CW Számítástechnika

A fejlesztők hiányától szenved az OpenOffice.org

A nyílt forráskódú OpenOffice.org alkotói csomagot talán a Microsoft Office életképes alternatívájaként tartják számon, azonban vannak, akik szerint a fejlesztésének és új funkciókkal történő bővülésének ütemét nagyban hátráltatja a "monolitikus" kódbázisa, valamint az a tény, hogy a fejlesztői közösséget még mindig nagyrészt a Sun Microsystems uralja.

A Canberra-ban megtartott, éves OpenOffice.org mini-konferencián felszólaló projektfejlesztők számos kérdést vitattak meg idén is - köztük a projekthez hozzájáruló független fejlesztők hiányát. Az OpenOffice.org-fejlesztő Ken Foskey véleménye szerint a projekt legnagyobb problémája a fejlesztők hiánya, valamint az egyszerűen "túl nagy" kódbázis. "Tíz millió sort tartalmaz, és már csupán a lefordítása is nagy elkötelezettséget igényel." -mondta Foskey said. "Szeretném, ha több közösségi fejlesztő venne részt a munkában. Nem csak mondaniuk kéne, hogy 'akarok dolgozni az OpenOffice-on', hanem inkább elkezdeni dolgozni a projekt egy bizonyos részén."

A maga 50 hozzáadott németországi fejlesztőjével még mindig a Sun veszi ki a legnagyobb részt a fejlesztésből, amelyet a Novell követ körülbelül 10 OpenOffice fejlesztővel; míg a közösség fejlesztői közül csupán négyen vesznek részt a projektben. Foskey azt javasolja a fejlesztőknek, hogy a Ximian OpenOffice.org disztribúción kezdjék el a munkát, amely "nyílt-forrásúbb", mint az eredeti kódbázis. "A programkód tartalmaz nem kevesebb, mint 20 éves kódrészleteket is. Nem kell rakéta-tudósnak lenni ahhoz, hogy valaki az OpenOffice-on dolgozzon; de nagyon kapóra jöhet." - mondta.

Az OpenOffice.org marketing-vezetője, Jacqueline McNally elmondta, hogy a csomag 2.0-s változatának megjelenését "valamikor mostanára" tervezték, azonban legalább júniusig vagy júliusig el lesz halasztva. "Eddig példátlan mértékű visszajelzést kaptunk a béta-tesztelőktől; a fejlesztői kiadások iránt pedig nagyobb a kereslet, mint a stabil változatok iránt. Most a más nyílt-forráskódú projektek és szervezetek felől érkező hozzájárulásokat bátorítjuk." - mondta McNally.

McNally a szervezeten belüli fejlesztőket is keres, akik támogatásukkal máris hozzájárulnak az OpenOffice.org-hoz. "A június-júliusi kiadás sokkal jobb lesz, és jobb funkciókkal bír majd. Például az OOBase-re már nagyon fáj az emberek foga, ezért bele akarjuk foglalni a kiadásba." McNally arra is tett utalást, hogy egy rövidebb kibocsátási ciklus, amely kevesebb új funkciót jelentene, esetleg stimulálná a fejlesztői aktivitást.

A Sun fő technológiai guruja, Simon Phipps is elismerte, hogy az OpenOffice.org küzd bizonyos kihívásokkal, azonban inkább a monolitikus kódbázist nevezte meg oknak, mint a Sun felügyeleti szerepét. "Ahhoz képest, hogy ez a programcsomag eredetileg Windows 3.1-re és OS/2-re íródott, az a tény, hogy most elfut Linux-on és Solaris-on is, jelentős eredmény." Phipps elmondta, hogy a Sun bárkitől szívesen fogadja a hozzájárulásokat - legyen szó egyénről, vagy szervetről -, akik használják a programcsomagot; akár olyan nagy nevektől is, mint az IBM. "Megkérdezhetnénk például az IBM-et, hogy miért csak használja az OpenOffice-t, miért nem fejleszti is azt."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Pheel #22
    Boldog :P
  • pemga #21
    Ne fárassz, most hívjam fel őket? Jól van, csak a te kedvedért. Igen, Office-hoz KOMPLETT gépet kell venni, más gépet nem vesznek be. XP-hez elég "főhardver" is: memória, winyó, alaplap, akármi. Boldog vagy? :).
  • Pheel #20
    "nyilván ez utóbbi csak akkor, ha a komplett gépet előtte náluk vetted"
    Nyílván... Nem tudom, ezt honnan vetted, de erős a gyanúm, hogy légből kapott információ.
  • pemga #19
    MS OEM licenszelés

    A végfelhasználó az OEM szoftverekkel új számítógép beszerzésénél, vagy meglévő számítógép bővítésénél találkozhat (nyilván ez utóbbi csak akkor, ha a komplett gépet előtte náluk vetted).
  • pemga #18
    OEM software-t csak komplett géphez vehetsz...
  • Pheel #17
    Vegyél USB kulcshoz akkor és az nem döglik be :-P
  • Dömsödi #16
    Én ugy tudom, hogy egérhez elvileg nem lehet OEM Wint, stb venni...
    Jó tegyük fel lehet. És mi van ha bedoglik az egér? Drága mulatság lenne, mivel ha nincs meg az OEM, akkor nem jogszerű a használat!
  • Pheel #15
    Veszel egy egeret mellé és kész. Ebbe bele ne halj már! :-P
  • pemga #14
    Pheel, megnéztem amit mutattál árak. Van egy aprócska problémájuk: ezek OEM árak. Ha veszel mellé vasat, akkor ennyi.
  • vax #13
    Előbb leirtaktól függetlenűl viszont nagyon jól használható irodai "munkaeszköz". És bizony ha az árakat vesszük egy átlag felhasználó oldaláról még ha egy gép is van, de ahol több, esetleg sok. Bizony ott már egyértelműen az OO-ra borul a mérleg nyelve. Nem is értem, hogy az államigazgatásban miért nem inkább ezt használják?