Berta Sándor

Népszerűsítik az online adóbevallást Németországban

Kampányt indítottak az adóbevallás elektronikus formában való kitöltésének népszerűsítéséért Északrajna-Vesztfáliában. Az emberek Németországban is kényelmesek és nem szívesen változtatnak a jól bevált módszereken.

Így van ez az adóbevallások esetében is. A felhasználók megszokták, hogy kézzel töltik ki ezeket a fontos dokumentumokat, és még akkor is igaz ez, ha egy ideje már megtehetnék a számítógépük előtt ülve is. Északrajna-Vesztfália hivatalaiban úgy gondolják, itt az ideje meggyőzni az embereket, ezért akciót hirdettek és a szövetségi tartományban lévő 112 adóhivatal február 20-án pénteken és február 21-én szombaton arról kívánják meggyőzni az embereket, hogy a papírmunka helyett válasszák inkább az Elster névre hallgató elektronikus adóbevallás-rendszert.

Az akcióprogramot a tartományi pénzügyminiszter, Jochen Dieckmann jelentette be, aki egyúttal közölte azt is, hogy azok között, akik online töltik ki az adóbevallásukat, kisorsolnak öt mountain-bike kerékpárt és 25 írószettet. Északrajna-Vesztfáliában a hivatalok évente mintegy hatmillió adóbevallást dolgoznak fel, ám ezek közül csupán 4 százaléknyi, azaz körülbelül 240 ezer az online leadott. A miniszter az akciótól azt reméli, hogy legközelebb már e fontos dokumentumok közel tíz százaléka érkezik elektronikus úton a hivatalokba.

Jochen Dieckmann úgy vélte: a példa azt mutatja, hogy akár a 70 százalékos arány is elérhető. Miért ne lehetne ez nálunk is, ha már bevált Hollandiában, Chilében vagy az Egyesült Államokban? A hivatalok rugalmasak, nem fontos az adóbevallást online beküldeni, aki akarja, beviheti floppyn vagy CD-n is. Mindenesetre az adataikért aggódókat a szakemberek megnyugtatták: az Elster minden megadott információt kódol, így ezt a dokumentumot utána bárki átküldheti az adóhivatalokba. Az így kódolt adatlapok beolvasása után a munkatársak már visszafejtve, eredeti formájában látják a képernyőjükön a bevallásokat. Az Elster-nyomtatványokat bárki letöltheti az internetről, vagy megkaphatja CD-n is a hivatalokban.

A tartomány két településén, Bochum és Herne városokban időközben már egy egyszerűsített, mindössze kétoldalas adóbevallást is tesztelnek az év eleje óta. Amennyiben ez a kitöltési mód beválik, úgy ez is a jövő egyik adóbevallási útja lehet. A lényeg, hogy az állampolgárok gyorsan és egyszerűen tudják kitölteni ezeket a dokumentumokat, a hivatalok gyorsan tudják feldolgozni őket, úgy, hogy eközben az adatok védelméről is hatékonyan gondoskodnak.

Az APEH közlése szerint az elektronikus adóbevallás jövőre hazánkban is mindenki számára megvalósul. Ez a bankok rendszerénél technikailag összetettebb rendszert igényel, mivel különös jelentősége van a bevallás időpontjának, hiszen ez a későbbiekben eldönthet egy esetleges jogvitát - nyilatkozta a múlthéten az APEH elnöke. A technikai háttér már adott, de az esetleges nagy számú bevallás fogadására még fel kell készíteni az adóhivatal rendszerét. Tapasztalatok már vannak, ugyanis az ország közel háromezer legnagyobb adózója már csak elektronikus úton adhatja be elektronikus aláírással hitelesített adóbevallását.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #2
    Egyszerűen megoldható a népszerűsítés: aki így adja be, kapjon valamekkora adókedvezményt. Egyből megnőne a részvételi hajlandóság...
  • gz8 #1
    Nálunk is népszerűsíthetnék. Egy picikét gyorsabb lenne...