SG.hu

A német Szövetségi Pénzügyi Hivatalnál működik Európa egyik legnagyobb Linux rendszere

A német Szövetségi Pénzügyi Hivatal (Bundesamt für Finanzen, BfF) egy nagyobb szabású informatikai projekt keretében Európa egyik legnagyobb Linux-alapú mainframe rendszerét helyezte üzembe.

A BfF jelentős megtakarításokat szeretne elérni azáltal, hogy IT infrastruktúráját kevesebb szerveren konszolidálja. Ezek között található egy IBM eServer zSeries z990, Linux operációs rendszerrel és egy IBM eServer zSeries z900, amelyen z/OS és Linux is fut. Az új, központosított infrastruktúra a korábbi, többrétegű szerver platformot váltja ki, amely különböző kisebb IBM, Fujitsu-Siemens és Sun szerverekből állt. Az új rendszer több mint 110 000 felhasználót tud kiszolgálni a BfF szervezetén belül, és megközelítőleg 700 helyi adóhivatalt egész Németországban.

A BfF - amely a közszférában dolgozó alkalmazottaknak járó kifizetéseket, a adóköteles külföldi jövedelemmel rendelkező német állampolgárok adóztatását, továbbá Németország legnagyobb vállalatainak adóügyeit kezeli -, nagy teljesítményt, magas fokú megbízhatóságot vár az új platformtól, a szerver konszolidációtól pedig jobb rendszerfelügyeletet és kedvezőbb költségeket remél. A megoldást az IBM üzleti partnere, az SVA (System Vertrieb Alexander) fejlesztette ki a hivatal számára oly módon, hogy az megfelelő teljesítményt és megbízhatóságot nyújtson a kritikus feladatok ellátásához.

Az IBM eServer z990/Linux operációs rendszert, amely a hivatal e-mail és Internet alkalmazásait szolgálja ki, 2002-ben kezdték tesztelni. Teljesítménye és megbízhatósága tovább erősödött az IBM eServer z900 telepítésével, amely biztonsági tartalék (back up) rendszerként működik a Linux-alapú IBM eServer z990 rendszer mellett.

Németország öt legfelsőbb szövetségi hivatala közül a BfF a legnagyobb. A német pénzügyminisztérium felügyelete alatt áll. Feladatai között szerepel az külföldi jövedelemmel rendelkező állampolgárok adóztatása, a legnagyobb vállalatok adóellenőrzése, valamint a közszférában dolgozók jelentős részének bérezése. A BfF adatközpontjával más hivatalokat is kiszolgál a szövetségi pénzügyi igazgatási szférán belül. Jelenleg Németország összes regionális pénzügyi hivatalát és mintegy 700 helyi adóhatóságát ebből az adatközpontból látják el. Mindez hozzávetőleg 120 000 felhasználót jelent, ezért rendkívül fontos a teljesítmény és a rendelkezésre állás. A BfF az adatközpontban Internet és intranet szolgáltatásokat is működtet a szövetségi pénzügyi igazgatás számára. Ezek között átfogó információs portálok is vannak, mint a www.bff-online.de, www.zoll.de, www.finanzamt.de, www.zoll-auktion.de, vagy az "E-Payment" projekt. Ez utóbbi egy a BfF számára készült online fizetési platform, amelyet az állampolgároknak az Interneten keresztül, díjazás ellenében szolgáltatásokat nyújtó más hivatalok is alkalmazhatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!