Berta Sándor

Méltányos szabadalmi jogdíjakat akar az EU

A jogdíjvitákkal kapcsolatos rendelettervezet szerint a tulajdonosok kötelesek tisztességes és észszerű feltételek mellett licenceket felajánlani.

Az Európai Unió szabadalmi szerve fogja felügyelni azt az új eljárást, amelynek célja a szabadalmakért járó méltányos jogdíjak megállapítása az olyan termékekben, mint például a mobiltelefonok és a széles körben használt technológiák esetében. A szabványos szabadalmak olyan technológiákra vonatkoznak, amelyeket a készülékeknek tartalmazniuk kell ahhoz, hogy megfeleljenek az olyan nemzetközi szabványoknak, mint a 4G, a Wi-Fi és az USB. Egyes szabványok több ezer alapvető szabadalmat foglalnak magukban és ezek tulajdonosai kötelesek tisztességes és észszerű feltételek mellett licenceket felajánlani. A szabványok felhasználói általában a távközlési berendezések, mobiltelefonok, számítógépek, táblagépek és egyre inkább a csatlakoztatott autók, drónok, fizetési terminálok és más intelligens eszközök gyártói. Az Európai Szellemi Tulajdoni Hivatal (EUIPO) által felügyelendő jogdíjeljárás célja, hogy megoldja az ilyen szabványok szabadalmi jogosultjai és felhasználói közötti vitákat.

"A FRAND (tisztességes, észszerű és megkülönböztetésmentes) meghatározási eljárásnak egyszerűsítenie és gyorsítania kell a feltételekkel kapcsolatos tárgyalásokat, és csökkentenie kell a költségeket. Az eljárást az EUIPO-nak kell adminisztrálnia. A FRAND megállapítási folyamatnak kilenc hónapon belül le kell zárulnia és ez egy kötelező lépés, mielőtt a szabadalmi jogosultak jogi lépéseket tehetnek a jogsértések ellen Erre azért van szükség, mert a FRAND-feltételekkel kapcsolatos nézeteltérések a fő ok arra, hogy az érintettek bírósághoz forduljanak" - állt az Európai Bizottság dokumentumában, amelybe a Reuters munkatársai tekinthettek be.

A FRAND-feltételeket gyakran alkalmazzák az iparág által irányított szabványosítási folyamat során kidolgozott műszaki szabványokkal kapcsolatban. A mostani rendelettervezet előírja, hogy az EUIPO hozza létre a szabványos alapvető szabadalmak (SEP) nyilvántartását, a vállalatoknak pedig fel kell iratkozniuk, ha szabadalmi díjat akarnak felszámítani vagy jogi lépéseket kívánnak tenni. "Az európai szabadalmi oltalom jogosultja nem jogosult jogdíjat kapni vagy kártérítést követelni a nyilvántartásba vételhez kötött, igényelt európai szabadalmi oltalom megsértéséért" - mutatott rá a dokumentum.

Annak érdekében, hogy a SEP-tulajdonosok könnyebben meghatározhassák, hogy mennyi jogdíjat számíthatnak fel, az Európai Bizottság azt szeretné, ha a cégek egymás között megállapodnának egy összesített jogdíjban, azaz valójában a szabványt lefedő összes SEP potenciális jogdíjában. Független értékelők fogják ellenőrizni, hogy egy szabadalom kulcsfontosságú-e a szabvány szempontjából. A tervezetet az európai uniós tagállamokkal és az Európai Parlamenttel is egyeztetni kell, mielőtt törvényerőre emelkedhet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Akva #1
    Megmondom, mi a méltányos. Egyszeri újítási díj fizetése, azután az újítás közkincs. Az ókori gazdaság sem omlott tőle össze, de ha jogdíjat kellett volna fizetni a tűzgyújtás, a kerék, a csiga meg hasonlók miatt, akkor még ma is csak bogyókat gyűjtögetnénk.