JohnnyCage

1 dolláros letöltések rémisztgetik Hollywoodot

Egy tajvani weboldal videófilmek százait kínálja letöltésre egyenként alig 1 dolláros áron, amellyel a társaság egyenesen átgázol a hollywoodi filmstúdiók hasonló szolgáltatások bevezetéséről szóló tervein.

A www.movie88.com weboldal a vezetők szerint ráadásul minden helyi szerzői jogi törvényt betart. A tajvani társaság újonnan elindított szolgáltatására Hollywood természetesen azonnal felfigyelt. A felhasználók ezidő alatt egyre inkább elözönlik a majdnem ingyenes videófilm letöltést kínáló weboldalt, és az összeomlás határáig terhelik a szervereket.

A Movie88 weboldala azonban jóval több, mint egy egyszerű kalózoldal. A tajvani társaság kereskedelmi video-on-demand (Videó igény szerint) szolgáltatást működtet, amely igen alaposan kidolgozott rendszerrel rendelkezik, és meglehetősen egyszerűen alkalmazható. Mindez a filmstúdiók hasonló szolgáltatásainak fejlesztési fázisában egy igen veszélyes kombinációját jelenti a szolgáltatásoknak.

- Ez nem egy jó jel - mondta Ken Jacobsen, a Motion Picture Association of America (MPAA - Amerikai Filmstúdiók Szövetsége) globális kalózellenes részlegének igazgatója. - Várhatóan azonban gyorsan megegyezünk ezekkel a weboldalakkal - tette hozzá a vezető.

A Movie88, valamint több társa világszerte olyan videószolgáltatásokat indítanak az interneten, amelyek komoly fejfájást okoznak a hollywoodi filmstúdióknak. Ezen szolgáltatások központja rendszerint nem az Egyesült Államokban van, mivel ott a törvények napokon belül a szolgáltatás felfüggesztésére kényszerítenék a szolgáltatókat még akkor is, ha maguk a perek sokáig elhúzódhatnak. Bizonyos országokban azonban sokkalta nagyobb szabadságot engednek a szerzői jogi törvények, lehetővé téve a Movie88-éhoz hasonló szolgáltatások működtetését. Az egyetlen, ami mindehhez szükséges, az a gyors internetes adatvonalok jelenléte az országban.

A szerzői jogi csaták azonban egyre inkább kiterjednek az Egyesült Államokon kívülre is. Ennek talán legjobb példája a DeCCS (DVD törő) kód norvég készítőjének amerikai pere.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Laci #13
    Hiába, a zsiddancsok kezébol a hatalmat a világ végéig kivenni nem lehet...
  • awender #12
    Az oldal neve www.movie88.com

    Minden nap van uj ingyenesen nezheto film is, sajna csak realplayer minosegben.
  • Csatti #5
    A "megegyezes" szerintem nem lesz tul konnyu, hisz az oldal a sajat eletkepesseget oli meg ha dragabban adja a filmeket. Es kulonben is, miert akarjak az amcsik rakenyszeriteni mindenkire a torvenyeiket? Nem sok mas orszagban donthet az ember eleterol egy csapat hozza nem erto kontar (az eskudtszek), akiket profi ugyvedek manipulalnak?