Gyurkity Péter

Folytatódik a Microsoft és a Kalifornia Egyetem közötti per

A Kalifornia Egyetem - amely évekkel ezelőtt indított pert a Microsoft ellen - újabb beadvánnyal fordult a fellebbviteli bírósághoz, amelyben a szoftveróriást továbbra is az objektumok weboldalakba ágyazásával kapcsolatos szabadalmának megsértésével vádolja.

A Microsoft még júniusban fellebbezett a bíróság tavaly augusztusi ítélete ellen, amely 521 millió dollár kifizetésére kötelezte a redmondi céget, mivel a vizsgálat szerint az Internet Explorer jogtalanul használja fel a Kalifornia Egyetem által kifejlesztett Eolas szoftver plugin rendszerét. A Microsoft azóta elkészítette a Windows operációs rendszerbe ágyazott böngésző módosított verzióját, de a cég mindeddig visszatartotta az új böngésző megjelenését. A bíróság döntése ugyanis a Macromedia Flash, valamint az Adobe Acrobat mellett mindazon szoftvereket érinti, amelyeket a böngészőn belül futtathatunk, tehát az Internet Explorer mellett weboldalak millióit kellene módosítani.

A januári tárgyalásokat követően a bíróság újabb 45 millió dollárt juttatott az Eolasnak, de a pereskedés folytatódott, és a Microsoft mellett hamarosan számos szoftverfejlesztő cég, valamint a World Wide Web Konzorcium (W3C) is megkérdőjelezte az Eolas szabadalmának hitelességét. A szervezet vezetőinek félelmei szerint ugyanis az Eolas sikere súlyos hatással lehet más webes szabványokra, és ezen keresztül az internet egészére is. Az elmúlt hónapban benyújtott fellebbezésében a Microsoft kijelentette, hogy a Pei Wei által kifejlesztett "Viola" böngésző már az Eolas előtt is használta a technológiát, tehát az Eolas által birtokolt szabadalmat a Viola - mint "prior art", vagyis megelőző munka - semmissé teszi. A Kalifornia Egyetem képviselői viszont azt hangoztatták, hogy a két böngésző teljesen eltér, és a Viola által alkalmazott eljárás nem azonos az Eolas technológiájával, amely a 906-os szabadalomként vált ismertté.

A szoftveróriás július 30-ig válaszolhat a Kalifornia Egyetem beadványára, amit egy újabb meghallgatás követ majd ősszel. A Microsoft azonban szeretné teljesen újratárgyalni az ügyet. "Tudomásul vesszük, hogy a kerületi bíróság számos alkalommal hibázott" - jelentette ki Jim Desler, a redmondi cég jogi képviselője. "Éppen ezért azt szeretnénk, hogy tegyék semmissé a szabadalmat és írjanak ki egy teljesen új tárgyalást."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TeszteloPontHu #2
    Hopp, a cikk végén ott maradt a forrás :)
  • Mice #1
    új bíróval...