Berta Sándor

Felháborodás a szoftverszabadalmi döntés miatt

Tegnap az Európai Tanács úgy döntött, hogy egyhangúlag, módosítások nélkül elfogadja az előterjesztést, azonban az Európai Parlament Jogi Bizottsága még aznap este bejelentette, hogy megvizsgálja a döntést jogi szempontból.

Még közel sem ért véget a szoftverszabadalmakról szóló javaslat vitája az Európai Unióban. Eva Lichtenberger, a testület osztrák tagja szerint ízekre fogják szedni az Európai Tanács üléséről készült jegyzőkönyvet, ugyanis számos vitatott dolgot tapasztaltak. Az osztrák Zöldek európai uniós képviselőnője szerint minden egyes tagállam szavazatát meg fogják vizsgálni, mert erős a gyanú, hogy mégsem volt egyhangú a döntés és számos részletkérdés tisztázatlan.

Giuseppe Gargani, a bizottság konzervatív olasz elnöke szintén egyetért Lichtenbergerrel, valamint Maria Berger olasz szociáldemokrata EP-képviselővel, a bizottság egy másik tagjával abban, hogy először meg kellene várni, míg hivatalosan is lefordítják a jegyzőkönyveket az Európai Unió összes hivatalos nyelvére és csak ezután kerülhetne újra az Európai Parlament elé a kérdés. Tavaly egyébként már volt egy hasonló jegyzőkönyv-fordítási ügy, aminek köszönhetően a szoftverszabadalmi javaslat megvitatása több hónapon át csúszott. Ráadásul akkor a kényszerszünet miatt számos ország megváltoztatta a korábbi álláspontját a szoftverszabadalmi ügyben.

A legnagyobb kritikát azonban a luxemburgi EU-elnökség kapta. Ugyanis korábban Dánia, Lengyelország, Portugália és Hollandia is úgy nyilatkozott, hogy nem fogadják el az előterjesztést az Európai Tanácsban és javasolni fogják a javaslat újratárgyalását vagy újrafogalmazását. Nem tudni azonban, hogy ezek után hogyan lett egyhangú a testület véleménye a kérdésben. A luxemburgi EU-elnökség mindenesetre visszautasította a feltételezést, miszerint bármilyen nyomásgyakorlás történt volna ezeknek a tagországoknak az európai tanácsbeli képviselőire.

Ráadásul nyolc tagállam tegnap olyan nyilatkozatot tett közzé, amelyben kisebb vagy nagyobb mértékben, de elutasítják az ET tegnapi döntését. Jonas Maebe, az FFII nevű, a szabad információs infrastruktúra fejlesztéséért lobbizó egyesület elnöke nyílt levelet intézett a döntés kapcsán a Tanácshoz, amelyben leírja, hogy egy egyhangú szavazás azért is lehetetlen volt, mivel e kérdésben nincs egységes álláspont a szervezetben.

Lichtenberger úgy véli, hogy a helyzet egyértelmű: az Európai Tanács és az Európai Bizottság soha nem akarta újratárgyalni az előterjesztést, mert azt mondták, akkor káosz lesz. Pedig ez nem káosz, ez a demokrácia. Csak úgy tűnik, ezt sok európai vezető politikus nem tudja elfogadni és ezért szinte bármire hajlandóak. Az Európai Parlament Zöldek frakciójának vezetőhelyettese, Monica Frassoni egyenesen úgy véli, hogy az ET döntése arculcsapás az európai szoftverfejlesztő cégek és magánszemélyek és maga az EP számára is. Ráadásul az Európai Tanács figyelmen kívül hagyta az egyes tagországok parlamentjeinek véleményét is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dondore #17
    megerte, lehet ;)
  • SZEG007 #16
    Ez még bövités elötti cucc:)
  • SZEG007 #15
    Európai Tanács (European Council)

    Az Európai Tanács abból a gyakorlatból jött létre, hogy a Közösség kormányfői (Franciaország esetében államfője) 1974-től kezdődően rendszeres találkozókra gyűltek össze. Ezt a gyakorlatot hivatalosan az Egységes Európai Okmány (1987) intézményesítette. Az Európai Tanács minden évben legalább kétszer ülésezik, ahol a Bizottság elnöke is részt vesz. Az Európai Parlament elnöke az Európai Tanács ülésein kifejtheti a Parlament nézőpontját.

    Ahogy az európai ügyek a tagállamok politikai életében egyre nagyobb jelentőséget kaptak, világossá vált, hogy szükség van az államok vezetőinek találkozójára az Unió által vizsgált fontos kérdések megvitatására. A Maastrichti Szerződés az Európai Tanács szerepét az Unió főbb politikai kezdeményezéseinek elindítójaként és az Európai Unió Tanácsában meg nem oldott vitás kérdések rendezésének fórumaként határozta meg.

    Összetétele és az elnöki tisztek váltakozása megegyezik a miniszteri szintű tanácsokéval.

    Európai Parlament

    Az Európai Parlament Strasbourgban ülésezik, demokratikus fórumot biztosít a vitákhoz, politikai ellenőrzést gyakorol, továbbá részt vesz a törvényhozó folyamatban is.

    Az Európai Parlament tagjait 1979 júniusa óta ötévenként általános választójog alapján választják. A Parlamentnek jelenleg 626 tagja van: Németországnak 99, Franciaországnak, Olaszországnak és az Egyesült Királyságnak 87-87, Spanyolországnak 64, Hollandiának 31, Belgiumnak, Görögországnak és Portugáliának 25-25, Svédországnak 22, Ausztriának 21, Dániának és Finnországnak 16-16, Írországnak 15 és Luxemburgnak pedig 6.

    A Parlament többnyire Strasbourgban tartja plenáris üléseit évente 12 alkalommal. Az üléseket előkészítő 20 bizottság és a politikai csoportok Brüsszelben üléseznek, míg a Parlament titkársága Luxemburgban tartja székhelyét.

    A Parlament és a Tanács osztozik a jogalkotói feladatokban: a Parlament részt vesz az irányelvek és a rendeletek kidolgozásában, véleményt nyilvánít a Bizottsági javaslatokat illetően. A Bizottságnak ugyanakkor figyelembe kell vennie a Parlament módosítási javaslatait.

    A Parlament a költségvetési jogkört is megosztja a Tanáccsal. A költségvetést elfogadhatja vagy elutasíthatja, ahogy azt a múltban számos alkalommal megtette. Ilyen esetekben az egész eljárást elölről kell kezdeni. A Parlament teljes mértékben kihasználja költségvetési jogkörét, hogy befolyásolja a közösségi politikákat.

    A Parlament figyelemmel kíséri a közös politikák végrehajtását a Számvevőszék által készített jelentésekre támaszkodva. Ugyancsak felügyeli a közös politikák napi végrehajtását a Bizottsághoz és a Tanácshoz intézett szóbeli és írásos kérdések révén.

  • DOT #14
    Már bocs, de ne legyen. Én nem akarok muszlim lenni. Se halott. Márpedig ez a kettő invázió esetében összefügg.
  • pemga #13
    Tojásdobálás 50'000 Ft-ért.
  • testerlnx #12
    Legalább az az idő vissza jönne amikor az ilyen mebereket legalább záptojással és rohadt paradicsommal dobálná meg a tömeg, hogy érezzék, hogy nem sokan helyeslik amit itt tesznek!!
  • John Wayne #11
    Jah, demokrácia rulez:). Ki nem szarja le, hogy mit akar a kisember:)
  • John Wayne #10
    Amúgy mi az az Európa Tanács? Demokratikusan választott testület (akkor mi az Európa Parlament?) vagy pedig kinevezett emberekből, hivatalnokokból és technokratákból áll?
  • NeoMaN #9
    remélem ezeket is utolérik az arabok... Ők az egyetlenek már itt, akik rendet tudnak tenni, és ez sajna elég szomorú...
    De legyen.
  • haxoror #8
    Jaja