Berta Sándor

Az emberi test mint számítógépes hálózat?

Japán szakemberek szerint csupán nagyon kis erősségű, a test felszínén vándoroló áramimpulzusokra van ahhoz szükség, hogy az egész ember a fejétől a lábáig, a bőre segítségével egy hálózat legyen.

Az NTT japán telekommunikációs vállalat kifejlesztette egy úgynevezett Human Area Network prototípusát, mely az emberi test felszínét használja adatátviteli médiumként. Ehhez a hálózathoz különleges szenzorok segítségével gyakorlatilag bármilyen készülék csatlakoztatható. A szenzorokba egy elektrooptikai kristályt építenek be, amelynek állapotváltozásait egy lézerrel olvassák le. A RedTacton nevű technológiának köszönhetően jelenleg másodpercenkét akár 10 megabitesi adatátviteli sebesség is elérhető.


Az NTT szerint a Human Area Network a jövőben főleg azért lehet majd sikeres, mert rendkívül egyszerű a felépítése és a működése. A természetes mozgásoknak, rezdüléseknek köszönhetően például egy szenzor megérintésével, egy adott helyen való állással vagy egy kézfogással könnyen kicserélhetők lesznek különböző információk. A cipőkben vagy a kesztyűkben lévő, elektromosságot vezető anyag gondoskodik arról, hogy az emberi test kifelé is képes legyen kommunikálni. Ezenkívül a ruhákba is elhelyezett készülékek szintén képesek egymással kapcsolatba lépni és egymás között információkat kicserélni.


Az NTT úgy véli hogy az is a RedTacton mellett szól, hogy más vezeték nélküli technológiákkal ellentétben nem reagál a zavarásra. Míg mondjuk a Bluetooth-technológiával vagy a WLAN-nal megvalósuló kommunikáció annál nehezebb és lassabb, minél több készüléket csatlakoztatnak a rendszerre, ez a RedTactonnál nem áll fenn. Így az emberi testen lévő különböző készülékek közötti kommunikáció könnyedén megvalósulhat például egy egyszerű kézfogással is. Nincs szükség külön frekvenciák kiosztására, nem kell kábeleket összekötni vagy külön adattárolókat használni - az egész adatcsere az emberi viselkedés kiaknázásával zajlik.

Egy programhoz vagy eszközhöz rendelt személyes beállítások, konfigurációs vagy regisztrációs adatok abban a pillanatban életbe lépnek, amint az adott személy megérinti őket. Hasonlóképpen adatátviteli anyagként használhatók fel a bútorok, a padló, a függönyök vagy a falak is. A RedTacton szóba jöhetne hatékony biztonsági megoldásként is, hiszen a rendszerek megérintése egyúttal maga az azonosítás is lenne, így szükségtelenné válnának a különböző személyazonosító módszerek (ujjlenyomat- vagy retinavizsgálat stb.).

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #34
    A váltakozó áram a frekvenciával arányosan a vezető felszínéhez közelít.
    De az emberi test esetében nem valszínű h a bőr felhámrétege lenne a vezető, hanem pl a hajszálerek s ez esetben annak a felszínére menne ki töltéshordozók energiaátadásának árama, ill a nedves szövetekben ionos áramlás alakul ki.
    Legalábbis ezt tartom logikusnak.
  • h4x0r #33
    We are the Borg. We will assimilate your technical and cultural advantages. Resistance is futile... :-)

    Egyesek milyen paranoiasok >:-)))
  • HUmanEmber41st #32
    Aztán, honnét tudod, h milyen jeleket generál ez a készülék??
    Azt hiszed, hogy CSAK a lakásod ajtaját nyitod, közben meg valami tudatalatti reklámot nyomnak közvetlenül az agyadba??? Soha nem fogod megtudni....csak szolgálatkészen teljesíted a havi vásárlási kvótádat...
  • atlagember #31
    Bocs: ... is el fogja ...
  • atlagember #30
    Így aztán már a számítógépvírusokat is fogja tudni kapni az ember!
    Isten ments az ilyen kütyüktől.
  • h4x0r #29
    Kicsit pontositanek: nem biztos, hogy karos, nem kell azonban azonnal elitelni a dolgot. Ne essunk at a dakota lo masik oldalara :-)

    Amugy nem okoz a mobiltelefon hasznalata sem rakot, csak noveli a rak kialalulasanak eselyet. Ez fontos, mert szerintem ha van karos hatasa is ennek a dolognak, akkor sem biztos, hogy 1-2 ezreleknel nagyobb ez a karositas.

    Viszont jelenlegi fizikai es biologiai ismereteink szerint nincs jelentos befolyasolo hatasa a nagyfrekis, kisfeszultsegu jeleknek.

    Es mar evmilliok ota kapunk kis- es nagyfrekvencias elektromagneses jeleket: lasd a kulonbozo elektromos jelensegeknel. Szerintem ez van. Persze lehet, hogy nagyot tevedek.
  • HUmanEmber41st #28
    Elarulom, kicsi paranoid technofob baratom, hogy a tested felszinen nap, mint nap keletkeznek ehhez hasonlo nagyfrekvencias jelek. Nem nagy, talan par mikroamper, vagy kevesebb. Es az osszes foldi elolenyben megvan ez a jelenseg. Ugy fejlodtunk ki, hogy ez ne legyen gond.

    Én arról beszélek, hogy ezek a jelek talán másért alakulnak ki rajtad...
    Ki tudja ???
    Én nem vagyok technofób, de már így is elég nagy az elektroszmog.
    Még a mobiltelefon élettani hatásairól is elentétes információk vannak.
    Rákot okoz? vagy nem ??? Te persze azt mondod, nem. Én meg azt, hogy nem biztos.
    Különben sokkal egyszerűbb mindez a testbe épített chippel.
  • h4x0r #27
    Igen, de ott szerintem a jelen esetben meglevo jelerossegeknel nagysagrendekkel magasabb ertekekkel operalnak...
  • dez #26
    "Vegso ervkent azt mondom, hogy MRI... Ott egy nagyfrekis magneses jelet kapsz. Es meg tudtommal senki nem betegedett bele."

    Belebetegedésről én sem tudok, de nemrég volt róla egy cikk, hogy egy kísérlet folyamán MRI gépel befolyásolni is tudták az agyműködést. Tehát lehet hatása.
  • h4x0r #25
    "nem kéne megvizsgálni először, hogy miért van meg?"

    Kerlek... Szolgalhatok egy elfogadhato magyarazattal. Mint azt mindenki tudja, a sejtekben talalhato "toltoanyag" (protoplazma, ha jol tudom) vezeti az aramot. Azert, hogy bizonyos elektrokemiai jelensegek letrejohessenek. Ezek a jelensegek Na/K (ha jol emlekszem) ion szallitasara vannak, ez az egesz szervezetre jellemzo.

    Nade ezek a jelensegek egyenaramuak. Pl. gondolj bele, hogy egy 1 GHz-s jel milyen hatassal van egy ion szallitasanal? Semilyennel. A hatasok kiegyenlitik egymast (az ion 1GHz-s kis rezgesbe kezd).

    Vegso ervkent azt mondom, hogy MRI... Ott egy nagyfrekis magneses jelet kapsz. Es meg tudtommal senki nem betegedett bele.