Berta Sándor

Online újságírót képviselő ügyvédet fenyegetett meg Kína

Kínában most már azok az ügyvédek is könnyen a támadások célpontjaivá válhatnak, akik megpróbálnak a hatalom által támadott személyeknek vagy cégeknek jogi vagy másmilyen segítséget nyújtani.

Továbbra is nehéz sors vár arra, aki az ázsiai országban a sajtó- és véleményszabadságért száll harcba. Egy ügyvédet - aki internetes újságírókat védett a kínai bíróság előtt - azzal fenyegették meg a kínai hatóságok, hogy egy évre bevonják a működési engedélyét és ha kell munkanélkülivé teszik, amennyiben nem hagy fel a hatalom ellenségeit segítő tevékenységével. Idén február végén nyomozók tartottak házkutatást Guo Guoting sanghaji irodáját, lefoglalták a számítógépét, a héten pénteken pedig megtartják a működési engedély bevonásáról döntő tárgyalást. Minderről a Riporterek határok nélkül nevű polgárjogi szervezet számolt be.

A pekingi kormánynak az a "kérése", hogy Guo Guoting ne védje a bíróság előtt Shi Tao ismert kínai újságírót. A férfit jövő héten hétfőn fogják Changsha-ban bíróság elé állítani, a vád ellene államtitok-sértés. Az ügyvéd ott hibázott, hogy kritizálni merészelte az államtitokról szóló jogszabályokat, amelyek szerinte úgy vannak megfogalmazva, hogy bármikor felhasználhatók az írók vagy az újságírók ellen.

Kínában, pont a rendszer állandó zaklatásai és támadásai miatt, eleve csak kevés ügyvéd meri elvállalni az internetes újságírók és írók jogi védelmét. Guo Guoting ezen ügyvédek egyike. Mint azt a Riporterek határok nélkül nevű szervezet Zhang Fusen kínai igazságügyi miniszterhez írt levelében leírta, ez a mostani eset is nagyon jól megmutatja, hogy a kínai kormánynak nem érdeke, hogy jogállamot hozzon létre és tartson fenn. A kínai hatóságok egyelőre sem a mostani esetet, sem pedig a korábbi polgárjogi kritikákat nem kívánták kommentálni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • FTeR #11
    :D
  • sonicXX #10
    "kiváncsi lennék a suliban mit mondanak mért omlott össze..."

    Szerinted tudnak róla, hogy összeomlott?


    CS:
    sonic.
  • Piscator #9
    Kommunista Kína.
    azt tudni kell, még jópár baoldali, vagy a közeli rezsim tombol szerte a világban.
    Bár mindenütt vannak torzítások, pl a Frei dossziéban is, de jól illusztrálta, hogy viszonyulnak az ázsiakiak többsége az elnyomáshoz.
    Mosolyognak, fejüket a homokba dugván. Rázzák a nagy buddhimusukat, közben lehet, nincs is élet a halál után. Kemény forradalmat kéne ott kirobbantani.
  • pemga #8
    Miféle sajtószabadság az, ahol az ha valaki ír valamit egy cég még meg nem jelent termékéről, akkor beperelik titkok szivárgásáért (ld. Apple), vagy ha netántán nem "igazi" (ld. nincs róla papírja, "dokumenti jeszty?") újságíró, "csak" blogger, akkor meg kirúgják (ld. Google)

    De vehetjük a magyar példákat is, pl. amikor az egyik hírportál újságírói "álöltözetben", ingognítóban rögzítettek politikai eszmecserét, amiért etikai megfeddést kaptak. Szerintem emlékeztek rá, mire gondolok :).

    "Kívánjunk a sajtó szabadságát?" :))
  • Tetsuo #7
    A vadkapitalizmus, meg ez a diktatúrás kommunizmus sem jó. Viszont vannak más lehetőségek, nem csak ebben a 2ben lehet gondolkodni..
  • FTeR #6
    tudod, egy szabad országban, egy szabad ember, szabad akaratából azt tesz és mond amit szabad. A demokráciában bármit megtehetsz, ami nem sérti más érdekét. ennyi
    kínánál maradva, ott bármi az állam titok megsértésének számít, ami állambácsinak nem tetszik. lehet a fószer csak leírta vmi online helyen, hogy vki ennyit meg annyit lopott a vezetésben. Klasszikus koncepciós pör.
    Azt nem értem, hogy egy akkora országban, hogy tudnak annyi embert átverni... már csak ők maradtak a komcsi blokk ból (korea nem számít), kiváncsi lennék a suliban mit mondanak mért omlott össze...
  • Darth Sith #5
    Milyen sajtószabadság az, ahol a sajtó nem írhat meg mindent? Nem írhatja le az igazat? A hírek fele kamu, a másik fele meg senkit nem érdekel..
    Törvényesen védhet az ügyvéd egy "bűnözőt", de csak úgy védhet, hogy még véletlenül se mentse fel senki.. Akár egyből be is vághatnák a börtönbe, ez már vmi gyenge formaság...
  • rolika #4
    kína = lol
    tárgyalást tartanak, de ügyvéd ne legyen (vagy legalábbis ne olyan, akit a hatalom nem akar). színház az egész
  • Axon #3
    Pontosan. Kínában legalább nyíltan vállalja a hatalom a diktatórikus eszközöket. Nálunk pedig szólásszabadságot hazudnak az elvtársak.
  • entreri #2
    Elvileg itt is sajtószabadság van, de a sajtó nem ír meg mindent. Ami sérti a multik érdekeit, a politikusokat, stb. arról itt is kuss van. Pénz beszél kutyaszar táncol. Ja a sok ferdített és kreált hírről nem is beszélve.