microsoft

Peren kívüli egyezséggel - és jókora összeg megfizetésével - a Microsoft újabb, jócskán elhúzódó bírósági eljárást zárt le a hét elején, miután sikeresen megállapodott a Gateway képviselőivel.

A megállapodás részeként a szoftveróriás négy év alatt összesen 150 millió dollárt fizet ki a PC-gyártónak, amely ígéretet tett arra, hogy az ily módon befolyt összeget Microsoft szoftvereket futtatót termékek kifejlesztésére fordítja. A Gateway ezzel egy időben visszavonja trösztellenes vádjait, amelyeket a Microsoft a per során mindvégig tagadott.

megállapodás a Microsoft által elindított egyezségsorozat újabb állomása, amely - bár jelentős költségekkel terheli a vállalat kasszáját - semlegesíti az egyes vállalatok által benyújtott vádakat. "Nyilvánvaló, hogy a Microsoft le akarja zárni a folyamatban lévő jogi viták többségét, hogy tiszta lappal induljon neki a következő időszaknak" - jelentette ki az újabb egyezségre reagálva Alan Davis, a McAdams Wright Ragen elemzője. Véleménye szerint a Gateway-féle ügy nem tartozott a nagyobb perek közé, és a megállapodás részeként kifizetett összeg nem jelent majd nagy megterhelést a szoftveróriás számára.


Az elmúlt két évben a Microsoft több mint 3 milliárd dollárt költött perekre, illetve a megállapodásokban foglalt összegek fedezésére, és sikeresen lezárta a Time Warner, a Sun Microsystems, a Be, illetve a Novell által indított pereket. A vállalat azonban még mindig nem tett pontot az összes folyamatban lévő ügy végére, és - amennyiben folytatódik az eddigi trend - az elkövetkezendő években várhatóan újabb perekkel lesz kénytelen szembenézni.

A mostani megállapodás révén mindenesetre elhárították a Gateway által benyújtott vádakat, mit több, újra szoros együttműködést alakíthatnak ki a két vállalat között, ami mindkét fél előnyére válhat. Ezt megerősítendő, Wayne Inouye, a Gateway elnök-vezérigazgatója kijelentette, hogy a per lezárása nagy megelégedésükre szolgál, és reményeik szerint a két vállalat folytathatja gyümölcsöző együttműködését.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dez #4
    A Gateway-nek hasonló nagyságrendű kára keletkezett a MS politikája miatt (drágábban adta/adja a Windows-t és mást azoknak a cégeknek, amik nem csak Windows-zal szállítják a konfigurációikat), csak futnak a pénzük után.

    A trend itt inkább most az, hogy a MS inkább gyorsan lefizeti a felpereseit, hogy majd jobban jöjjön ki egy későbbi nagyobb perből, ahol ezek a cégek is összefognának ellenük.
  • DOT #3
    ...mert jó amerikai szokás szerint inkább perelnek, mintsem dolgoznának.
  • Cat #2
    azért azt se felejtsd el, hogy az MS vagy egy évtizeden át, a Netscape porba gyalázása óta ugy viselkedett mint az elefánt a porcelánboltban, mindenkinek betartott valamit
    a mostani perek legalább 3-5 éve huzodnak, nem most jutott eszükbe beperelni, hanem már évek óta várnak egy itéletre
  • Crem #1
    A vállalat azonban még mindig nem tett pontot az összes folyamatban lévő ügy végére, és - amennyiben folytatódik az eddigi trend - az elkövetkezendő években várhatóan újabb perekkel lesz kénytelen szembenézni.


    Ez egy találó szó!!! Olyan érzése van az embernek, hogy a cégek lassan a költségvetésbe belekalkuláják, mennyi pénzt szerezhetnek az MS-től. Esetleg a szar üzletmenetüket mennyivel tudják kipótolni...