Rónai György

Új Wi-Fi biztonsági szabványt fogadtak el

Újabb betűvel bővült a Wi-Fi szabványok ábécéje, ugyanis az IEEE elfogadta a 802.11i biztonsági előírásokat. Az új szabvány végre kellő hardveres biztonságot hozhat a kábel nélküli hálózatoknak, és így már nem kell majd egyéb biztonsági megoldásokkal kombinálni az illetéktelen behatolók ellen.

A Wi-Fi technológia - ami mára magában foglalja a 802.11a, b, és g átviteli szabványokat - sok kritika célpontjává vált az utóbbi időben, mivel nem fektet elég nagy hangsúlyt az adatvédelemre és a biztonsági szempontokra. Az első próbálkozás a biztonságosabbá tételre a WEP (Wired Equivalent Privacy) volt, amely egy egyszerű jelszavas, személyi kulcsos megoldás volt. Ez azonban inkább csak egy kis zökkenőt jelentett a kártékony behatolóknak, mintsem komoly akadályt, ennek megfelelően egy-két rendszerben terjedt csak el, széles körben azonban nem vált ismertté.

Ezen hivatott most változtatni a 802.11i szabvány, amelyet ha teljesít egy termék, akkor megkapja a WPA2 (Wi-Fi Protected Access 2) minősítést. Noha a specifikációi készen vannak, a hozzá szükséges szoftver csak szeptemberben lesz elérhető, így a Wi-Fi Alliance csak ekkor fogja megkezdeni az új hardverek tesztelését.

A megoldás hardveres, tehát minden olyan alkalmazás, amely WPA2 minősített terméken keresztül kommunikál automatikusan az újfajta kódolási eljáráson megy majd keresztül. A remények szerint az új megoldás segít majd végleg leváltani a komplex céges VPN (Virtual Private Networking) rendszereket anélkül, hogy a bizalmas adatok rossz kezekbe kerülhetnének.

Az AES kódolás természetesen időbe kerül, így a Wi-Fi hálózatoknál mindenképpen okoz majd bizonyos sebesség-visszaesést. A kódolás legnagyobb részét azonban a CPU fogja végezni, tehát a processzorra nagyobb terhelés kerül majd mint a jelenlegi Wi-Fi megoldásoknál, de legalább a kódolás átviteli sebességre gyakorolt hatása minimális lesz. Hogy ez pontosan mennyi terhelést, és sebességcsökkenést jelent, legkorábban a szeptemberi tesztek során derülhet ki.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • [HUN]PAStheLoD #1
    ugye ki lehet majd kapcsolni , mer ha leülünk a haverokkal egy kör dúm háromra akkor aztán nemigazán félek hogy a fragjaik "rossz kezekbe" kerülnek ..