Gyurkity Péter

A Microsoft nem ismeri el az IE szabadalomsértését

A redmondi cég várhatóan csütörtökön nyújtja be fellebbezését az Eolas Technologies és a Kalifornia Egyetem által kezdeményezett perben, amelyben a vállalatot korábban 520,6 millió dollár megfizetésére kötelezték.

Az Eolas még 1999-ben perelte be a szoftveróriást azzal a váddal, hogy saját internetes böngészőjében engedély nélkül használt fel bizonyos technológiákat, amelyek lehetővé teszik különböző interaktív tartalmak weboldalakba ágyazását. Az egyetem - mint a szabadalom egykori kérelmezője - később csatalakozott a perhez. A technológiát ugyanis Michael Doyle, az egyetem kutatója fejlesztette ki 1998 novemberében, aki később - Eolas néven - saját céget alapított. A cég ily módon kizárólagos jogokkal rendelkezik a technológia alkalmazását és licenszelését illetően.

A bíróság tavaly augusztusban bűnösnek találta a szoftveróriást, és 520,6 millió dolláros büntetést szabott ki, majd James Zagel bíró januárban megerősítette az ítéletet. A döntés azonban a szakemberek tiltakozását váltotta ki, mondván, hogy a szabadalom nem lehet érvényes, hiszen a technológiát már jóval korábban felhasználták. Az ügyben hamarosan maga Tim Berners-Lee, a World Wide Web Konzorcium (W3C) igazgatója is megszólalt, és a szabadalom eltörlését kérte az amerikai szabályozó hivataltól.

Az ügy érdekessége, hogy az Amerikai Szabadalmi Hivatal a tavalyi év végén beleegyezett, hogy felülvizsgálja a Kalifornia Egyetem által bejegyzett szabadalmat, és márciusban meg is semmisítette azt. Az egyetem azonnal fellebbezett a döntés ellen, de az ügyben mindeddig nem született döntés. A Szövetségi Fellebbviteli bíróság csütörtökön hallgatja meg a Microsoft érveit, és Jim Desler szóvivő elmondása szerint a szoftveróriás szintén megkérdőjelezi a szabadalom érvényességét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci #17
    Ráadásul a sok okoskodó "gyerekes az m$-t fikázni" szöveg skandálása közben majd még sikerül ennek a "jótékony" cégnek elfogadtatnia azokat a mocskos szoftverszabadalomnak nevezett elnyomó intézkedéseket, úgyhogy a "jófiúk" fényezése helyett inkább azon kéne elgondolkodni hogy minek is támogatják ezt a mocskosságot egyesek és nem azt kéne már végre fikázni aki kijelenti hogy ez neki nem tetszik hanem azt a bizonyos agyonvédett céget amelyik ezt e mögé bújva készül minnél nagyobb hatalomra rátenni a kezét csakhogy mégtöbb meg mégtöbb pénze legyen a szuperokos BG-nek meg a szuperokos haverjainak..
  • Laci #16
    Bár máshol már leírták, de sokaknak ez semmit nem használ...
  • Laci #15
    Az m$ nem lopott mindent??? Majd kikeresem egy (elég hosszú) listára azokat a "nem ellopott" ötleteket.
  • NEXUS6 #14
    Háj DOT!

    Lehet, hogy ez a reflexes M$ fikázás gyerekes, de egyrészt roppant jól esik;), másrészt jogos!

    A M$ az a cég ami a legközismertebben építette be üzletpolitikájába az amúgy általában eléggé vitatott szoftverszabadalmakat.

    Egy szabadalom levédése, csak kisebb részben kreativitás, "feltalálás" kérdése. Sokkal inkább anyagi háttértől függ, sok pénz sok szabadalom (lásd M$). Ilyenkor persze ha egy kis cég jól felszívja magát és megbíz egy pár tökös ügyvédet akkor viszont jól meg lehet fejni a nagy céget.

    Ezt a M$ részéről, és az M$-el szemben is hüleségnek tartom, szar ügy amikor gazdasági kérdéseket a jog eszközével akarnak megoldani.

    Az üzletet ne a bíróságon, hanem a bótban tessék elintézni!
  • mechorg #13
    "ep0559221 1993-09-08 Method for storing programs."

    Nem mondjátok hogy ezt az MS találta föl... Ezt a hülyeséget... Ezt hogy akarják már? Majd én meg levédetem a víz ivásának módszerét, aztán csak én iszok majd vizet... Vagy mi van?
  • DOT #12
    Amikor egy adott feladatot kell megoldani, könnyen lehetséges, hogy olyan megoldás születik, amit egyszer már valaki, valahol megcsinált. Esetleg szabadalmaztatta is valamilyen formában. Namármost azt kideríteni, hogy az adott ötletet valaki levédte-e már korábban, mondjuk valami másik szabadalom mellékleteként eldugott formában amit "úgy is lehet értelmezni, hogy", szvsz kellőképpen lehetetlen. Ráadásul gyakori eset, mint itt is, hogy megvárjuk, míg a másik jól felfuttatja a terméket, aztán megtámadjuk, hogy lopta az ötletet... hogy legális-e majd a bíróság eldönti, de mindenképpen tisztességtelen. Az is egy marhaság, hogy a MS mindent lopott. Van ám ott sok okos ember, köztük -bármily hihetetlen- maga BG is. Sok okos embernek pedig sok okos ötlete tud támadni, esetleg olyanok is, amik lefedik egy másik cég okos emberének okos ötletét. Nem hinném, hogy oly nagyon rá lennének szorulva a kódlopásra sem. Ez a reflexből MS fikázás rendkívül gyerekes.
  • dduma #11
    ez most meik technológiára vonatkozik konkrétan?
  • NEXUS6 #10
    Amikor a fagyi visszanyal ugye....;)
  • Laci #9
    MS saját szabadalmiai? Ez önmagában ellentmondás...lopni meg más dolog...
  • PetruZ #8
    Oké, találtam egy szép listát (itt). Egy párról én is tudtam (mer' hülye azért nem vagyok :) ), de ez tényleg sok(k).
    Viszont a cikk nem erről szól...