Berta Sándor

Szélessávú internetet tesztelnek a bonni HÉV-en

Nemsokára az utasoknak szánt szolgáltatásokat mutat be Bonnban a Deutsche Telekom és a Bonni Közművállalat. A program részeként mobil szélessávú internet-hozzáféréssel látják el a 66-os elővárosi vonalon közlekedő járműveket.

A két cég idén májusig közösen teszteli az új rendszert, amellyel a Siegburg-Bad Honnef közötti 30 kilométeres vonalon közlekedő 15 szerelvény egyikét szerelik fel. A körülbelül egy órás menetidővel rendelkező vonalon az utasok az internet-elérésnek köszönhetően csatlakozhatnak a világhálóra laptopjuk, PDA-készülékük vagy mobiltelefonjuk segítségével. A Deutsche Telekom egy úgynevezett mobil hotspot-ot szerelt fel és így teszi lehetővé, hogy a szerelvényen utazók közül bárki a világhálóra csatlakozasson. A hotspot egyaránt elboldogul az olyan különböző rádiós hálózatokkal, mint amilyen a GPRS, az UMTS vagy a WLAN.


A Bonni Közművek vezetője, Hermann Zemlin szerint a XXI. században már számos új szolgáltatást is kell nyújtani az alapvető szolgáltatásokon kívül, hogy minél több utas számára legyen vonzó a tömegközlekedési járművek igénybe vétele. A rendszer lelke az ottani 66-os villamosvonalon közlekedő egyik szerelvénybe épített különleges kommunikációs és tartalomszerver. Az utasok ehhez kapcsolódnak először a WLAN- vagy a Bluetooth-technika segítségével, mikor a világhálóra szeretnének feljutni. Az internetre azonban csak jelszó birtokában csatlakozhatnak fel az utasok. A szerver, miután megkapta a jelszót, automatikusan elkezdi keresni az adott pillanatban elérhető leggyorsabb kapcsolódást a hálózatokhoz.

Klaus Radermacher, a Deutsche Telekom munkatársa szerint az utasok mindebből semmit sem vesznek majd észre, nekik csupán annyi a dolguk, hogy élvezzék és használják az új szolgáltatást. Azonban a szerver nem csak ilyen célokat szolgál, hanem többek között helyi információkról és szórakozási lehetőségekről is tájékoztatást nyújt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • gregor #10
    27-es busz robbant le?:)))pedig az még újnak számit az 50 éves UV villamosunk mellett,ami pl.ul a 47-es villamos vonalán is közlekedik!
  • Sliders #9
    hát csak a volt Vörös fiús országokban ilyen szar a helyzet, vagy elmész vagy maradsz aputriban, vagyis Magyarországon.
  • SirBubu #8
    azért öröm látni, hogy máshol az embereknek az a legnagyobb gondjuk, hogy tudnak-e netezni a vonaton vagy sem
  • AnuluWork #7
    Reggel két 27-es is lerobbant. Erre bejövök, és ezt olvasom. :(
  • FTeR #6
    én sajna nem használok BMV-t szal tőlem lehet akármilyen a magyar helyzet.

    akkor szóljatok, ha az egész országot lefedik wireless szélessávúval... (a műholdas nem ua.)
  • smv #5
    Ott akarok lakni! ^^
  • Sliders #4
    Azért arra kiváncsi leszek hogy a majd 30 éves Csepeli héven mikor vagánykodnak majd igy a fiatalok :D

    Mikor ilyen hírt olvasok, mindig az jön le, h, Magyarország halott ügy, minden téren.
  • davos80 #3
    Mikor lesz ilyen a gödöllői HÉV-en?
  • trabant #2
    Aztán majd a sok letöltőtöl meg hekkertől nem lehet felszállni a vonatra. :)
  • Faterx #1
    Ajánlom ezt a cikket a Magyar Balkáni HÉV-en utazóknak!