Berta Sándor

A jövő hálózatát fejleszti a Fujitsu és a Xerox

A jövőben a különböző háztartási, szórakoztató-elektronikai vagy más készülékek képesek lennének arra, hogy önállóan felcsatlakozzanak az internetre vagy egy másik hálózatra, és automatikusan megoszthassák egymással funkcióikat.

Következő generációs hálózatok létrehozásán dolgozik a Fujitsu és a Palo Alto Kutatóközpont (PARC). Az új rendszerek az élet több különböző területén is alkalmazhatók lesznek, így például lehetővé teszik majd, hogy a betegek otthonaikból elküldhessék adataikat vagy az egészségi állapotukat tartalmazó információkat a háziorvosuknak vagy a laboratóriumokba, kórházakba. A tervek szerint az eszközök pillanatok alatt biztonságos kapcsolatot hozhatnának létre, amelyeken keresztül akár bizalmas adatokat is továbbíthatnának.

Kazuo Asakawa, a Fujitsu IT Médialaboratóriumának menedzsere szerint a PARC olyan biztonsági technikák birtokában van, amelyek segítségével egy perc alatt elvégezhető egy olyan feladat, amire egyébként napjainkban a hagyományos módszerekkel 20 perc kellene. A Fujitsu és a kutatóközpont eleinte az egészségügy és a kereskedelem területére akarnak koncentrálni, valamint megvizsgálják, hogy milyen jövőjük lehet az intelligens autóknak és az intelligens házaknak.

A szakemberek azt tervezik, hogy legkésőbb egy éven belül legalább egy ilyen szolgáltatás már hozzáférhető lesz az átlagemberek számára is. Japánban ugyanakkor már most nagy hagyományai vannak az úgynevezett Ubiquituous Computingnek, vagyis annak az elképzelésnek, hogy lehetőség szerint az embert körülvevő tárgyak közül minél több részese legyen egy nagy hálózatnak.

Hasonló tervei korábban a Sunnak is voltak a Jini kutatóprogramban, illetve az Apple is megvalósított hasonló elképzeléseket, amikor megalkotta az úgynevezett Rendezvous-technikát.

A két cég először dolgozik közösen egy kutatóprogramban. A háromévesre tervezett együttműködés során a szakemberek igyekeznek ötvözni a kutatóközpont és a japán vállalat tapasztalatait. Utóbbi főleg az általa képviselt széles felhasználói rétegek és a kifinomult termékfejlesztési gyakorlata miatt lehet érdekes a PARC számára, míg a központ a szellemi tőkéjét "adja be" a közös kutatóprojektbe. A kutatóközpont szellemi tőkéjét jól jellemzi, hogy az elmúlt évtizedekben több jelentős, a világot később meghódító és mára a mindennapjaink részét képező terméket is itt alkottak meg, így például a PARC-ban látta meg a napvilágot az egér, az ethernet és a lézernyomtató is. A Fujitsu mérnökei azt szeretnék elérni, hogy a kutatóközpontban kifejlesztett számos technikát az eddiginél nagyobb mértékben felhasználják napjaink termékeiben is.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • waterman #2
    különben a betegek kezelését és minél gyorsabb ellátását elősegítű rendszereket támogatom. engem csak a "lehetőség szerint az embert körülvevő tárgyak közül minél több részese legyen egy nagy hálózatnak. " mondat zavar..:)
  • waterman #1
    "A jövőben a különböző háztartási, szórakoztató-elektronikai vagy más készülékek képesek lennének arra, hogy önállóan felcsatlakozzanak az internetre" ezt egy kis üldözési mániával megspékelve már látom is, hogy a hifi-tornyom képeket küldözget rólam az "infrared sensor" feliratú halszem-optika segítségével.. ilyen kell a nappalimba.. lehet, hogy maradi vagyok, de nem kéne annyira mindent behálóznia annak a "nagy hálózatnak"..