Berta Sándor

Egyesítik több európai ország bűnügyi nyilvántartását

Az új rendszer felállításáról Németország, Spanyolország és Franciaország állapodott meg. A német igazságügyi miniszter, Brigitte Zypries tájékoztatása szerint az új rendszer már a jövő évben megkezdi a működését.

Ez többek között azt jelenti, hogy már 2005-ben lehetővé válik a három ország elektronikusan tárolt bűnügyi adatainak a cseréje. Így a jövőben pillanatokon belül kideríthetik, hogy például egy Németországban letartóztatott személy volt-e már büntetve Spanyolországban vagy Franciaországban. Zypries szerint csak a három európai állam elektronikus bűnügyi adatbázisának egy hálózatba való összekötése teszi lehetővé, hogy a jövőben senki se bújhasson el az igazságszolgáltatás elől. A német igazságügyminiszter a közös rendszerről megbeszéléseket folytatott Madridban Juan Fernando López Aguilar spanyol igazságügyi miniszterrel.

A közös hálózat segítségével nem csak a bűnüldözés vélik könnyebbé, de ezáltal nő a három európai állam közbiztonsága is. Brigitte Zypries úgy vélte, hogy ha Európa egyre jobban összenő, akkor ezt a folyamatot követniük kell az adott államok igazságügyi szerveinek is.

A német miniszter ugyanakkor egyelőre cáfolta azokat a híreket, amelyek korábban egy új európai központi bűnügyi adatgyűjtő rendszert kellene létrehozni, ehhez ugyanis elsősorban egy közös európai jogi álláspontra lenne szükség. Ráadásul egyrészt ezt az adatbázist állandóan frissíteni kellene, ami ennyi tagállam esetében óriási, szinte megoldhatatlan feladatot jelentene, másrészt mindez adatvédelmi aggályokat is felvetne.

Brigitte Zypries ugyanakkor nem zárta ki annak a lehetőségét, hogy később más európai uniós tagállamok is csatlakozzanak a rendszerhez, illetve kijelentette, hogy nyitottak az Európai Bizottsággal való együttműködésre is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!